Spirulina – spis treści
- Spirulina – co to?
- Spirulina – działanie i efekty
- Spirulina – jak jeść?
- Spirulina – skład i wartości odżywcze
- Spirulina – przeciwwskazania
- Spirulina – opinia dietetyka
- Maseczka ze spiruliny
- Spirulina na włosy
Spirulina – co to?
Spirulina to niebiesko-zielona słodkowodna alga, która kształtem przypomina spiralę, a rośnie głównie w jeziorach na terenie Ameryki Środkowej oraz Afryki. Spirulina jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego szybko stała się popularnym suplementem diety wśród sportowców. Wykorzystywana jest głównie do produkcji suplementów diety w proszku, tabletkach lub kapsułkach, ale także kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów.
Spirulina – działanie i efekty
Obniża poziom cukru we krwi
Wstępne badania wykazują potencjał spiruliny w kontrolowaniu przebiegu cukrzycy, ponieważ zawiera fikocyjaninę, która wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi i zapobiega jej nagłym wzrostom oraz wyrzutom insuliny.
Reguluje ciśnienie krwi
Naukowcy z Vascular Physiopathology Laboratory of the I.R.C.C.S. Neuromed w Pozzilli przeprowadzili badania, które wykazały pozytywny wpływ spiruliny na profilaktykę wysokiego ciśnienia. Dzięki suplementacji alg rozluźniane są tętnice i odwracana jest dysfunkcja śródbłonka w zespole metabolicznym (ZM), a tym samym regulowane jest ciśnienie tętnicze krwi.
Wspomaga metabolizm
Spirulina może również przyspieszać przemianę materii. Ponadto zawiera błonnik, który zwiększa uczucie sytości, dlatego uznawana jest za produkt przyspieszający odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że nie jest to antidotum, które sprawi, że od razu magicznie zgubisz kilka kilogramów, a suplement, którym możesz uzupełnić zbilansowaną dietę. Nie zapominaj o treningach.
Oczyszcza organizm z metali ciężkich
Spirulina wykazuje działanie detoksykujące, a w połączeniu z odpowiednią suplementacją cynku może w pewnym stopniu oczyszczać organizm między innymi z arsenu, który niestety często dostarczamy do organizmu z pożywieniem i wdychanym powietrzem.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Jak gotować ryż, by pozbyć się z niego szkodliwego arsenu
Zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu
Badania pokazują, że regularna suplementacja spiruliny może prowadzić do rozluźnienia tętnic oraz zmniejszenia błony powstałej przez cholesterol, a tym samym do zwiększenia ich drożności. W ten sposób zmniejszone jest ryzyko wystąpienia miażdżycy i udaru mózgu.
Działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie
Dzięki zawartości antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, spirulina uważana jest za produkt spowalniający procesy starzenia, który także zapobiega rozwojowi choroby Parkinsona czy Alzheimera. Ponadto, dzięki antyoksydantom (głównie beta–karotenowi i fikocyjaninie), wykazuje działanie przeciwzapalne.
Spirulina – jak jeść?
Jest wiele sposobów na włączenie spiruliny do codziennej diety. Jeśli wybierasz suplement diety w tabletkach lub kapsułkach, zawsze zażywaj je według zaleceń producenta, które znajdują się na opakowaniu. Dawkowanie może różnić się w zależności od stężenia substancji czynnej w danym suplemencie, ale eksperci podkreślają, że dzienna dawka spiruliny nie powinna być wyższa niż 1 gram.
Spirulinę w proszku możesz natomiast używać jako dodatek do koktajli, owsianki, musów owocowych czy zup, pamiętając o tym, aby nie spożywać więcej niż pół łyżeczki dziennie. Spirulina w proszku ma lekko pikantny posmak, dlatego możesz wykorzystać ją również jako przyprawę do sałatek, kanapek czy makaronów. Pamiętaj jednak, że spiruliny nie należy gotować, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje wartości odżywcze.
Spirulina – skład i wartości odżywcze
Spirulina składa się głównie, bo aż w 70%, z wegańskiego białka, które dostarcza do organizmu aminokwasy egzogenne (są to m.in. leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan oraz fenyloalanina). Sproszkowane algi zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe (7%) oraz witaminy i składniki mineralne takie jak:
- witaminy z grupy B
- witamina A
- witamina K
- wapń
- selen
- cynk
- mangan
- miedź
- żelazo
- potas
SPRAWDŹ: Glony kombu: zdrowy przepis od Marty Dymek