Spirulina - co to, właściwości

Spirulina to niebiesko-zielona alga, która ze względu na wysoką zawartość białka, witamin i minerałów została uznana za superfood. O to, czy faktycznie warto wprowadzić ją do codziennej diety, zapytałyśmy ekspertkę.

Spirulina fot. shutterstock.com

Spirulina – spis treści

Spirulina – co to?

Spirulina to niebiesko-zielona słodkowodna alga, która kształtem przypomina spiralę, a rośnie głównie w jeziorach na terenie Ameryki Środkowej oraz Afryki. Spirulina jest bogatym źródłem dobrze przyswajalnego białka, dlatego szybko stała się popularnym suplementem diety wśród sportowców. Wykorzystywana jest głównie do produkcji suplementów diety w proszku, tabletkach lub kapsułkach, ale także kosmetyków do pielęgnacji ciała i włosów.

Spirulina – działanie i efekty

Obniża poziom cukru we krwi 

Wstępne badania wykazują potencjał spiruliny w kontrolowaniu przebiegu cukrzycy, ponieważ zawiera fikocyjaninę, która wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi i zapobiega jej nagłym wzrostom oraz wyrzutom insuliny.

Reguluje ciśnienie krwi

Naukowcy z Vascular Physiopathology Laboratory of the I.R.C.C.S. Neuromed w Pozzilli przeprowadzili badania, które wykazały pozytywny wpływ spiruliny na profilaktykę wysokiego ciśnienia. Dzięki suplementacji alg rozluźniane są tętnice i odwracana jest dysfunkcja śródbłonka w zespole metabolicznym (ZM), a tym samym regulowane jest ciśnienie tętnicze krwi.

Wspomaga metabolizm

Spirulina może również przyspieszać przemianę materii. Ponadto zawiera błonnik, który zwiększa uczucie sytości, dlatego uznawana jest za produkt przyspieszający odchudzanie. Należy jednak pamiętać, że nie jest to antidotum, które sprawi, że od razu magicznie zgubisz kilka kilogramów, a suplement, którym możesz uzupełnić zbilansowaną dietę. Nie zapominaj o treningach.

Oczyszcza organizm z metali ciężkich

Spirulina wykazuje działanie detoksykujące, a w połączeniu z odpowiednią suplementacją cynku może w pewnym stopniu oczyszczać organizm między innymi z arsenu, który niestety często dostarczamy do organizmu z pożywieniem i wdychanym powietrzem. 

PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Jak gotować ryż, by pozbyć się z niego szkodliwego arsenu

Zapobiega miażdżycy i udarowi mózgu

Badania pokazują, że regularna suplementacja spiruliny może prowadzić do rozluźnienia tętnic oraz zmniejszenia błony powstałej przez cholesterol, a tym samym do zwiększenia ich drożności. W ten sposób zmniejszone jest ryzyko wystąpienia miażdżycy i udaru mózgu.

Działa antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie

Dzięki zawartości antyoksydantów, które walczą z wolnymi rodnikami, spirulina uważana jest za produkt spowalniający procesy starzenia, który także zapobiega rozwojowi choroby Parkinsona czy Alzheimera. Ponadto, dzięki antyoksydantom (głównie beta–karotenowi i fikocyjaninie), wykazuje działanie przeciwzapalne.

Spirulina – jak jeść?

Jest wiele sposobów na włączenie spiruliny do codziennej diety. Jeśli wybierasz suplement diety w tabletkach lub kapsułkach, zawsze zażywaj je według zaleceń producenta, które znajdują się na opakowaniu. Dawkowanie może różnić się w zależności od stężenia substancji czynnej w danym suplemencie, ale eksperci podkreślają, że dzienna dawka spiruliny nie powinna być wyższa niż 1 gram.

Spirulinę w proszku możesz natomiast używać jako dodatek do koktajli, owsianki, musów owocowych czy zup, pamiętając o tym, aby nie spożywać więcej niż pół łyżeczki dziennie. Spirulina w proszku ma lekko pikantny posmak, dlatego możesz wykorzystać ją również jako przyprawę do sałatek, kanapek czy makaronów. Pamiętaj jednak, że spiruliny nie należy gotować, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury traci swoje wartości odżywcze.

Spirulina – skład i wartości odżywcze

Spirulina składa się głównie, bo aż w 70%, z wegańskiego białka, które dostarcza do organizmu aminokwasy egzogenne (są to m.in. leucyna, izoleucyna, walina, lizyna, metionina, treonina, tryptofan oraz fenyloalanina). Sproszkowane algi zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe (7%) oraz witaminy i składniki mineralne takie jak:

  • witaminy z grupy B
  • witamina A
  • witamina K
  • wapń
  • selen
  • cynk
  • mangan
  • miedź
  • żelazo
  • potas

SPRAWDŹ: Glony kombu: zdrowy przepis od Marty Dymek

Spirulina – przeciwwskazania

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) uznała spirulinę za bezpieczny do spożywania dodatek do żywności. Mimo że skutki uboczne po spożyciu spiruliny są znikome, warto jednak skonsultować z lekarzem chęć wprowadzenia jej do codziennej diety, ponieważ spirulina może zaburzać działanie niektórych leków lub niepotrzebnie stymulować układ odpornościowy, co w przypadku chorób autoimmunologicznych mogłoby przynieść negatywny skutek.

Spiruliny nie mogą spożywać przede wszystkim:

  • kobiety w ciąży oraz karmiące piersią
  • osoby z chorobami autoimmunologicznymi (np. stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów)
  • osoby chorujące na fenyloketonurię
  • osoby przyjmujące leki immunopresyjne
  • osoby z zaburzeniem krzepliwości krwi
  • osoby uczulone na algi

Spirulina – opinia dietetyka

Spirulina dzięki bogactwu witamin, składników mineralnych i związków bioaktywnych o silnym działaniu antyoksydacyjnym i immunostymulującym zyskała popularność i coraz chętniej jest wykorzystywana do wzbogacenia codziennego jadłospisu. W zależności od pochodzenia może różnić się zestawem składników odżywczych (np. jodu), warto więc upewniać się na podstawie informacji z opakowań z jakim rodzajem produkty mamy do czynienia. Na tę chwilę najśmielej zaleca się ją w przypadku wspomagania profilaktyki i leczenia zespołu metabolicznego dzięki właściwościom regulującym lipdogram, ciśnienie tętnicze krwi oraz stabilizującym gospodarkę węglowodanową. Wskazuje się również na jej pozytywny wpływ na mikrobiom. Z roku na rok pojawia się coraz więcej badań, które wskazują na jej pozytywne właściwości jak i takich, które zalecają zachowanie ostrożności w suplementacji spiruliną. W dalszym ciągu niedostatecznie wiele z nich przeprowadzonych zostało na szeroką skalę na ludziach. To sprawia, że chcąc promować regularne spożywanie dużych porcji spiruliny przez dłuższy okres czasu należy śledzić najnowsze doniesienia, a już na pewno zapoznać się z potencjalnymi znanymi już przeciwwskazaniami. W końcu zależy nam na odczuwaniu wyłącznie pozytywnych skutków obecności spiruliny w naszym jadłospisie – mówi Magdalena Kartasińska, dietetyk kliniczny i kierownik działu dietetycznego Dailyfruits.

Maseczka ze spiruliny

Spirulina działa oczyszczająco oraz regeneracyjne na skórę, a w dodatku wyrównuje jej koloryt. Ponadto wykazuje działanie ochronne przed szkodliwym promieniowaniem UV. Możesz stosować ją nie tylko w postaci suplementu diety, ale również jako bazę lub dodatek do domowych kosmetyków. Maseczka ze spiruliny sprawdzi się świetnie do każdego rodzaju cery – zarówno tej suchej, wrażliwej, mieszanej, jak i trądzikowej. Odrobinę przeciwgrzybiczej spiruliny możesz również dodawać do kąpieli. 

Możesz przygotować mieszankę ze sproszkowanej spiruliny i wody (dwie łyżeczki sproszkowanej algi i odrobina wody – do powstania gęstej puply). Zamiast wody możesz wykorzystać również antybakteryjny miód lub zieloną glinkę (w proporcjach 1:1). 

Niezależnie od tego, który przepis na domową maseczkę ze spiruliny wybierzesz, nakładaj ją na oczyszczoną skórę twarzy i szyi – warto dzień wcześniej złuszczyć naskórek delikatnym peelingiem – spłukaj po 20 minutach letnią wodą. Nie zapomnij o dodatkowym nawilżeniu skóry kremem. 

Spirulina na włosy

Proteiny, czyli białka, których w spirulinie jest sporo, wzmacniają i regenerują zniszczone włosy (są szczególnie ważne w pielęgnacji włosów wysokoporowatych). Biotyna również pozytywnie wpływa na kondycję kosmków i paznokci. Spirulina ogranicza także wypadanie włosów i reguluje wydzielanie sebum, dzięki czemu po regularnym stosowaniu domowej maski ze spiruliną, włosy mniej się przetłuszczają. 

Wymieszaj dokładnie 1 łyżeczkę spiruliny w proszku z 3 łyżeczkami ulubionej odżywki do włosów i nałóż gotową maskę na suche włosy oraz skórę głowy. Pozostaw na około 15 minut (możesz założyć czepek kosmetyczny), a następnie umyj skórę głowy delikatnym szamponem, a włosy spłukuj letnią wodą. 

Zawsze sprawdzaj źródło spiruliny. Producent suplementów czy jakichkolwiek produktów ze spiruliną powinien posiadać niezbędne certyfikaty potwierdzające pochodzenie i bezpieczeństwo produktu do spożycia. 

ZOBACZ TEŻ: Superfoods – wielcy dietetyczni celebryci

REKLAMA