Tamari brzmi jak imię skośnookiej księżniczki lub rodzaj samurajskiego miecza, ale to po prostu japoński sos sojowy. Tradycyjna metoda wyrabiania takiego sosu polega na zmieszaniu ziaren soi z ryżem lub pszenicą, dokładnym zmieleniu, a następnie długiej fermentacji. Na koniec otrzymuje się bardzo aromatyczną ciecz, którą poddaje się procesowi filtracji, aby uzyskać czysty, klarowny płyn.
W Japonii wytwarza się sześć rodzajów sosów sojowych, a każdy różni się proporcją składników oraz długością procesu wytwarzania– saishikomi shōyu jest fermentowany dwa razy, shiro shōyu zawiera bardzo dużą ilość zbóż, a w tamari nie ma ich wcale. Właśnie dlatego jest odpowiedni dla osób, które cierpią na nietolerancję glutenu.
Składniki
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 3 łyżki sosu tamari
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej mieszanka ulubionych sałat (100g)
- pomidorki koktajlowe (6 sztuk)
- grubo krojony szczypior
- uprażone ziarna sezamu (płaska łyżka)
Komentarze