Sok z aronii – przepis, właściwości, przeciwskazania

Dla mieszkańców Korei, Japonii czy Chin aronia jest magicznym superfood,  w Polsce – trochę niemodnym owocem polecanym przez nasze babcie. A to najzdrowszy owoc świata, nazywany również najsmaczniejszym lekarstwem. Pod względem zawartości antyoksydantów i witamin z powodzeniem konkuruje z cytrusami zwłaszcza, że w przeciwieństwie do zamorskich pomarańczy czy mandarynek dojrzewał tu, w promieniach prawdziwego słońca. 

aronia fot. Shutterstock.com

Spis treści

  1. Aronia – wartości odżywcze
  2. Sok z aronii – sprawdzony przepis
  3. Sok z aronii – właściwości zdrowotne
    1. Sok z aronii na nadciśnienie
    2. Sok z aronii na starzenie się organizmu
    3. Sok z aronii na odporność
    4. Sok z aronii na cukrzycę
    5. Sok z aronii na oczyszczenie organizmu
    6. Sok z aronii na skutki promieniowania
  4. Sok z aronii – przeciwskazania
  5. Źródła.

 

REKLAMA

1. Aronia – wartości odżywcze

Aronia jest niskokaloryczna, 100 gramów świeżego owocu ma około 45 kcal. Na te 100 gramów składa się woda, potem około 10 gramów węglowodanów, 6 gramów błonnika i 2 gramy białka. Jednak najcenniejszą składową owoców aronii są polifenole – bioaktywne związki roślinne, które nadają owocom barwę. One odpowiadają też za cierpki smak aronii. Polifenole odgrywają kluczową rolę dla życia rośliny:

– pobudzają i hamują jej hormony wzrostu;
– chronią przed skutkami promieniowania słonecznego;
– chronią roślinę przed wirusami i grzybami;
– odstraszają owady. 

Polifenole znajdują się w każdej roślinie, jednak niektóre z nich wykazują szczególne bogactwo związków polifenolowych. Należą do nich: zielona herbata, ciemno wybarwione owoce jagodowe, kakao, yerba mate, warzywa strączkowe, orzechy. Aronia, pod względem zawartości polifenoli, należy do rekordzistek, dlatego często jest nazywana „polskim czarnym złotem”.  W rankingu 500 produktów spożywczych zawierających największą ilość polifenoli, który został opublikowany na łamach prestiżowego czasopisma „European Journal of Clinical Nutrition”, aronia znalazła się na 7 miejscu! Nie ma na świecie owocu, który zawierałby więcej związków polifenolowych; przed aronią znalazły się tylko niektóre zioła, przyprawy i kakao. 

Oprócz tego owoce aronii są bogatym źródłem witamin C, E, B2, B6, PP, K, prowitaminy A i minerałów takich jak mangan, potas, magnez, cynk i wapń. 

2. Sok z aronii – sprawdzony przepis

Z tego przepisu wychodzi gęsty koncentrat, który idealnie nadaje się do picia po rozcieńczeniu z wodą, ale również sprawdza się jako syrop do naleśników, owsianki i budyniów, dodatek do jogurtów, jako półprodukt do przygotowania galaretek i frużeliny do ciast, czy jako dodatek do zimowej herbatki.  

Składniki:

1kg owoców aronii
1/5 kg cukru
pół litra wody
1 cytryna
garść liści aronii, wiśni lub czarnej porzeczki (opcjonalnie)

Przed przygotowaniem owoców zalecamy założyć gumowe rękawiczki. Owoce aronii myjemy dokładnie pod bieżącą wodą zanim jeszcze oderwiemy od nich szypułki (po odszypułkowaniu może wyciekać z nich sok). Lekko osuszamy ręcznikiem papierowym, odrywamy szypułki, przesypujemy do torebki na mrożonki i wkładamy do zamrażalnika na mniej więcej 12 godzin. Mrożenie nie jest konieczne, ale z przemrożonych owoców da się wycisnąć więcej soku. Po tym czasie przekładamy aronię do garnka, dodajemy liście, zalewamy dwoma szklankami zimnej wody i przykrywamy pokrywką. 

Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Odstawiamy garnek z ognia i pozostawiamy na 8-10 godzin do przestygnięcia. Po tym czasie zlewamy sok do drugiego garnka, porządnie odciskamy moszcz, dodajemy cukier i sok z cytryny. Doprowadzamy sok do wrzenia często mieszając tak, żeby cały cukier się rozpuścił. 

Z kilograma aronii otrzymamy 1100-1200 ml soku. Do wyparzonych gorących słoiczków zlewamy gorący sok, zakręcamy i gotowe. Jak wyparzyć słoiczki? Najlepiej wstawić je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C na 20-30 minut. Trzeba uważać przy wyjmowaniu – słoiki naprawdę będą gorące. Gdy do gorących słoików wlejemy gorący sok, to już nie musimy go pasteryzować. 

ZOBACZ TEŻ: Dynia hokkaido - jak przygotować

REKLAMA

REKLAMA

 

3. Sok z aronii – właściwości zdrowotne

Aronia nie tylko chroni organizm przed chorobami, ale też łagodzi skutki wielu z nich. 

Sok z aronii na nadciśnienie

Polifenole z aronii uszczelniają naczynia krwionośne, chronią mięsień sercowy i obniżają ciśnienie krwi. W artykule opublikowanym w magazynie „Medycyna Rodzinna” czytamy, że te związki chronią organizm przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu. Osoby z kruchymi naczynkami krwionośnymi, które mają skłonność do siniaków i tzw. pajączków, powinny pić pół szklanki soku z aronii dziennie lub łyżkę stołową jego koncentratu.

Sok z aronii na starzenie się organizmu

Prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego zwraca uwagę na fakt, że polifenole z aronii spowalniają zmiany i choroby neurodegeneracyjne powodowane wiekiem lub niezdrowym stylem życia, m.in. nadużywaniem alkoholu. Ponadto, poprzez zmniejszenie kruchości naczyń włosowatych i poprawę mikrokrążenia w obrębie narządu wzroku, polepszają widzenie. 

Sok z aronii na odporność

Polifenole, które chronią rośliny przed wirusami i grzybami, wykazują również działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze w organizmie człowieka. Jako silne antyoksydanty chronią przed nowotworami, np. związki takie jak daidzeina i rutyna wspomagają leczenie przerostu gruczołu krokowego u mężczyzn. 

SPRAWDŹ TEŻ: Przepis na wegańska tartę owocową

Sok z aronii na cukrzycę

Związki biologicznie czynne zawarte w aronii mają również wpływ na działanie trzustki, zwiększając wydzielanie insuliny. Sok z aronii wpływa korzystanie na poziom hemoglobiny glikowanej i obniża indeks glikemiczny roztworów cukrów prostych.

Sok z aronii na oczyszczenie organizmu

Związki należące do grupy polifenoli takie jak: mirycetyna, moryna, hiperozyd, kemferol  mają działanie moczopędne i antyhepatotoksyczne, czyli pobudzają enzymy wątrobowe pomagające w usuwaniu toksyn z organizmu. Z kolei sylibinina odkłada się w błonie komórkowej komórek wątrobowych i pobudza ich regenerację. 

Sok z aronii na skutki promieniowania

Wspomniany artykuł opublikowany w „Medycynie Rodzinnej” podkreśla jeszcze jedno zastosowanie aronii: „Np. piloci narażeni są na promieniowanie jonizujące niekiedy znacznie wyższe niż pracownicy elektrowni atomowej. Promieniowanie powoduje, iż w organizmie wytwarzane są wolne rodniki, które uszkadzają lipidy, białka i DNA. Najlepszą metodą zmniejszania genotoksyczności jest podawanie silnych antyoksydantów. Tutaj także znalazły zastosowanie owoce aronii oraz sok z tych owoców” – czytamy w artykule. Badacze podejrzewają, że właśnie dzięki tym właściwościom, czyli leczeniu skutków w chorobie popromiennej, aronia jest tak popularna w Korei czy Japonii.

4. Sok z aronii – przeciwskazania.

Aronia nie jest polecana osobom z następującymi schorzeniami:

  • niskie ciśnienie krwi;
  • żylaki i zakrzepowe zapalenie żył;
  • wrzody żołądka i nadkwasota;
  • częste zaparcia.

Natomiast nie ma przeciwskazań, aby sok z aronii piły dzieci i kobiety w ciąży. Zalecana dawka to pół filiżanki owoców (są bardzo cierpkie), filiżanka soku, łyżka koncentratu. Lekarze bardzo polecają owoce mrożone lub liofilizowane (suszone w ujemnej temperaturze), bo w formie niepodgrzewanej zachowują jeszcze więcej walorów prozdrowotnych.

Źródła

Journal of Medicinal Food: „Aronia plants: a review of traditional use, biological activities and perspectives for modern medicine

Wykład prof. Iwony Wawer pt. „Aronia – polski czarny skarb”. 

Medycyna Rodzinna: „Prozdrowotne właściwości owoców i przetworów z aronii”. 

European Journal of Clinical Nutrition: „Identification of the 100 richest dietary sources of polyphenols: an application of the Phenol-Explorer database”. 

https://zdrowie.pap.pl/dieta/tych-dobroczynnych-substancji-aronia-ma-najwiecej-sposrod-wszystkich-owocow

Zobacz również:
Wzmocnij całe ciało i popraw wytrzymałość, ćwicząc na zaledwie 2 metrach kwadratowych. Poczuj zew natury!
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA