Snickers pod lupą - co zawiera? Jeść go, czy unikać?

Prześwietlamy skład jednego z popularnych batonów, sprzedawanego na całym świecie od ponad 80 lat. Co jest w nim dobre, a co takie sobie? Z jakich powodów można go czasem zjeść, a z jakich zwykle lepiej unikać?

24,3 g cukru

Już przed wojną słynne było wymyślone przez Melchiora Wańkowicza hasło "cukier krzepi”. I jeśli Wańkowicz miał rację, to 51-gramowy Snickers krzepi imponująco – zawiera aż 24,3 g cukru.

Badania na Princeton University wykazały jednak, że cukier ma też właściwości uzależniające. Ludzie, którzy jedzą go dużo, mają napady ochoty na coś słodkiego, jedzą go cyklicznie i mają syndrom odstawienia, gdy z niego rezygnują.

 

Zapotrzebowanie dorosłej, aktywnej kobiety na energię to ok. 2000-3000 kcal. Jak mówi dr Marek Szołtysik, żywieniowy ekspert Women's Health, mniej więcej połowa kalorii powinna pochodzić z węglowodanów, czyli cukrów. Jednak jedynie około 10% energii możesz dostarczyć w postaci sacharozy, czyli białego cukru.

Snickers zawiera go około 5 łyżeczek, więc zjadając taki baton, dostarczasz sobie ok. 100 kcal cukru. Po zjedzeniu dwóch batonów wyczerpujesz już limit energii ze słodyczy i od tej pory lepiej już nie słodź herbaty, nie jedz cukierków ani ciastek.

Neutralizacja: Najlepiej zaś zjedz mięso z ryżem – takie danie (białko i wolno wchłaniające się węglowodany) spowolni wzrost poziomu cukru we krwi, równomierniej rozkładając dostawy energii do komórek.

14,2 g tłuszczu

Snickers zawiera 14,2 g tłuszczu, czyli 20% zalecanej dziennej dawki. Większość tego tłuszczu to tłuszcze roślinne, w tym również tzw. tłuszcze trans, o których wiadomo, że mogą powodować wiele różnych chorób. Uczeni z Harvard University wykazali, że tłuszcze trans potrafi ą podbić poziom CRP, czyli białka wskazującego na zagrożenie chorobami serca, aż o 73%. To oznacza, że wzrasta też ryzyko zawału.

Neutralizacja: Na szczęście obniżenie poziomu CRP jest proste jak budowa... blendera. Według badania opublikowanego w „Journal of Nutrition” każda pojedyncza porcja owoców lub warzyw obniża ryzyko podwyższonego CRP o 21%. Jeśli więc zjadłaś Snickersa – wypij koktajl owocowy i będzie po problemie. Koktajl z jagód, jabłek i truskawek obniży ryzyko wysokiego CRP o 40%.

35% czekolady

Snickers to baton czekoladowy, a czekolada zdecydowanie poprawia humor. Swoje psychostymulujące działanie zawdzięcza fenyloetyloaminie i teobrominie. Obie te substancje zwiększają poziom dopaminy, która z kolei powoduje zwyżkę nastroju i zwiększenie zdolności koncentracji.

Neutralizacja: Jeśli masz ochotę poprawić sobie humor bez cukru i tłuszczu w pakiecie, sięgnij po awokado, kurczaka, jogurt albo twaróg – wszystkie te produkty są źródłem tyrozyny, która też sprzyja podniesieniu poziomu dopaminy.

24% orzeszków ziemnych

Prażone orzeszki ziemne to niemal jedna czwarta składu Snickersa – dostarczają około 4,5 grama białka. To niemal 10% dziennego zapotrzebowania dorosłej kobiety ważącej 55 kilogramów. Białko jest nam niezbędne do tworzenia mięśni oraz – co szczególnie przydatne, gdy chcesz zrzucić parę kilo – przyspiesza metabolizm.

Musisz jednak pamiętać, że – jak donosi „Journal of Food Composition” – orzeszki ziemne zawierają wprawdzie dużo ważnych aminokwasów, ale za to mało metioniny, którą ciało wykorzystuje do produkcji kreatyny – energetycznego paliwa dla mięśni. Metionina poprawia także stan skóry, chroni paznokcie i włosy.

Neutralizacja: Bogatym źródłem metioniny są ryby, brokuły i kasze.

260 kcal

Taka ilość kalorii zaspokaja 15% dziennego zapotrzebowania energetycznego aktywnej kobiety. Jeden baton dziennie i w ciągu tygodnia uzbiera się 1800 kcal, a w ciągu roku może się to zamienić na ponad 10 kg nadwagi.

Neutralizacja: Żeby zrobić miejsce na dodatkowe kalorie, posprzątaj przez godzinę mieszkanie. Już posprzątane? To wskakuj na bieżnię i przez 20 minut pobiegaj w tempie 12 km/h.

Ponadto...

Tłuszcze trans

Uczeni z University of North Carolina ustalili, że ludzie, w których diecie było dużo kwasów tłuszczowych trans, niemal dwukrotnie częściej chorują na raka jelita. Tłuszcze trans podejrzewane są też o powodowanie miażdżycy.

Lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa pełni funkcję emulgatora, czyli zapewnia kremowy, jednorodny charakter masy. Ale lecytyna sojowa zawiera też cholinę, która poprawia pamięć. Niestety – tyle choliny, ile jest w jednym batonie, nie wystarczy, by podziałała, więc uzupełnij jej poziom, jedząc jajka na miękko. Żółtko jest jednym z najbogatszych źródeł choliny.

Magnez

Zarówno orzeszki ziemne, jak i kakao są bogatym źródłem magnezu – pierwiastka, bez którego nie dałoby się żyć. Niedobory magnezu mogą spowodować skurcze, kłopoty z koncentracją, bezsenność, rozdrażnienie, a nawet zaburzenia pracy serca. Zapotrzebowanie na magnez aktywnej kobiety to ok. 370 mg dziennie. 100 g orzeszków zapewnia niemal połowę tej dawki.

Odtłuszczone mleko w proszku

Dzięki niemu w batonie jest więcej białka oraz niewielkie ilości minerałów, np. wapnia, niezbędnego do budowy kości, oraz cynku, który wzmacnia odporność organizmu.

Sól

Kto by przypuszczał, że w słodkim batonie jest też sól... Nie ma jej dużo, bo zaledwie 0,3 g, ale jest. Nadmiar soli może zaś spowodować, że wzrośnie Ci ciśnienie krwi. Z kolei gdy w lecie będą panowały upały, ten dodatek soli może uchronić Cię przed odwodnieniem.

Coś za coś

W 51-gramowym batonie "Snickers" jest...

• 24,3 g cukru, który potrafi wywołać napady ochoty na słodycze. Lepiej więc zjedz stek, żeby utrzymać w ryzach poziom cukru we krwi.

• 14,2 g tłuszczu, który dodatkowo obciąża serce. Lepiej więc wypij rano koktajl owocowy, który wzmocni układ krwionośny.

• niewiele metioniny, potrzebnej do budowy mięśni. Ryba na kolację zapewni taką ilość metioniny, żeby skóra to odczuła.

• 260 kcal. Jeden baton dziennie przez rok może Ci dołożyć ok. 10 kg zbędnej masy ciała. Żeby spalić 260 kcal, musisz przez godzinę sprzątać lub biegać 20 minut.

WH

REKLAMA