[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Śniadanka z czterech stron świata

Jeżeli chcemy być czasem rozpieszczane, to musimy czasem same rozpieszczać. Zaczynamy od dzieci z okazji ich święta, ale mamusie też się załapią. Oto 3 przepisy na pyszny początek dnia.

śniadanka Fot. Vanessa Lewis 

Francja

Zwróciłyście uwagę, że we francuskiej boulangerie wszystkie bagietki wyglądają tak samo?
Rząd francuski podszedł z całą powagą do swego skarbu narodowego i dekretem nakazał, że
bagietki mają ważyć 250 g i mieć 50-55 cm długości. Na szczęście przepisy ominęły
croissanty i przed wami ich wersja miniaturowa.

Miniaturowe croissanty

Składniki na 12 sztuk

  • 3 arkusze ciasta francuskiego
  • 100 g masła pokrojonego w kostki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka

Wykonanie

Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto i pokrój po przekątnej na cztery trójkąty. Na wierzchu każdego trójkąta połóż kosteczki masła. Zaczynając od podstawy każdego trójkąta, zwijaj go luźno w stronę wierzchołka. Ułóż croissanty na blasze, wyginając ich rogi tak, by przypominały kształtem półksiężyc. Posmaruj je jajkiem wymieszanym z mlekiem i piecz przez 15 minut. Zmniejsz temperaturę do 190°C i piecz przez kolejne 4–5 minut, aż croissanty będą równo zrumienione. Wyjmij z piekarnika i zostaw na blasze na 10 minut. Podawaj ciepłe albo w temperaturze pokojowej, z konfiturą, serami albo wędliną.

 

REKLAMA

REKLAMA

śniadanka Fot. Vanessa Lewis 

Izrael

Baba ganoush to przepyszna, bliskowschodnia pasta z pieczonych bakłażanów, a burki to małe trójkąty z ciasta francuskiego wypełnione miękkim białym serem. Wegetariański raj.

Baba ganoush i burki

Składniki na 3 - 4 porcje/ 18 burków

  • BABA GANOUSH
  • 2 duże bakłażany
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3–4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i mielony czarny pieprz
  • Do podania
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • podgrzane/podpieczone chlebki pita (w razie potrzeby bezglutenowe)
  • BURKI - NADZIENIE
  • 150 g sera feta, pokruszonego
  • 100 g mozzarelli, startej
  • 100 g serka kremowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • mielony czarny pieprz
  • BURKI - CIASTO
  • 2 arkusze mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożone
  • 1 jajko rozkłócone z 15 ml wody (do glazurowania)
  • 2 łyżki czarnego lub białego sezamu

Wykonanie

Baba ganoush

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Ponakłuwaj skórkę bakłażanów widelcem i przekrój je na pół. Posmaruj w miejscu przecięcia łyżką oliwy. Ułóż bakłażany na blasze do pieczenia przeciętą częścią do dołu i piecz, aż staną się bardzo miękkie – 35–40 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw na 15–20 minut, by ostygły. Wyjmij upieczony miąższ bakłażana i przełóż do miski, dokładnie rozgnieć go widelcem. Dodaj czosnek, pozostałe 2 łyżki oliwy, pastę tahini, sok z cytryny, kumin i pieprz cayenne. Skosztuj, dopraw, jeśli trzeba, sokiem z cytryny i pieprzem cayenne. Rozgniataj do momentu, aż całość będzie niemal gładka, ale z wciąż wyczuwalnymi kawałkami bakłażana. Odstaw, by baba ganoush ostygła do temperatury pokojowej, i polej danie odrobiną oliwy. Udekoruj posiekaną natką pietruszki. Podawaj z ciepłą pitą.

Burki

Rozgrzej piekarnik do 180°C i wyłóż dwie blachy papierem do pieczenia. W misce zmiksuj na gładko serek kremowy, mąkę kukurydzianą i żółtka. Dodaj pozostałe składniki i mieszaj, aż otrzymasz jednolitą masę. Każdy z arkuszy ciasta rozwałkuj na posypanej mąką powierzchni na kwadrat o boku 12 centymetrów i grubości ½ centymetra. Każdy arkusz podziel na 9 kwadratów. Na środku każdego kwadratu połóż łyżeczkę nadzienia i złóż po przekątnej tak, by powstał trójkąt. Ściśnij mocno brzegi ciasta, by się skleiły. Ułóż burki na blasze, zostawiając między nimi wystarczająco dużo miejsca, by mogły rosnąć. Posmaruj trójkąty jajkiem rozkłóconym z wodą i posyp ziarnami sezamu. Piecz przez 20–30 minut, aż burki wyrosną i się zrumienią.

 

REKLAMA

śniadanka Fot. Vanessa Lewis 

Wietnam

W Wietnamie jest zwyczaj dzielenia się posiłkami, dlatego potrawy stawia się na środku stołu. Poza tym, im głośniej biesiadnik mlaszcze i siorbie przy jedzeniu, tym bardziej pokazuje, jak bardzo mu potrawa smakuje. A więc śmiało!

Banh mi z kurczakiem

Składniki 4 porcje

  • 225 g daikonu (rzodkwi japońskiej),obranego, opcjonalnie możesz użyć drobno startej kapusty
  • 1 obrana marchew
  • 125 ml octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru
  • ½ łyżeczki soli kawałek bagietki (60 cm)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka tajskiego sosu rybnego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 mała puszka pasztetu z wątróbki drobiowej
  • ½ czerwonej albo żółtej cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki
  • 3 łyżki świeżej kolendry
  • 2 upieczone piersi kurczaka, cienko pokrojone (możesz użyć wędzonych piersi kurczaka)
  • kilka porwanych na kawałki liści sałaty
  • 2 łyżki dobrej jakości majonezu

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Zetrzyj rzodkiew i marchewkę na tarce o dużych oczkach. Połącz ocet, cukier i sól w misce. Dodaj starte warzywa, wymieszaj i odstaw na 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Podpiecz bagietkę na średniej półce piekarnika, aż stanie się chrupiąca – około 5 minut. Uważaj, żeby się za bardzo nie przypaliła. Odetnij końcówki i przetnij ją w połowie, nie rozcinając jednak bagietki do końca, tak by obydwie połówki pozostały połączone. Wymieszaj olej, sos rybny i sos sojowy i posmaruj taką miksturą wnętrze bagietki. Dolną część posmaruj pasztetem z wątróbek, na wierzch połóż cebulę, kolendrę, kurczaka i sałatę. Odcedź na durszlaku startą marchewkę z rzodkwią i ułóż na sałacie. Górną część bagietki posmaruj majonezem i pokrój bagietkę na kanapki.

Przepisy pochodzą z książki Vanessy Lewis "Śniadanka z czterech stron świata", która pojawi się w księgarniach 5.06. i zabierze was w przepyszną podróż po wszystkich kontynentach. Świetne zdjęcia i świetne przepisy - szczerze polecamy!

"Śniadanka z czterech stron świata" Vanessa Lewis

Wydawnictwo Znak 2019 

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij