Składniki:
- olej w sprayu
- 2 duże garście liści młodego szpinaku, drobno posiekanego
- 30 g sera feta o obniżonej zawartości soli i tłuszczu, pokruszonego
- 140 g mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta słodkiej papryki
- 4 duże jajka
- 0,5 szklanki mleka o 2% zawartości tłuszczu
- sól morska i mielony czarny pieprz do smaku
- 1 łyżka orzeszków pinii
Sposób:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (160 z termoobiegiem) i włóż 6 papilotek do formy na 6 muffinek. Lekko spryskaj papilotki olejem w sprayu.
- Rozłóż szpinak i fetę do foremek.
- Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia oraz słodką paprykę i dobrze wymieszaj.
- W drugiej misce rozbełtaj jajka, mleko, sól i pieprz.
- Dodaj mieszankę jajeczną do mąki i delikatnie wymieszaj. Nie rób tego zbyt długo.
- Przełóż równe porcje ciasta do papilotek, na wierzchu każdej z nich połóż orzeszki pinii i je dociśnij.
- Piecz w piekarniku przez 15–20 minut lub do momentu, gdy ciasto się zetnie i przyrumieni. Poczekaj 2 minuty, aż muffinki przestygną – są gotowe do podania.
- Gdy muffinki będą już całkiem zimne, możesz włożyć je do lodówki (na maksymalnie 5 dni) lub do zamrażalnika (na nie więcej niż 2 miesiące).
Porcje: 2
Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 20 minut
Poziom trudności: łatwe
Całodniowe menu, które stworzyła Kayla Itsines znajdziesz w kwietniowym numerze WH. Wszystkie przepisy pochodzą z książki "28 dni. Przewodnik po zdrowym jedzeniu i stylu życia" autorstwa Kayli Itsines wydanej przez wydawnictwo Znak 2018 r.
Komentarze
~natala, 2018-03-07 01:04:42
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?