Słodycze i automaty z przekąskami mają zniknąć ze szkół, ale nikt nie zabrania korzystać z nich dużym dziewczynkom. I chociaż gotowe kanapki i bułki pewnie nieraz uratowały Cię w pracy od śmierci głodowej, przekonaj się, że drugie śniadanie lepiej zrobić w domu i zabrać ze sobą w pudełku.
Śniadanie na słodko
Prawdziwe croissanty wypieka się z kilku składników. Te pakowane w torebki, jak 7Days, mają ich ponad 30. W tym tłuszcze w 7 postaciach, barwniki, aromaty i działające drażniąco konserwanty. W sumie 368 kcal i 22 g tłuszczu – podobnie jak paczka czipsów.
Z kolei BelVita poleca ciastka, które dostarczają energię na cały poranek. Tylko że to jednak ciastka z nadzieniem, które oprócz cukru mają też spulchniacze, barwniki i emulgatory. W płatkach zbożowych tego nie znajdziesz.
Jeśli masz słabość do słodkich przekąsek, najlepiej przygotuj je sama. Mamy dla Ciebie przepisy, które opierają się niemal w całości na zdrowych składnikach.
Śniadanie na zimno
Polecane między posiłkami mleczne kanapki to według producentów mleko, miód i biszkopt. Czyli nie kanapka, a ciastko. Ciastko mleczne, ale co z tego, skoro zawiera difosforan disodowy, który zmniejsza przyswajanie wapnia i w nadmiarze zwiększa ryzyko osteoporozy.
Do tego węglan amonu, stosowany też w płynach do trwałej ondulacji oraz w proszkach do pieczenia – skoro spulchnia ciasto, może też wzmagać wzdęcia. I zawiera prawie 2 łyżeczki cukru (8,3 g). Nie ma za to konserwantów i barwników.
Kanapki
Sandwicz z chrupkiego pieczywa z serem, pomidorem i bazylią – brzmi jak niezła przekąska. Paczka (2 paluszki) to prawie 200 kcal – OK jak na drugie śniadanie. Tylko że to tyle, co 2 kromki sycącego chleba żytniego razowego z chudym twarogiem, pomidorem i bazylią.
W sandwiczu Wasa królują mąka pszenna (58%), tłuszcz (m.in. palmowy) i ser przetworzony w proszku. Pomidora jest 0,69%, a bazylii 0,02%. Do tego osłabiający kości kwas fosforowy.
Zobacz, na jakie jeszcze produkty powinnaś uważać robiąc zakupy.
Wiesz, ile jesz?
Lekki trening na wodzie z miodem i cytryną jest OK, ale nie zabieraj się za kolejne aktywności bez solidniejszego porannego posiłku. Twoje ciało jest zasilane energią z pożywienia i potrzebuje jej stałych, regularnych dostaw. Pierwsze śniadanie powinno zapewniać 25-30%, a drugie między 5 a 10% dziennego zapotrzebowania na energię.
WH 04/2015