Jedno danie, 4 przepisy: Smoothie bowls

Smoothie bowl, czyli miska wypełniona gęstym koktajlem owocowym i ozdobiona w iście instagramowym stylu. Nie tylko smaczna, ale i piękna.

| Data aktualizacji: 2021-08-15
smoothie bowl fot. shutterstock.com

Szybkie, nieskomplikowane i często niezbyt urodziwe śniadania to nasza codzienność. Prawda jest taka, że najważniejszy posiłek dnia wcale nie musi sprowadzać się do szarej owsianki czy
3-minutowej jajecznicy zjadanej w pośpiechu między szybkim prysznicem a ekspresowym makijażem. Finezyjne miski z owocowym smoothie przygotujesz w nie więcej niż 7 minut, a kolorowe, miłe dla oka kompozycje poprawią humor i dodadzą energii na cały dzień pełen wrażeń.

REKLAMA

Smoothie bowl - przepisy

  1. Pogromca głodu - acai, chia i owoce jagodowe
  2. Dla aktywnych - pitaja i pistacje 
  3. Więcej energii - figi, jagody goji i banany 
  4. Lepsza odporność - ananas, borówki i kokos

 

1. Pogromca głodu - acai, chia i owoce jagodowe

Wartości odżywcze (jedna porcja)

  • Wartość energetyczna: 438 kcal
  • Tłuszcz: 10 g
  • Białko: 11 g
  • Węgle: 69 g

Nasiona chia nie bez przyczyny znalazły się w zaszczytnym gronie superfoods. Te niewielkie nasionka są jednym z najlepszych roślin- nych źródeł kwasów omega-3. W bonusie dostarczą Ci również niezłą porcję protein oraz nieco błonnika. W połączeniu z granolą z pełnych ziaren oraz owocami sprawi, że będziesz syta przez wiele godzin.

Składniki:

  • garść mrożonych jagód acai
  • 200 g mrożonego banana, pokrojonego
  • 150 ml mleka migdałowego
  • garść chipsów kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • garść owoców jagodowych
  • 2 kostki 70% gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
  • garść granoli (opcjonalnie)
  • skórka z 1/2 cytryny

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od dokładnego zblendowania jagód acai, bananów i mleka migdałowego w blenderze kielichowym.

2. Następnie na suchej patelni podpraż chipsy kokosowe. Powinny jedynie lekko się zezłocić, dlatego pamiętaj, by często potrząsać patelnią.

3. Pora wszystko ułożyć. Do miski przelej smoothie, a na wierzchu finezyjnie ułóż resztę składników.

2. Dla aktywnych - pitaja i pistacje 

Wartości odżywcze (jedna porcja)

  • Wartość energetyczna: 624 kcal
  • Tłuszcz: 23 g
  • Białko: 33 g
  • Węgle: 73 g

Stawiamy dolary przeciwko orzechom, że pitaja nie jest produktem, po który sięgasz w pierwszej kolejności w alejce z owocami. Naszym zdaniem warto jednak urozmaicić nieco koszyk wypełniony poczciwymi jabłkami i bananami. Dodatek białka w proszku czyni z tej miski smaczny posiłek potreningowy.

Składniki:

  • 200 g mrożonej pitai (smoczego owocu)
  • 200 g mrożonego banana, pokrojonego
  • 1 miarka wegańskiej odżywki białkowej
  • 150 ml mleka migdałowego
  • garść chipsów kokosowych
  • 2 łyżki nasion chia
  • mała garść pistacji, obranych
  • 1⁄4 figi, pokrojonej w plastry
  • jadalne kwiaty (opcjonalnie)
  • plaster ananasa (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. W blenderze kielichowym zmiksuj na gładką masę: pitaję, banany, odżywkę białkową oraz mleko migdałowe.

2. Na suchej patelni podpraż chipsy kokosowe na lekko złotawy kolor.

3. Do miski wlej smoothie, a na wierzchu ułóż figę, chipsy z kokosa, nasiona chia, pistacje oraz kwiaty i ananasa. 

ZOBACZ TEŻ: Setki innych pysznych i zdrowych przepisów.

REKLAMA

REKLAMA

3. Więcej energii - figi, jagody goji i banany

Wartości odżywcze (jednka porcja)

  • Wartość energetyczna: 518 kcal
  • Tłuszcz: 16 g
  • Białko: 15 g
  • Węgle: 78 g

Jagody goji w duecie z zielonymi liśćmi szpinaku tworzą mi- chę bogatą w żelazo, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Dzięki temu połączeniu zyskasz dawkę energii w smacznym wydaniu. O niebo smaczniejszym niż puszki szpinaku, które wcinał Popeye. Efekt podobny, a forma podania kusi trochę bardziej.

Składniki: 

  • 200 g mrożonych bananów, pokrojonych
  • 225 g szpinaku
  • 1⁄2 awokado
  • 150 ml mleka migdałowego
  • 1⁄4 figi, pokrojonej w plastry
  • pyłek pszczeli, do posypania
  • garść jagód goji
  • garść nasion granata
  • jadalne kwiaty (opcjonalnie)

Sposób przygotowania: 

1. Banany, szpinak, awokado oraz mleko migdałowe wrzuć do kielicha blendera i zmiksuj na gładką masę.

2. Gotowe smoothie przelej do miski i udekoruj figą, pyłkiem pszczelim, jagodami goji, granatem oraz jadalnymi kwiatami.

4. Lepsza odporność - ananas, borówki i kokos

  • Wartość energetyczna: 454 kcal
  • Tłuszcz: 12 g
  • Białko: 10 g
  • Węgle: 76 g

Zawarty w ananasach enzym o nazwie bromelaina wspomaga trawienie białek, co wpływa na lepsze wchłanianie substancji odżyw- czych. Dodatkowo, porcja ananasa, której użyjesz do przygotowania tego smoothie, zapewni Ci aż 130% dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Samo zdrowie!

Składniki:

  • 200 g mrożonego ananasa
  • 100 g mrożonego banana, pokrojonego
  • 75 g borówek
  • 150 ml mleka kokosowego (z kartonu – puszkowane będzie zbyt tłuste)
  • 1 łyżeczka wody lawendowej
  • 1 łyżeczka jogurtu kokosowego
  • 1 łyżeczka niebieskiej matchy
  • garść pistacji, obranych
  • garść suszonych owoców jagodowych
  • garść nasion granata
  • jadalne kwiaty (opcjonalnie)
  • jadalna lawenda (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

1. Wiesz, co robić. Ananasa, banany, borówki, mleko kokosowe, wodę lawendową, jogurt i matchę wrzuć do blendera kielichowego, a następnie zmiksuj na gładko.

2. Smoothie przelej do miski, a na wierzchu ułóż w elegancką kompozycję pozostałe składniki.

 

Zobacz też: 4 proste przepisy bez gotowania na upalne dni

Zobacz również:
Zamiast liczyć na dietę cud last minute, przejdź 4-tygodniową cud transformację.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA