Szparagi, bez względu na kolor, są kalorycznym rajem: mają tylko 18 kcal w 100 g. Ponadto zawierają białko, selen, żelazo, fosfor i genialnie smakują na ciepło lub zimno z ciepłymi albo zimnymi sosami.
ZOBACZ TEŻ: Jaki miód wybrać? [najzdrowsze rodzaje]
Musztarda, zwłaszcza jej ostrzejsza odmiana z Dijon, doskonale im towarzyszy. Mało, że zdrowa (działa antybakteryjnie, obniża ciśnienie, leczy niestrawność), to jej ostry, wyraźny smak świetnie komponuje się z łagodnością szparagów.
Nasza polska specjalność – bułka tarta na maśle też smakuje doskonale, ale karze nas bezwzględnie ilością kalorii. Na następnych stronach zamieściliśmy przepisy na dania, które świetnie sprawdzą się podczas romantycznej kolacji.
Jeśli chcesz, aby Wasza randka była niezapomniana, znakomitym afrodyzjakiem może okazać się również fenkuł w pomarańczach albo awokado z papryką.
Przepis na szparagi z jajkiem w koszulce
- 450 g szparagów z odciętymi, zdrewniałymi końcówkami
- 1 łyżeczki oliwy extra virgin sól
- pieprz 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka majonezu light
- 1 łyżeczka białego octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/4 łyżeczki zmielonej gorczycy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 4 jajka
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wyłóż szparagi na papier do pieczenia, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 10-15 minut, aż zmiękną i zaczną brązowieć.
- W misce połącz musztardę, majonez, ocet, cukier i gorczycę. Dopraw solą, pieprzem i odstaw.
- W garnku doprowadź do wrzenia 6 szklanek wody i sok z cytryny. Wbij jajko do małej miski, łyżką stołową zrób wir w garnku i delikatnie przelej do niego jajko z miski. Gotuj 3-4 minuty i wyciągnij łyżką cedzakową. Połóż je na ciepłym talerzu. Powtórz czynność z kolejnymi jajkami.
- Rozdziel szparagi na 4 porcje, przykryj jajkami i polej sosem.
4 porcje: 115 kcal, 7 g tłuszcze (2 g nasycone), 7 g węglowodany, 2 g błonnik, 9 g białko