[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.7

Smak wakacji: przepis na gofry w wersji fit

Słońce, nadmorski deptak i zapach gofrów. Te chrupiące przekąski to nieodłączny element lata. Jak jednak sprawić, by nie były grzeszną przyjemnością?

gofry

Przesłodzonym gofrom z bitą śmietaną, przetworzonymi owocami i czekoladowym sosem mówimy stanowcze nie. Za to w alternatywnej, wytrawnej wersji możesz z czystym sumieniem zjeść je na pożywne śniadanie. Skorzystaj ze zdrowego przepisu na ciasto, wybierz sezonowe warzywa jako dodatek i sama zrób w domu wakacyjne gofry w wersji fit. Poniżej znajdziesz przepis:

 

REKLAMA

Wytrawne gofry ze szparagami

Jaglane gofry z dodatkiem szpinaku i siemienia lnianego to witaminowy strzał w dziesiątkę. Z dodatkiem sezonowych warzyw tworzą danie, które może pozytywnie uzależnić.

Ciasto (porcja dla 2 osób):

  •  1/2 szklanki mleka
  •  1/2 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej (można przy pomocy silnego malaksera zmielić kaszę jaglaną)
  • garść szpinaku baby
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
    Dodatki:
  • 2 jajka
  • szparagi
  • pomidory
  • ewentualnie inne ulubione warzywa
  • świeża bazylia i koper
  • kiełki, np. rzodkiewki (lub inne pikantne)
  • 2 łyżki octu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • dodatkowo olej do posmarowania gofrownicy

Wykonanie:

  1. Na początek zmiksuj mleko, wodę jajko, mąkę i szpinak.
  2. Dodaj siemię lniane, sól, pieprz. Wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
  3. Pędzelkiem nasmaruj górną i dolną płytę grzejną olejem.
  4. Wylej ciasto na gofrownicę.
  5. Piecz masę przez 7 minut unikając otwierania urządzenia przed czasem.
  6. Czas na dodatki. Przygotuj jajka poszetowe. W tym celu zagotuj w niewielkim garnku wodę, dodaj ocet i sól. Jajka pojedynczo wbij do miseczki. Przy pomocy łyżki utwórz wir w garnku i w niego wlej ostrożnie 1 jajko. Gotuj przez około 2 minuty.
  7. Szparagi pokrój i zblanszuj w wodzie po jajkach.
  8. Awokado przekrój na pół, pozbądź się skórki oraz pestki. Pokrój.
  9. Ułóż w miseczkach gofrowych awokado i jajko (natnij je, aby wypłynęło żółtko). Dodaj ulubione warzywa i ciesz się smakiem doskonałych, wytrawnych, gofrów.

Gofrownice warte polecenia:

  • MPM MGO-31M (199 zł) - lubimy ją za precyzyjny system dozowania i rozprowadzania masy, dzięki któremu spływa ona po stożkowych płytach i nie wylewa się podczas pieczenia
    - Tchibo do wafli brukselskich (99 zł) - łatwa w obsłuche i niezbyt droga, to solidny wybór
    - Sapir (49,90 zł) - tania, a do tego robi gofry w kształcie serduszek

SPRAWDŹ TEŻ: Przepis na śniadaniowe gofry na słodko - z bananami i orzechami włoskimi.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij