Probiotyki
Według WHO to aktywne bakterie przynoszące korzyści zdrowotne (podane w odpowiedniej ilości). Żywność, do której się je dodaje, określana jest mianem funkcjonalnej (dzięki domieszce zyskuje właściwości, których nie ma naturalna). Probiotykiem jest więc jogurt z konkretnym szczepem bakterii o sprawdzonym działaniu, ale już nie kiszona kapusta. Nie wiemy bowiem, jakie zawiera bakterie i w jakiej ilości, a także jaki wpływ mają one na organizm.
Prebiotyki
To jedzenie, którego elementy nie ulegają trawieniu w jelicie cienkim i docierają do grubego, gdzie stanowią pożywkę dla bakterii. Należą do nich m.in. skrobia, błonnik, inulina i oligosacharydy, zawarte najczęściej w warzywach i owocach.
Synbiotyki
To kombinowane preparaty składające się z probiotyków i prebiotyków. Dodatek tych drugich ma zwiększyć szansę, że pierwsze przeżyją i utrzymają się w układzie pokarmowym.
WH 07-08/2015
Komentarze