REKLAMA

Walentynki: słodkie przepisy z afrodyzjakami

Zamiast wydawać kasę na drogie prezenty, na Walentynki przygotuj mu coś od serca. Oto 2 banalnie proste przepisy na słodkości, które pobudzą nie tylko kubki smakowe, ale też libido.

| Data aktualizacji: 2021-02-10
cake pops fot. Shutterstock.com

Mówią, że nie ma pewniejszej drogi do serca, niż ta prowadząca przez żołądek. Znamy kilka innych, trochę bardziej okrężnych, ale po co kombinować - przecież proste rozwiązania są najlepsze. Dlatego na Walentynki wyczaruj swojemu lubemu słodki grzeszek z piekła rodem, który podkręci libido i zapewni wieczór z happy endem. Oto 2 przepisy na słodkości napakowane afrodyzjakami - czekoladą, chili, truskawkami, migdałami oraz wanilią. Serwuj z kieliszkiem czerwonego wina. 

REKLAMA

Więcej o afrodyzjakach przeczytasz tutaj.

1. Przepis na puszyste czekoladowe ciasto z chili i truskawkami

Składniki:

  • Ciasto:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 150 g masła
  • szklanka cukru brązowego
  • 350 g czekolady deserowej
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Ganache:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • Do ozdobienia:
  • 200 g truskawek

Sposób:

  1. Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  2. Żółtka z cukrem zmiksuj tak, by powstała jasna i puszysta masa. Dodaj do niej ostudzoną mieszankę masła i czekolady, cynamon, chili, oraz ekstrakt waniliowy.
  3. W osobnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.
  4. Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-czekoladową. Do tego celu użyj szpatułki lub dużej łyżki - jeśli użyjesz miksera, ciasto nie będzie puszyste.
  5. Gotową masę przełóż do wysmarowanej masłem formy w kształcie serca (możesz użyć także klasycznej tortownicy, a kształt serca wyciąć po upieczeniu ciasta) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-175°C.
  6. W międzyczasie przygotuj ganache. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w misce. Śmietankę podgrzej, a następnie wlej do miski z czekoladą i mieszaj do momentu, aż czekolada całkiem się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
  7. Upieczone i wystudzone ciasto polej ganachem, a następnie ozdób przekrojonymi na połówki truskawkami.

Zobacz: Czy mleczna czekolada jest zdrowa?

2. Przepis na potrójnie czekoladowe cake pops

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • Masa:
  • 1 łyżka nutelli
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 2 łyżki masła migdałowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • Do ozdobienia:
  • 200 g czekolady (możesz użyć mlecznej, gorzkiej lub białej)
  • cukrowe konfetti w kształcie serduszek
  • patyczki do lizaków (możesz użyć też patyczków do szaszłyków)

Sposób:

  1. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier. Zmniejsz obroty miksera i w ubite białka wmieszaj żółtka - dodawaj po jednym i ubijaj możliwie krótko, by nie stracić puszystości. 
  2. Do masy jajecznej dodawaj partiami przesianą mąkę z kakao i mieszaj delikatnie szpatułką. 
  3. Gotową masę przełóż do nasmarowanej masłem formy i piecz przez ok 35-40 minut w temperaturze  170°C. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.
  4. Ostudzone ciasto drobno pokrusz, a następnie dodaj do niego nutellę, mascarpone, masło migdałowe oraz ekstrakt. Całość wymieszaj dokładnie i umieść na 15 minut w lodówce.
  5. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
  6. Ze schłodzonej masy formuj okrągłe(mogą być też w kształcie serca) ciasteczka na jeden kęs. W każde wbijaj patyczek, następnie mocz w całości w rozpuszczonej czekoladzie i obsypuj konfetti. 
  7. Gotowe cake popsy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie schłodź w lodówce przez ok. pół godziny.

A jeśli wolisz słodycze w wersji fit, zerknij na nasze odchudzone propozycje.

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA