Mówią, że nie ma pewniejszej drogi do serca, niż ta prowadząca przez żołądek. Znamy kilka innych, trochę bardziej okrężnych, ale po co kombinować - przecież proste rozwiązania są najlepsze. Dlatego na Walentynki wyczaruj swojemu lubemu słodki grzeszek z piekła rodem, który podkręci libido i zapewni wieczór z happy endem.
Oto 2 przepisy na słodkości napakowane afrodyzjakami - czekoladą, chili, truskawkami, migdałami oraz wanilią. Serwuj z kieliszkiem czerwonego wina.
Więcej o afrodyzjakach przeczytasz tutaj.
Puszyste czekoladowe ciasto z chili i truskawkami
Składniki:
- Ciasto:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 150 g masła
- szklanka cukru brązowego
- 350 g czekolady deserowej
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Ganache:
- 100 g czekolady deserowej
- 100 ml śmietanki 30%
- Do ozdobienia:
- 200 g truskawek
Sposób:
- Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Żółtka z cukrem zmiksuj tak, by powstała jasna i puszysta masa. Dodaj do niej ostudzoną mieszankę masła i czekolady, cynamon, chili, oraz ekstrakt waniliowy.
- W osobnej misce ubij na sztywno białka z odrobiną soli.
- Ubitą pianę wymieszaj delikatnie z masą jajeczno-czekoladową. Do tego celu użyj szpatułki lub dużej łyżki - jeśli użyjesz miksera, ciasto nie będzie puszyste.
- Gotową masę przełóż do wysmarowanej masłem formy w kształcie serca (możesz użyć także klasycznej tortownicy, a kształt serca wyciąć po upieczeniu ciasta) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170-175°C.
- W międzyczasie przygotuj ganache. Czekoladę pokrój na drobne kawałki i umieść w misce. Śmietankę podgrzej, a następnie wlej do miski z czekoladą i mieszaj do momentu, aż czekolada całkiem się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.
- Upieczone i wystudzone ciasto polej ganachem, a następnie ozdób przekrojonymi na połówki truskawkami.
Zobacz: Czy mleczna czekolada jest zdrowa?
Potrójnie czekoladowe cake pops
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek (osobno białka i żółtka)
- 3/4 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- Masa:
- 1 łyżka nutelli
- 1 łyżka serka mascarpone
- 2 łyżki masła migdałowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- Do ozdobienia:
- 200 g czekolady (możesz użyć mlecznej, gorzkiej lub białej)
- cukrowe konfetti w kształcie serduszek
- patyczki do lizaków (możesz użyć też patyczków do szaszłyków)
Sposób:
- Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier. Zmniejsz obroty miksera i w ubite białka wmieszaj żółtka - dodawaj po jednym i ubijaj możliwie krótko, by nie stracić puszystości.
- Do masy jajecznej dodawaj partiami przesianą mąkę z kakao i mieszaj delikatnie szpatułką.
- Gotową masę przełóż do nasmarowanej masłem formy i piecz przez ok 35-40 minut w temperaturze 170°C. Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Ostudzone ciasto drobno pokrusz, a następnie dodaj do niego nutellę, mascarpone, masło migdałowe oraz ekstrakt. Całość wymieszaj dokładnie i umieść na 15 minut w lodówce.
- W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę.
- Ze schłodzonej masy formuj okrągłe(mogą być też w kształcie serca) ciasteczka na jeden kęs. W każde wbijaj patyczek, następnie mocz w całości w rozpuszczonej czekoladzie i obsypuj konfetti.
- Gotowe cake popsy układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie schłodź w lodówce przez ok. pół godziny.
A jeśli wolisz słodycze w wersji fit, zerknij na nasze odchudzone propozycje.
Komentarze