Skuteczne odchudzanie: 7 naturalnych spalaczy tłuszczu

Witamina D, białko, omega-3… Upewnij się, że w Twoje diecie znajdują się produkty, które pomogą Ci w spalaniu tłuszczu. Zobacz, jak bez kupowania podejrzanych herbatek odchudzających uzyskać efekt fat burning.

| Data aktualizacji: 2020-09-07
spalacze tłuszczu, tłuszcze, ryba, ser, orzechy, jajka Shutterstock

Centymetr tu, centymetr tam i już nie mieścisz się w swoje ulubione dżinsy? Spokojnie – mamy prosty sposób na te kilka nadprogramowych kilogramów. Na dodatek obejdzie się bez drakońskiej diety.

Jeśli tylko umiarkowana porcja posiłku nie będzie oznaczała zestawu XXL i nie zapomnisz o ćwiczeniach fizycznych, to po uzupełnieniu diety o 7 naturalnych spalaczy tłuszczu, podkręcisz swój metabolizm tak, by zrzucać zbędne kilogramy nawet do 70% szybciej.

Jak? Wszystko sprowadza się do spożywania odpowiedniej kombinacji produktów odżywczych. Musisz stawiać w swojej diecie na takie, które przestawią Twój organizm z trybu składowania tłuszczu na tryb jego spalania.Dobrze dobrane witaminy i składniki pokarmowe uruchamiają Twój wewnętrzny mechanizm, który sygnalizuje komórkom, że czas spalać więcej kalorii.

Natomiast podczas niedoboru tych ważnych składników pokarmowych, zaczyna się sytuacja odwrotna i Twój organizm zaczyna magazynować tłuszcz, metabolizm zwalnia a Twój wysiłek, by zrzucić kilka kilogramów, jest raczej daremny.

Uzupełnij swój jadłospis o te niezbędne spalacze tłuszczu tak, byś mogła w końcu zgubić niechciane kilogramy i na dobre trzymać je od siebie z daleka. Tak, wciąż będziesz musiała zwracać uwagę na odpowiednie porcje i tak – ćwiczenia są wciąż niezbędne, ale w ten sposób możesz uzyskać zgrabną sylwetkę i nie martwic się efektem jo-jo.

1. Witamina D

Badania za badaniami – wszystkie pokazują, że witamina D wspomaga wydzielanie insuliny i jednocześnie zwiększa efekt jej działania. Główną funkcją tego hormonu wydzielanego przez trzustkę jest pomaganie glukozie w przedostaniu się do komórek ciała, wówczas cukier zamieniany jest w energię i zmniejsza się jego stężenie we krwi.

Obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny nazywana jest insulinoodpornością. Im wrażliwsze są Twoje komórki na insulinę, tym lepiej. Im mniej wrażliwe, tym bardziej prawdopodobne, że zjadane  kalorie odłożą się w Twoim ciele.

„Kiedy poziom witaminy D jest niski, wzrasta liczba parathormonu (PTH). Wyższy niż normalnie poziom PTH pociąga za sobą cała serię reakcji, które mogą prowadzić do tego, że cukier zamieni się w tłuszcz i zamiast zostać spalonym, zmagazynuje się w komórkach tłuszczowych” – wyjaśnia dr Michael B. Zemel, dyrektor Instytutu Żywienia na University of Tennessee w Knoxville.

Niedobór witaminy D zakłóca także działanie leptyny – hormonu, który sygnalizuje Twojemu mózgowi, że jesteś już najedzona. Jeśli działa nieprawidłowo, Twoje ciało nie wie kiedy jesteś pełna, a Ty nie odrywasz się od talerza. A czy wiesz, że brak witaminy D może również wpędzić Cię w depresję?

Więcej na ten temat przeczytasz tutaj

2. Wapń

Wapń działając w parze z witaminą D, pomaga Ci pozbywać się tłuszczu. Ten minerał magazynowany jest w komórkach tłuszczowych i badacze sądzą, że im więcej wapnia się w nich znajdzie, tym więcej z nich zostanie spalonych.

Wapń wspomaga także odchudzanie w inny sposób: łączy się z tłuszczem w przewodzie pokarmowym i dzięki temu chroni niektóre z komórek tłuszczowych przed wchłonięciem przez układ krwionośny.

3. Białko

Proteiny powstrzymują Cię przed napadami głodu, ale poza tym jedzenie białka do każdego posiłku pomaga utrzymać skład ciała – ilość tłuszczu odpowiednią do ilości mięśni – w lepszych proporcjach. Poza tym wraz z wapniem i witaminą D białko pomaga Ci zachować masę mięśniową, gdy tracisz kilogramy. Znajdziesz je nie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego, ale i roślinnego. Poznaj 7 warzyw bogatych w białko.

Badacze z University of Illinois wykazali, że kobiety, które zjadały białko dwa razy w ciągu dnia, chudły dziennie o 3,9% więcej niż kobiety, które w swoim dziennym jadłospisie miały go mniej. Nie tylko zrzucały więcej kilogramów, ale miały też więcej siły, np. ich mięśnie w udach po zastosowaniu diety bogatej w białko zyskiwały o 5,8% więcej włókien mięśniowych.

orzechy Shutterstock
fot. shutterstock.com

4. Kwasy tłuszczowe omega-3

Omega-3 umożliwiają proces odchudzania poprzez aktywację enzymów, które uruchamiają proces spalania kalorii. Poza tym poprawiają nastrój, co powstrzymuje nas od zajadania stresu czy smutków. Jakby tego jeszcze było mało, kwasy tłuszczowe omega-3 uaktywniają w mózgu leptynę, co sprawia, że rozpoczyna się proces fat burning i jednocześnie zmniejsza się nasz apetyt. Jednymi z najlepszych ich źródeł są tłuste ryby, np. łosoś, który zawiera także sporo witaminy D ale znajdziesz je także w orzechach i nasionach.

5. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA)

Duńskie badania przeprowadzone na 26 osobach wykazały, że dieta zawierająca 20% kalorii pochodzących z kwasów MUFA, czyli tłuszczu, który znajdziesz m.in. w oliwie z oliwek, orzechach, awokado, maśle orzechowym i czekoladzie, zwiększa spalanie tłuszczu o 0,1% w ciągu doby i o 0,04% po 6 miesiącach. Poza tym produkty z wysoką zawartością MUFA pomagają utrzymać stały poziom cukru we krwi i zmniejszyć apetyt.

herbata Shutterstock

6. Sprzężony kwas linolowy (CLA)

Silne spalacze tłuszczu CLA występują w produktach mlecznych wraz z witaminą D i wapniem. To kwasy tłuszczowe, które znajdziesz w mięsie i mleku krów, owiec i innych zwierząt przeżuwających.

Kiedy zjadamy te produkty, sprzężony kwas linolowy hamuje odkładanie się tłuszczu i pomaga utrzymać odpowiedni poziom glukozy w naszym organizmie. A wiadomo, że odpowiedni poziom glukozy to mniej zmagazynowanego w naszym ciele tłuszczu. By rozkręcić swój metabolizm, postaraj się zjadać codziennie produkty zawierające CLA oraz pozostałe spalacze tłuszczu.

7. Polifenole

Polifenole to antyoksydanty które nadają zielonej herbacie jej zdrowotne i wspomagające metabolizm właściwości. Badania wykazały, że zwiększają metabolizm spoczynkowy aż do 17%, pomagając ciału spalać jeszcze więcej kalorii.

Badanie przeprowadzone na szczurach wykazało, że polifenole zawarte w zielonej herbacie powstrzymują zwiększanie masy ciała i zapobiegają występowaniu tzw. zespołu metabolicznego (odpowiedzialnego za rozwój m.in. miażdżycy i cukrzycy).

Sięgaj po nią zawsze, kiedy masz ochotę coś zjeść, chociaż tak naprawdę nie jesteś głodna. Filiżanka tego napoju ukoi nerwy i zmniejszy uczucie głodu oraz pragnienia. 

ZOBACZ TEŻ: Biała herbata - właściwości prozdrowotne i urodowe

REKLAMA