Jak tam Twoja silna wola? Daje radę? Prawdopodobnie zainteresuje Cię fakt, że według badaczy z Cornell University Food & Brand Lab rygorystyczna dieta nie jest jedyną drogą do sklepu po dżinsy o rozmiar mniejsze. Ci mądrzy spece zaobserwowali, że proste kuchenne triki mogą przyczynić się do spalenia tłuszczu równie skutecznie co duet brokuł i tabata. Sprawdź, co wymyślili tym razem.
1. Kuchenne radio
Badani przyznają, że milej przyrządza im się zdrowe posiłki, gdy w kuchni przygrywa im ulubiony wykonawca. Zamontuj głośnik, kup radio, każ chłopakowi z gitarą śpiewać i baw się dobrze. Nawet krojąc jarzyny.
2. Ukryj łakocie
Zdrowe przekąski (marchew, seler) owiń folią spożywczą, a ciasta zapakuj w nieprzezroczyste pojemniki. Co z oczu, to z serca.
3. Porcja zdrowia
Prosta sztuczka na większą ilość warzyw w diecie: spraw, żeby były zawsze na półce możliwie najbliżej zlewu. Szybsze przygotowanie = szybsze zjedzenie.
4. Dolna półka
I raz jeszcze: czego oczy nie widzą... Pyszne, chrupiące i napakowane cukrem płatki śniadaniowe powinny wylądować w szufladzie. Zgarnięcie ich z blatu to żaden wysiłek, ale schylanie się po nie na sam dół – owszem.
5. Zamrażarka
Wybierz lodówkę z zamrażarką na dole. Po co? A no po to żeby to, co świeże (warzywa, owoce, pierś kurczaka), mieć zawsze na wysokości oczu po otwarciu lodówki.
6. Zlew
Duży zlew to większe pole do popisu Twoimi kulinarnymi cudeńkami. I czyściej jakoś.
7. Czarny talerz
Wybierz talerz... kontrastujący kolorem z potrawą. Powód? Zjesz aż o 18% więcej tego pysznego jasnego makaronu z białego talerza, niż z czarnego. Warto.
8. Pochwała blatu
Potrawy nakładaj na blacie, a nie już na stole. Badania pokazują, że w ten sposób zjesz o 19% mniej.
ZOBACZ TEŻ: 20 prostych sposobów, by jeść mniej