[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.6

Sieci fast food: będzie zdrowiej?

Starbucks i Subway mają zmniejszyć ilość syropu kukurydzianego w produktach, a McDonald's wycofuje kurczaki faszerowane antybiotykami. Fast foody robią krok w kierunku zdrowego odżywiania i zamierzają wprowadzić istotne zmiany do swojego menu. Zobacz, co ma się poprawić.

fot. meirion matthias 2014/shutterstock.com fot. meirion matthias 2014/shutterstock.com

Zdrowszy cukier

Nadwyżka substancji słodzących – dodawanych skądinąd prawie do wszystkich produktów – jest bezsprzecznie dla nas zła. Naukowcy wskazali nawet największego złoczyńcę. To syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy (poznaj też inne synonimy cukru powszechnie umieszczane na etykietach produktów). Dobra wiadomość jest taka, że Starbucks i Subway już zobowiązały się do zmniejszenia jego ilości lub nieużywania go w ogóle.

fot. Melica 2015/shutterstock.com fot. Melica 2015/shutterstock.com

Mniej sodu

Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Wyniki mogłyby być dla nas lepsze, ale fatalnie nie jest.

Zawartość sodu w fast foodach z Europy jest kilkukrotnie mniejsza niż w ich odpowiednikach zza oceanu. Oznacza to, że obniżenie stężenia sodu jest technicznie wykonalne i przemysł spożywczy stracił swój główny argument. Zobacz przy okazji, jak sól kuchenna wpływa na Twoje zdrowie.  

fot. Mateusz Gzik 2015/shutterstock.com fot. Mateusz Gzik 2015/shutterstock.com

Lepsze mięso

Największa na świecie sieć restauracji, koncern McDonald's, zapowiedział, że w ciągu 2 lat wycofa ze wszystkich swoich punktów kurczaki faszerowane antybiotykami. Natomiast już w tym roku zrezygnuje z mleka krów, którym podawano hormon wzrostu.  

fast food fot. Andrey_Popov 2015/shutterstock.com

Przejrzyste menu

Dzięki zmianom w prawie i rosnącej konkurencji ze strony restauracji ze zdrową żywnością, wielkie sieciówki zostały zmuszone do przedstawiania pełnych danych o wartościach odżywczych swoich produktów. Mamy was!

Jeśli już nie masz innego wyjścia, zobacz, jak zjeść w fast foodzie, by nie zrobić sobie krzywdy.

WH 04/2015

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij