Sezon grillowy: przepisy na szaszłyki

Sezon grillowy rozpoczynamy z przytupem. Oto 5 szaszłyków z całego świata, które będą gwiazdami każdego letniego spotkania na świeżym powietrzu.

| Data aktualizacji: 2021-04-29
szaszłyki Shutterstock
fot. shutterstock

Wiosna i lato to czas naznaczony piknikami, rowerowymi wycieczkami i grillowaniem w gronie rodziny oraz znajomych. W końcu nic nie współgra ze sobą tak dobrze, jak piękna pogoda i smaczne jedzenie upieczone nad żywym ogniem. Już na samą myśl o skwierczącym kawałku mięsa cieknie ślinka. Ale grillowanie to nie tylko kiełbasa i karkówka. Zdrowszym i bardziej różnorodnym wyborem na grilla są szaszłyki. Możesz nadziać na nie nie tylko mięso, ale i warzywa, owoce morza, a nawet owoce. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, które urozmaicą kulinarne spotkania na świeżym powietrzu.

REKLAMA

Przepisy na szaszłyki z grilla - spis treści

    1. Jagnięcina z greckim jogurtem
    2. Kalmary z hiszpańskim sosem romesco
    3. Wołowina z włoską gremolatą
    4. Kurczak z prowansalskim aioli
    5. Dynia z kanadyjskim syropem klonowym

Przepisy na szaszłyki z grilla

Jagnięcina z greckim jogurtem

SKŁADNIKI:

    • 300 g jagnięciny, kostki
    • 100 g czerwonej papryki, kostka
    • 100 ml jogurtu greckiego
    • sól morska, czarny pieprz
    • ½ łyżeczki sumaku
    • 100 ml oliwy extra virgin
    • 50 ml czerwonego octu winnego
    • 1 łyżeczka wędzonej papryki
    • ½ łyżeczki mielonego kuminu
    • 2 łyżeczki kuminu, ziarna
    • 1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • ½ cytryny

    SPOSÓB:

        1. Naprzemiennie nadziej mięso i paprykę na 4 szpadki.
        2. Wymieszaj jogurt grecki z solą, pieprzem i sumakiem.
        3. W misce wymieszaj oliwę, ocet, wędzoną paprykę, ziarna i proszek kuminu, ziarna kolendry i sól z pieprzem. Polej marynatą szaszłyki, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny (najlepiej na 12, jeżeli masz czas). Wyjmij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem.
        4. Osusz papierowym ręcznikiem szaszłyki i wrzuć na grilla na średni ogień. Opiekaj 3-4 minuty, często obracając. Mięso powinno być na zewnątrz lekko zwęglone, a w środku różowe.
        5. Skrop szaszłyki sokiem z cytryny i podawaj z jogurtowym dipem.

    4 porcje | 350 kcal | 5 g tł. nasyc. | 2 g cukier

    ZOBACZ TEŻ: Pomysły na zdrowe drinki

    Kalmary z hiszpańskim sosem romesco

    SKŁADNIKI:

      • 200 g kalmarów, krojonych w pierścienie 1-cm
      • oliwa
      • 1 czerwone chili, posiekane bez pestek
      • 1 łyżka kaparów
      • sól morska, czarny pieprz
      • sok z ½ cytryny.
      • Do sosu romesco:
      • 30 g prażonych migdałów
      • 30 g prażonych orzechów włoskich
      • 200 g czerwonej papryki
      • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
      • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
      • kromka czerstwego żytniego chleba na zakwasie
      • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
      • 2 łyżeczki octu sherry
      • 2 łyżki oliwy extra virgin

      SPOSÓB:

          1. Z pierścieni kalmara zrób harmonijki i nadziej je na szpadki. Skrop oliwą, posyp posiekaną papryczką chili i dopraw solą z pieprzem.
          2. Wszystkie składniki sosu zmiksuj na gęste purée.
          3. Grilluj na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Skrop szaszłyki sokiem z cytryny i podawaj z sosem romesco obok.

      4 porcje | 430 kcal | 2,5 g tł. nasyc. | 3 g cukier

      REKLAMA

      REKLAMA

      Wołowina z włoską gremolatą

      SKŁADNIKI:

      • 300 g krzyżowej wołowej, pokrojonej w kostki, bez tłuszczu
      • 4 cebule, pokrojone w ćwiartki
      • sól morska, czarny pieprz
      • 2 łyżki czerwonego octu winnego
      • 75 ml oliwy
      • 1 czerwone chili, posiekane
      • Do gremolaty:
      • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
      • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
      • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
      • sok z 1 cytryny
      • 50 ml oliwy extra virgin
      • 1 łyżeczka chrzanu

      ZOBACZ TEŻ: Wołowina: dlaczego warto ją jeść?

      SPOSÓB:

      1. Nadziej naprzemiennie mięso i cebulę na szpikulce. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, octem winnym i posyp posiekanym chili. Odstaw pod przykryciem na godzinę, a najlepiej na 3.
      2. Wszystkie składniki gremolaty wymieszaj w misce i dopraw.
      3. Osusz szaszłyki papierowym ręcznikiem i grilluj na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony (jeżeli lubisz bardziej wysmażone, dodaj po 2 minuty na każdą stronę).
      4. Daj odpocząć szaszłykom przez kilka minut, polej gremolatą i podawaj.

      4 porcje | 420 kcal| 5 g tł. nasyc.| 5 g cukier

      Kurczak z prowansalskim aioli

      SKŁADNIKI:

      • 4 uda z kurczaka, kostki
      • starta skórka i sok z 1 dużej cytryny
      • 2 ząbki czosnku, posiekane
      • 2 łyżeczki świeżego tymianku
      • 100 ml oliwy extra virgin
      • sól i pieprz
      • Do aioli:
      • 1 duże żółtko
      • ½ ząbka czosnku, posiekanego
      • 1 łyżeczka musztardy Dijon
      • 100 ml oliwy extra virgin
      • 75 ml oleju rzepakowego
      • sok z cytryny
      • biały ocet winny

      SPOSÓB:

      1. Kostki mięsa nabij na szpadki. Wymieszaj skórkę i sok z cytryny, czosnek, tymianek, oliwę i dopraw solą z pieprzem. Zalej mięso marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na 4. Wyjmij na pół godziny przed grillowaniem.
      2. Czas na aioli. W mikserze rozetrzyj czosnek i wymieszaj żółtko z musztardą i połową soku z cytryny. Dopraw solą z pieprzem. Wlewaj cienkim strumieniem olej i oliwę, cały czas miksując. Dodaj resztę soku, ocet i znowu dopraw.
      3. Grilluj 7-8 minut, często obracając i smarując marynatą. Podawaj z aioli.

      4 porcje | 670 kcal | 9 g tł. nasyc. | 0 g cukier

      REKLAMA

      Dynia z kanadyjskim syropem klonowym

      SKŁADNIKI:

      • 1 nieobrana dynia piżmowa, pokrojona w kostkę, bez pestek
      • oliwa
      • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
      • ½ łyżeczki płatków chili
      • 1 chili, posiekane bez pestek
      • sól morska, czarny pieprz
      • 2 łyżeczki świeżego majeranku lub oregano
      • 50 ml syropu klonowego

      SPOSÓB:

      1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Skrop kostki dyni oliwą, posyp cynamonem, płatkami i posiekanym chili, solą i pieprzem. Wysyp je na blachę i piecz 25 minut. Ostudź.
      2. Rozdziel dynię na 4 szaszłyki, wysmaruj hojnie syropem klonowym i jeszcze raz dopraw solą z pieprzem.
      3. Grilluj na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony, często smarując syropem.
      4. Podawaj posypane świeżym majerankiem lub oregano.

      4 porcje | 150 kcal | 0 g tł. nasyc. | 17 g cukier

      ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przepisy na grilla.

      Zobacz również:
      Wzmocnij całe ciało i popraw wytrzymałość, ćwicząc na zaledwie 2 metrach kwadratowych. Poczuj zew natury!
      ZOBACZ WIĘCEJ

      Komentarze

       
      DODAJ KOMENTARZ

      REKLAMA

      REKLAMA