[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Sezon grillowy: przepisy na szaszłyki

Sezon grillowy rozpoczynamy z przytupem. Oto 5 szaszłyków z całego świata, które będą gwiazdami każdego letniego spotkania na świeżym powietrzu.

szaszłyki fot. shutterstock

fot. Kat Pisiolek

Jagnięcina z greckim jogurtem

SKŁADNIKI:

REKLAMA
  • 300 g jagnięciny, kostki
  • 100 g czerwonej papryki, kostka
  • 100 ml jogurtu greckiego
  • sól morska, czarny pieprz
  • ½ łyżeczki sumaku
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 50 ml czerwonego octu winnego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki kuminu, ziarna
  • 1 łyżeczka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • ½ cytryny

SPOSÓB:

  1. Naprzemiennie nadziej mięso i paprykę na 4 szpadki.
  2. Wymieszaj jogurt grecki z solą, pieprzem i sumakiem.
  3. W misce wymieszaj oliwę, ocet, wędzoną paprykę, ziarna i proszek kuminu, ziarna kolendry i sól z pieprzem. Polej marynatą szaszłyki, przykryj i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny (najlepiej na 12, jeżeli masz czas). Wyjmij z lodówki na 30 minut przed grillowaniem.
  4. Osusz papierowym ręcznikiem szaszłyki i wrzuć na grilla na średni ogień. Opiekaj 3-4 minuty, często obracając. Mięso powinno być na zewnątrz lekko zwęglone, a w środku różowe.
  5. Skrop szaszłyki sokiem z cytryny i podawaj z jogurtowym dipem.

4 porcje | 350 kcal | 5 g tł. nasyc. | 2 g cukier

fot. Kat Pisiolek

Kalmary z hiszpańskim sosem romesco

SKŁADNIKI:

  • 200 g kalmarów, krojonych w pierścienie 1-cm
  • oliwa
  • 1 czerwone chili, posiekane bez pestek
  • 1 łyżka kaparów
  • sól morska, czarny pieprz
  • sok z ½ cytryny.
  • Do sosu romesco:
  • 30 g prażonych migdałów
  • 30 g prażonych orzechów włoskich
  • 200 g czerwonej papryki
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • kromka czerstwego żytniego chleba na zakwasie
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • 2 łyżki oliwy extra virgin

SPOSÓB:

  1. Z pierścieni kalmara zrób harmonijki i nadziej je na szpadki. Skrop oliwą, posyp posiekaną papryczką chili i dopraw solą z pieprzem.
  2. Wszystkie składniki sosu zmiksuj na gęste purée.
  3. Grilluj na średnim ogniu przez 2 minuty z każdej strony. Skrop szaszłyki sokiem z cytryny i podawaj z sosem romesco obok.

4 porcje | 430 kcal | 2,5 g tł. nasyc. | 3 g cukier

fot. Kat Pisiolek

Wołowina z włoską gremolatą

SKŁADNIKI:

  • 300 g krzyżowej wołowej, pokrojonej w kostki, bez tłuszczu
  • 4 cebule, pokrojone w ćwiartki
  • sól morska, czarny pieprz
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • 75 ml oliwy
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • Do gremolaty:
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • 2 łyżeczki startej skórki z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 50 ml oliwy extra virgin
  • 1 łyżeczka chrzanu

SPOSÓB:

  1. Nadziej naprzemiennie mięso i cebulę na szpikulce. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą, octem winnym i posyp posiekanym chili. Odstaw pod przykryciem na godzinę, a najlepiej na 3.
  2. Wszystkie składniki gremolaty wymieszaj w misce i dopraw.
  3. Osusz szaszłyki papierowym ręcznikiem i grilluj na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony (jeżeli lubisz bardziej wysmażone, dodaj po 2 minuty na każdą stronę).
  4. Daj odpocząć szaszłykom przez kilka minut, polej gremolatą i podawaj.

4 porcje | 420 kcal| 5 g tł. nasyc.| 5 g cukier

fot. Kat Pisiolek

Kurczak z prowansalskim aioli

SKŁADNIKI:

  • 4 uda z kurczaka, kostki
  • starta skórka i sok z 1 dużej cytryny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki świeżego tymianku
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • sól i pieprz
  • Do aioli:
  • 1 duże żółtko
  • ½ ząbka czosnku, posiekanego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 100 ml oliwy extra virgin
  • 75 ml oleju rzepakowego
  • sok z cytryny
  • biały ocet winny

SPOSÓB:

  1. Kostki mięsa nabij na szpadki. Wymieszaj skórkę i sok z cytryny, czosnek, tymianek, oliwę i dopraw solą z pieprzem. Zalej mięso marynatą, przykryj i wstaw do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na 4. Wyjmij na pół godziny przed grillowaniem.
  2. Czas na aioli. W mikserze rozetrzyj czosnek i wymieszaj żółtko z musztardą i połową soku z cytryny. Dopraw solą z pieprzem. Wlewaj cienkim strumieniem olej i oliwę, cały czas miksując. Dodaj resztę soku, ocet i znowu dopraw.
  3. Grilluj 7-8 minut, często obracając i smarując marynatą. Podawaj z aioli.

4 porcje | 670 kcal | 9 g tł. nasyc. | 0 g cukier

fot. Kat Pisiolek

Dynia z kanadyjskim syropem klonowym

SKŁADNIKI:

  • 1 nieobrana dynia piżmowa, pokrojona w kostkę, bez pestek
  • oliwa
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 chili, posiekane bez pestek
  • sól morska, czarny pieprz
  • 2 łyżeczki świeżego majeranku lub oregano
  • 50 ml syropu klonowego

SPOSÓB:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Skrop kostki dyni oliwą, posyp cynamonem, płatkami i posiekanym chili, solą i pieprzem. Wysyp je na blachę i piecz 25 minut. Ostudź.
  2. Rozdziel dynię na 4 szaszłyki, wysmaruj hojnie syropem klonowym i jeszcze raz dopraw solą z pieprzem.
  3. Grilluj na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony, często smarując syropem.
  4. Podawaj posypane świeżym majerankiem lub oregano.

4 porcje | 150 kcal | 0 g tł. nasyc. | 17 g cukier

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przepisy na grilla.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij