Niestety nie samą miłością człowiek żyje. Twojemu sercu potrzebne są także zdrowe tłuszcze, które znajdziesz w oliwie z oliwek, awokado i orzechach oraz magnez (zobacz, jak niedobór magnezu wpływa na Twoje serce), którego bogatym źródłem jest szpinak, produkty pełnoziarniste oraz orzechy. Wypróbuj 5 naszych przepisów, a powiedzenie "przez żołądek do serca" nabierze całkiem nowego znaczenia!
1. Pomidory nadziewane szpinakiem
Porcje: 2
Czas: 20 min
Nie jadłaś jeszcze surowych pomidorów z ciepłym nadzieniem? Spróbuj! Mocno doprawiony środek świetnie komponuje się z pomidorami. To danie nie tylko smakuje, ale i wygląda znakomicie!
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 150 g piersi z indyka bez skóry,
- 150 g brązowego ryżu, ugotowanego,
- 3 filiżanki szpinaku baby,
- 1/4 filiżanki niskotłuszczowej fety, pokrojonej w kostkę,
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- szczypta soli,
- odrobina sosu chili.
Sposób przygotowania:
1. Odkrój górę pomidora i wydrąż środek. Poszatkuj górę (lub zostaw do dekoracji), wrzuć do osobnej miski i wymieszaj z miąższem. Rozłóż pomidory na talerzach.
2. Rozgrzej na średnim ogniu oliwę na dużej patelni. Zeszklij cebulę, cały czas mieszając. Dodaj czosnek, kolendrę, sos chili oraz sól i pieprz. Mieszaj na patelni przez 1 minutę.
3. Dodaj pokrojonego indyka i podsmażaj, ciągle uważając, by nie przypiec za mocno. Wymieszaj wszystko z pomidorowym miąższem, ryżem i szpinakiem i mieszaj przez kolejne 3 minuty.
4. Zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj wszystko z serem feta. Nadziej mieszanką pomidory.
W 1 porcji:
kalorie 357 · tłuszcz 11,4 g · tłuszcze nasycone 2,7 g · cholesterol 38,8 mg · sód 518,3 mg · węglowodany 37,7 g · cukry 6,6 g · błonnik 6,5 g · białko 30 g