1 plaster sera – za mało
Wbrew pozorom, to nie biały ser dostarcza nam największej ilości wapnia – to żółte sery królują pod względem ilości tego minerału. By zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na wapń, wystarczy, że zjesz 6 plastrów sera. Tylko że tych 6 plastrów to (w zależności od rodzaju sera) nawet 600 kcal!
Żółte sery są bowiem bardzo tłuste i to stąd głównie wynika ich wysoka kaloryczność. Jednocześnie są bogactwem wapnia, które organizm kobiety gromadzi do 30. roku życia.
W późniejszym wieku, jeśli dostarczasz go w diecie w niedostatecznej ilości, organizm będzie go czerpał ze swoich magazynów, czyli z kości. To prowadzi do osteoporozy. Jeden plaster dziennie byłby zbyt dużą stratą dla zdrowia i kubków smakowych.
Ser żółty to często pierwsza rzecz, którą wrzucamy do koszyka gdy jesteśmy na zakupach. Co z resztą? Zobacz 100 najlepszych produktów spożywczych z supermarketu i bądź pewna, że kupujesz z głową.
2-3 plastry sera dziennie – w sam raz
2-3 plastry dziennie to wprawdzie pod względem kalorycznym niemal jeden cały posiłek, ale jednocześnie 12 g białka niezbędnego do wzmocnienia Twoich mięśni.
Zatem, jeśli intensywnie ćwiczysz, żółty ser jak niemal żaden inny produkt da siłę Twoim mięśniom. A kalorycznością, w przypadku systematycznych treningów, w ogóle nie powinnaś się przejmować.
Trzeba też zwrócić uwagę, że białko z żółtego sera jest białkiem pochodzenia zwierzęcego, a to znacznie lepiej niż roślinne jest przyswajane przez organizm. Jeśli jednak nie jesz produktów pochodzenia zwierzęcego, zobacz 7 warzyw bogatych w białko.
Więcej niż 4 plastry sera dziennie – za dużo
Oprócz wszystkich zalet żółtego sera, ma on jedną, ale za to mocną wadę: tłuszcze nasycone. Jeśli będziesz często przekraczać 40 g dziennie (4-5 plastrów), zaczniesz szkodzić swojemu organizmowi. Dietetycy uważają, że około 25% energii powinno pochodzić z tłuszczów, głównie jednak tych zdrowych.
Optymalna dzienna dawka dla kobiety to około 60 g (5-6 stołowych łyżek). Jeśli większość potrzebnych Ci tłuszczów będzie nasycona, narażasz swój organizm na zaburzenia, które mogą skutkować otyłością, cukrzycą lub chorobami serca.
Bardzo zdrowa i bardzo kaloryczna jest także oliwa z oliwek. Zobacz, jaka dawka oliwy jest optymalna dla zdrowia.
WH 06/2014
Komentarze
~kinger, 2018-02-14 16:59:11
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?