[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
5.0

Ser manchego: 3 przepisy z hiszpańskim przysmakiem

Trzy przepisy. Trzy propozycje na udane dania na randkę lub spotkanie z przyjaciółmi. Zadziw swoich gości i bazując na dwóch podstawowych składnikach – hiszpańskim serze owczym manchego i aromatycznym rozmarynie – wyczaruj smaczne i zdrowe potrawy.

ser manchego, kuchnia hiszpańska Manchego to ulubiony ser błędnego rycerza z a Manchy.

Smak i zdrowie

Rozmaryn, wiecznie zielony krzew, jest skarbem południa Europy. Pobudza krążenie i pracę serca, podnosi ciśnienie, działa przeciwbólowo i antydepresyjnie. Pomaga też w trawieniu pokarmów, a zawarta w nim goryczka wspomaga trawienie tłuszczów.

Dodajmy, że jest często składnikiem kosmetyków przeciwzmarszczkowych i mamy komplet szczęścia. Z pełnym białka owczym serem tworzy świetną parę.

Manchego, hiszpański twardy ser z owczego mleka, jak wszystkie sery jest bardzo kaloryczny. Dozować trzeba z umiarem (dowiedz się, ile sera żółtego możesz jeść dziennie).

Ale jeśli jesteś miłośniczka iberyjskich smaków, sprawdź, ile wiesz o kuchni hiszpańskiej i znajdź jeszcze więcej inspiracji. Potem przygotuj odpowiednie składniki i zabieraj się do gotowania. Olé!

Przepis na pieczone warzywa z serem manchego i szynką serrano

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g szparagów, obranych i pokrojonych w 4-cm kawałki
  • 500 brukselek, pokrojonych na pół
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 2 łyżki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 60 g szynki serrano, posiekanej
  • 2 łyżeczki octu sherry
  • 60 g startego sera manchego

W jednej porcji:

Kcal: 180 l tłuszcze: 11 g l tł. nasyc.: 5 g l węglowodany: 12 g l błonnik: 5 g l białko: 12 g

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. Wrzuć na blachę pokrojone warzywa razem z oliwą, pieprzem i rozmarynem. Piecz 20 minut. Dodaj szynkę i ocet, zamieszaj i piecz jeszcze minutę. Wyjmij i posyp startym serem. Gotowe.

sałatka z kurczakiem i serem Sałatka z kurczakiem i serem. Zwykły zamień na manchego, a zaskoczysz wszystkich nowym smakiem!

Przepis na krakersy z pieczonym jabłkiem (4 porcje)

Rozgrzej piekarnik do 205°C. Pokrój 2 duże jabłka (każde na 8 plastrów) i wyłóż je na blachę. Dodaj 1 łyżkę świeżego rozmarynu, 1 łyżkę octu jabłkowego lub cydru i posyp szczyptą soli.Piecz 15 minut, raz obracając. Wyjmij i pozwól lekko ostygnąć.

60 g sera manchego podziel na 16 kawałków, połóż je na krakersach, a na wierzch dołóż plasterek pieczonego jabłka.

krakersy Idealna przekąska na imprezę.

Przepis na sałatę z sosem vinaigrette (4 porcje)

W małej misce wymieszaj 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny, 1 łyżkę posiekanego świeżego rozmarynu, 1 zmiażdżony ząbek czosnku i 1/4 łyżeczki soli morskiej. Wlej 1/4 szklanki oliwy i mieszaj, aż zgęstnieje.

Rozdziel na talerze 225 g liści zielonej sałaty i 350 g ugotowanej piersi z kurczaka, skrop przygotowanym vinaigrettem, dodaj cienkie płatki manchego i 1 szklankę przepołowionych czerwonych winogron bez pestek.

WH 06/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij