Sałatki na grilla: 10 rewelacyjnych przepisów

Sezon na grilla oficjalnie uważamy za otwarty. Goście zaproszeni, warzywne szaszłyki doprawione, mięso zamarynowane, składniki na fit drinki chłodzą się w lodówce. Brzmi jak prawie idealny plan na garden party. Prawie, bo brakuje tu jeszcze jednego, bardzo istotnego elementu, a mianowicie kolorowej, pełnej witamin sałatki! Oto lista 10 przepisów na rewelacyjne sałatki, którymi skradniesz podniebienia gości podczas grillowania.

Sałatki na grilla przepisy fot. shutterstock.com
  1. Sałatka na grilla z arbuzem i fetą 
  2. Sałatka na grilla z truskawkami
  3. Sałatka na grilla z makaronem 
  4. Sałatka na grilla z ziemniakami 
  5. Sałatka na grilla ze słonecznikiem 
  6. Sałatka na grilla z jarmużem
  7. Sałatka na grilla z brokułem 
  8. Sałatka na grilla z selerem naciowym i jabłkiem
  9. Sałatka do grilla z kapusty pekińskiej
  10. Caprese z pomarańczą

Sałatka na grilla z arbuzem i fetą

Składniki:

  • 700 g arbuza
  • 200 g fety
  • Garść rukoli
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • Kilka kropli oliwy z oliwek

Składniki do sosu:

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Rukolę rozłóż na głębokim talerzu. Usuń pestki z arbuza, pokrój owoc w kostkę i ułóż na zieleninie. Następnie dodaj pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę. Na patelni rozgrzej kilka kropli oliwy z oliwek i upraż pestki słonecznika. W tym czasie możesz przygotować sos – wymieszaj ocet balsamiczny z miodem i sokiem z cytryny lub limonki. Uprażony słonecznik dodaj do sałatki, całość zalej lekkim sosem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przepisy na grilla

Sałatka na grilla z truskawkami

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 50 g borówek
  • 1/2 granatu
  • 120 g sera ricotta
  • ½ szklanki roszponki

Składniki na dressing:

  • Garść świeżych liści mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ papryczki chili

Sposób przygotowania:

Miętę, chili, miód i sok z cytryny umieść w blenderze i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Na talerzu rozłóż roszponkę, pokrojone w ćwiartki truskawki, ricottę, całe borówki i pestki granatu. Całość polej miętowo-miodowym sosem.

Sałatka na grilla z makaronem 

Składniki:

  • 300 g makaronu soba, sojowego lub spaghetti
  • 400 g świeżego ogórka
  • Duży owoc mango
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • Około ½ szklanki cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki białego sezamu (warto wcześniej uprażyć na patelni)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub balsamicznego
  • ½ łyżeczki posiekanego chili
  • Sól i pieprz
  • Szczypta pieprzu syczuańskiego

Sposób przygotowania:

Zacznij od ugotowania makaronu (powinien być al dente, czyli nie zbyt miękki). Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą, żeby się nie sklejał. W misce wymieszaj masło orzechowe z octem ryżowym, sosem sojowym, chili, miodem, czosnkiem i imbirem. Kiedy sos będzie gładki, wymieszaj go razem z makaronem i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone w paski ogórki, posiekaną cebulę dymkę oraz pokrojone w kostkę mango. Całość dopraw solą i pieprzem, posyp sezamem.  

Sałatka na grilla z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Około 5 szalotek
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • Sól
  • Pieprz

Sos winegret:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Do posypania:

Świeża natka pietruszki, szczypiorek, estragon lub kolendra (zioła możesz wybrać wedle uznania).

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie (ziemniaki gotuj w mundurkach). Gotuj przez około 15-20 minut. Ziemniaki nie powinny być zbyt miękkie, aby się nie rozpadały. Odlej ugotowane ziemniaki, pozostaw je w garnku i zalej winem. Po około 10 minutach możesz odlać wino i przejść do krojenia ziemniaków w plastry (o grubości około 1 cm). W międzyczasie możesz posiekać szalotki w drobną kosteczkę. Szalotkę i plastry ziemniaków przełóż do miski, zalej sosem, a na koniec posyp posiekanymi, świeżymi ziołami. Wymieszaj i jedz ze smakiem.

Przygotowanie sosu:

Do miseczki wlej ocet winny, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj składniki.

Sałatka na grilla ze słonecznikiem

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 50 g sera feta
  • Około 130 g suszonych pomidorów
  • 1 awokado
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie umyj i posiekaj na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokrój w wąskie plasterki i wrzuć do miski ze szpinakiem, razem z pokrojoną w kostkę fetą. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość posyp orzeszkami piniowymi (możesz zastąpić je np. prażonymi pestkami słonecznika), dodaj łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Sałatka na grilla z jarmużem

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
  • 1 awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Składniki do sosu:

  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • ½ łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włącz termoobieg. Do żaroodpornego naczynia wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć odcedzoną ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. W tym czasie możesz przygotować sos. W niewielkim naczyniu wymieszaj jogurt, czosnek, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Na koniec dodaj starty ser i ponownie wymieszaj. Kiedy ciecierzyca będzie już gotowa, dodaj do niej posiekany jarmuż i piecz całość jeszcze 8 minut. Jarmuż powinien być chrupiący na brzegach. Po tym czasie przełóż jarmuż z ciecierzycą do miski, dodaj pokrojone w kostkę awokado i sos. Całość wymieszaj. Najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami.

Sałatka na grilla z brokułem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 duże jajka
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia i ugotowania (około 5 minut) brokułu – może być lekko chrupiący. Podziel warzywo na mniejsze gałązki. W osobnym garnku ugotuj na twardo jaja. Kiedy będą gotowe, przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Brokuł, jajka, rzodkiewkę i cebulę wymieszaj w misce i przejdź do przygotowania sosu. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i kilka kropli cytryny. Dokładnie wymieszaj i dodaj gotowy sos do brokułowej sałatki.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Sałatka na grilla z selerem naciowym i jabłkiem

Składniki:

  • 6 łodyg selera naciowego (z liśćmi)
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Umyj jabłko i seler naciowy. Jabłko pokrój w niewielką kostkę (najlepiej nie obieraj ze skóry, bo pod nią kryje się wiele składników odżywczych). Łodygi selera pokrój w małe plasterki. Jabłko, łodygi i liście selera naciowego umieść w misce. W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj ocet, musztardę dijon, miód lub syrop klonowy i oliwę z oliwek. Dopraw szczyptą soli. Gotowy dressing wymieszaj z selerem i jabłkiem. Całość posyp startym parmezanem i orzechami włoskimi.

Sałatka do grilla z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • 1 duży ogórek zielony (można zastąpić kiszonym)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 gramów pomidorków koktajlowych
  • Koper

Składniki do dressingu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę, ogórka, pomidorki i papryki dokładnie umyj. Kapustę posiekaj, ogórka i paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe podziel na ćwiartki. Wymieszaj w misce składniki, a w osobnym naczyniu przygotuj dressing. Połącz oliwę, wodę, ocet i cukier, dopraw solą, a na koniec dodaj posiekany drobno koper. Sałatkę połącz z sosem i skrop sokiem z cytryny.

Caprese z pomarańczą

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 kulka sera mozzarella di bufala
  • 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego

Sposób przygotowania:

Pomarańczę i ser pokrój w plasterki. Ułóż je na przemian na talerzu i dopraw wyłącznie olejem orzechowym.

ZOBACZ TEŻ: Przekąski z ciasta francuskiego [idealne na garden party]

Zobacz również:
Nie brakuje Ci żadnych supermocy, tylko treningu mocy. Zobacz, jak ćwiczyć, żeby mieć power.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA