Sałatki na grilla: 10 rewelacyjnych przepisów

Sezon na grilla oficjalnie uważamy za otwarty. Goście zaproszeni, warzywne szaszłyki doprawione, mięso zamarynowane, składniki na fit drinki chłodzą się w lodówce. Brzmi jak prawie idealny plan na garden party. Prawie, bo brakuje tu jeszcze jednego, bardzo istotnego elementu, a mianowicie kolorowej, pełnej witamin sałatki! Oto lista 10 przepisów na rewelacyjne sałatki, którymi skradniesz podniebienia gości podczas grillowania.

Sałatki na grilla przepisy fot. shutterstock.com
  1. Sałatka na grilla z arbuzem i fetą 
  2. Sałatka na grilla z truskawkami
  3. Sałatka na grilla z makaronem 
  4. Sałatka na grilla z ziemniakami 
  5. Sałatka na grilla ze słonecznikiem 
  6. Sałatka na grilla z jarmużem
  7. Sałatka na grilla z brokułem 
  8. Sałatka na grilla z selerem naciowym i jabłkiem
  9. Sałatka do grilla z kapusty pekińskiej
  10. Caprese z pomarańczą

Sałatka na grilla z arbuzem i fetą

Składniki:

  • 700 g arbuza
  • 200 g fety
  • Garść rukoli
  • 1 łyżka łuskanego słonecznika
  • Kilka kropli oliwy z oliwek

Składniki do sosu:

  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Rukolę rozłóż na głębokim talerzu. Usuń pestki z arbuza, pokrój owoc w kostkę i ułóż na zieleninie. Następnie dodaj pokruszoną lub pokrojoną w kostkę fetę. Na patelni rozgrzej kilka kropli oliwy z oliwek i upraż pestki słonecznika. W tym czasie możesz przygotować sos – wymieszaj ocet balsamiczny z miodem i sokiem z cytryny lub limonki. Uprażony słonecznik dodaj do sałatki, całość zalej lekkim sosem. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe przepisy na grilla

Sałatka na grilla z truskawkami

Składniki:

  • 200 g truskawek
  • 50 g borówek
  • 1/2 granatu
  • 120 g sera ricotta
  • ½ szklanki roszponki

Składniki na dressing:

  • Garść świeżych liści mięty
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • ½ papryczki chili

Sposób przygotowania:

Miętę, chili, miód i sok z cytryny umieść w blenderze i miksuj do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji. Na talerzu rozłóż roszponkę, pokrojone w ćwiartki truskawki, ricottę, całe borówki i pestki granatu. Całość polej miętowo-miodowym sosem.

Sałatka na grilla z makaronem 

Składniki:

  • 300 g makaronu soba, sojowego lub spaghetti
  • 400 g świeżego ogórka
  • Duży owoc mango
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • Około ½ szklanki cebuli dymki (wraz z zieloną częścią)
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 2 łyżki białego sezamu (warto wcześniej uprażyć na patelni)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego lub balsamicznego
  • ½ łyżeczki posiekanego chili
  • Sól i pieprz
  • Szczypta pieprzu syczuańskiego

Sposób przygotowania:

Zacznij od ugotowania makaronu (powinien być al dente, czyli nie zbyt miękki). Po ugotowaniu odcedź i przelej zimną wodą, żeby się nie sklejał. W misce wymieszaj masło orzechowe z octem ryżowym, sosem sojowym, chili, miodem, czosnkiem i imbirem. Kiedy sos będzie gładki, wymieszaj go razem z makaronem i ułóż na talerzu. Dodaj pokrojone w paski ogórki, posiekaną cebulę dymkę oraz pokrojone w kostkę mango. Całość dopraw solą i pieprzem, posyp sezamem.  

Sałatka na grilla z ziemniakami

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • Około 5 szalotek
  • 1,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • Sól
  • Pieprz

Sos winegret:

  • 1 łyżka octu winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • Szczypta świeżo zmielonego pieprzu

Do posypania:

Świeża natka pietruszki, szczypiorek, estragon lub kolendra (zioła możesz wybrać wedle uznania).

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia i ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie (ziemniaki gotuj w mundurkach). Gotuj przez około 15-20 minut. Ziemniaki nie powinny być zbyt miękkie, aby się nie rozpadały. Odlej ugotowane ziemniaki, pozostaw je w garnku i zalej winem. Po około 10 minutach możesz odlać wino i przejść do krojenia ziemniaków w plastry (o grubości około 1 cm). W międzyczasie możesz posiekać szalotki w drobną kosteczkę. Szalotkę i plastry ziemniaków przełóż do miski, zalej sosem, a na koniec posyp posiekanymi, świeżymi ziołami. Wymieszaj i jedz ze smakiem.

Przygotowanie sosu:

Do miseczki wlej ocet winny, dopraw solą i pieprzem, a na koniec dodaj oliwę i dokładnie wymieszaj składniki.

Sałatka na grilla ze słonecznikiem

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 50 g sera feta
  • Około 130 g suszonych pomidorów
  • 1 awokado
  • 2 łyżki orzeszków piniowych

Sposób przygotowania:

Szpinak dokładnie umyj i posiekaj na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokrój w wąskie plasterki i wrzuć do miski ze szpinakiem, razem z pokrojoną w kostkę fetą. Awokado umyj, obierz, pokrój w kostkę i dodaj do sałatki. Całość posyp orzeszkami piniowymi (możesz zastąpić je np. prażonymi pestkami słonecznika), dodaj łyżkę zalewy z suszonych pomidorów, a następnie dopraw solą i pieprzem.

Sałatka na grilla z jarmużem

Składniki:

  • 200 g jarmużu
  • 1 puszka ciecierzycy (około 400 g)
  • 1 awokado
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz

Składniki do sosu:

  • ¼ szklanki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 2 łyżki twardego sera (najlepiej parmezanu)
  • ½ łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i włącz termoobieg. Do żaroodpornego naczynia wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek i wrzuć odcedzoną ciecierzycę. Dopraw solą i pieprzem. Zostaw w piekarniku na około 10 minut. W tym czasie możesz przygotować sos. W niewielkim naczyniu wymieszaj jogurt, czosnek, musztardę, oliwę i sok z cytryny. Na koniec dodaj starty ser i ponownie wymieszaj. Kiedy ciecierzyca będzie już gotowa, dodaj do niej posiekany jarmuż i piecz całość jeszcze 8 minut. Jarmuż powinien być chrupiący na brzegach. Po tym czasie przełóż jarmuż z ciecierzycą do miski, dodaj pokrojone w kostkę awokado i sos. Całość wymieszaj. Najlepiej podawać z chrupiącymi grzankami.

Sałatka na grilla z brokułem

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 2 duże jajka
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 duża czerwona cebula
  • 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Kilka kropli soku z cytryny
  • Szczypta soli i pieprzu

Sposób przygotowania:

Zacznij od dokładnego umycia i ugotowania (około 5 minut) brokułu – może być lekko chrupiący. Podziel warzywo na mniejsze gałązki. W osobnym garnku ugotuj na twardo jaja. Kiedy będą gotowe, przelej je zimną wodą, obierz i pokrój w kostkę. Rzodkiewkę pokrój na mniejsze kawałki, a cebulę w piórka. Brokuł, jajka, rzodkiewkę i cebulę wymieszaj w misce i przejdź do przygotowania sosu. Do jogurtu naturalnego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła, sól, pieprz i kilka kropli cytryny. Dokładnie wymieszaj i dodaj gotowy sos do brokułowej sałatki.

REKLAMA

REKLAMA

REKLAMA

Sałatka na grilla z selerem naciowym i jabłkiem

Składniki:

  • 6 łodyg selera naciowego (z liśćmi)
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżka orzechów włoskich

Składniki na dressing:

  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżki musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Szczypta soli
  • 3 łyżki startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Umyj jabłko i seler naciowy. Jabłko pokrój w niewielką kostkę (najlepiej nie obieraj ze skóry, bo pod nią kryje się wiele składników odżywczych). Łodygi selera pokrój w małe plasterki. Jabłko, łodygi i liście selera naciowego umieść w misce. W osobnym naczyniu przygotuj sos. Wymieszaj ocet, musztardę dijon, miód lub syrop klonowy i oliwę z oliwek. Dopraw szczyptą soli. Gotowy dressing wymieszaj z selerem i jabłkiem. Całość posyp startym parmezanem i orzechami włoskimi.

Sałatka do grilla z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • Kapusta pekińska
  • 1 duży ogórek zielony (można zastąpić kiszonym)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 50 gramów pomidorków koktajlowych
  • Koper

Składniki do dressingu:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka octu winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • Szczypta soli
  • Kilka kropli soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Kapustę, ogórka, pomidorki i papryki dokładnie umyj. Kapustę posiekaj, ogórka i paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe podziel na ćwiartki. Wymieszaj w misce składniki, a w osobnym naczyniu przygotuj dressing. Połącz oliwę, wodę, ocet i cukier, dopraw solą, a na koniec dodaj posiekany drobno koper. Sałatkę połącz z sosem i skrop sokiem z cytryny.

Caprese z pomarańczą

Składniki:

  • 1 pomarańcza
  • 1 kulka sera mozzarella di bufala
  • 1 łyżka oleju z orzecha włoskiego

Sposób przygotowania:

Pomarańczę i ser pokrój w plasterki. Ułóż je na przemian na talerzu i dopraw wyłącznie olejem orzechowym.

ZOBACZ TEŻ: Przekąski z ciasta francuskiego [idealne na garden party]

Zobacz również:
Te ćwiczenia na korpus są dużo skuteczniejsze niż upomnienia naszych babć: „Nie garb się!”. Poprawiają siłę core’u i jego wytrzymałość. Wykonuj je 3 razy w tygodniu, by mięśnie posturalne naprawdę poczuły się zaopiekowane. Ukończ podaną liczbę powtórzeń każdego ruchu, przechodząc bez przerw między kolejnymi ćwiczeniami. Po skończonym obwodzie powtórz całość dwukrotnie (w sumie robisz trzy rundy). Skup się na ściąganiu łopatek w tył i w dół, „wydłużaniu kręgosłupa” i utrzymywaniu go w neutralnej pozycji – łącznie z szyją.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA