Marta Dymek: Dla gotowania rzuciła pracę w agencji reklamowej. Dziś jej blog jest jednym z najpopularniejszych w sieci. Zrezygnowała z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Z roślin potrafi wyczarować burgery i pasztety, zupy, soki i słodkie ciasta.
„Jarmuż słusznie wrócił na salony. To jedna z najzdrowszych roślin na świecie”.
Sałatka z jarmużem (4 porcje)
Żelazo, wapń, białko i witamina C – składniki odżywcze w tej sałatce zwiększą Twoją odporność na wirusy. Jarmuż jest też skarbnicą sulforafanu, przeciwutleniacza, który chroni przed nowotworami płuc i jelita grubego.
Składniki
- 4 liście jarmużu / 100 g
- 4 liście włoskiej kapusty / 100 g
- liście oderwane z 1 kalafiora
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 2-4 łyżki wegańskiego majonezu
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka syropu klonowego
- skórka otarta z 1 cytryny
- sól i czarny pieprz
- nasiona chia do posypania
PRZEPISY MARTY DYMEK NA WOMENSHEALTH.pl
Lubisz kuchnię wegetariańską? Sprawdź inne przepisy, które przygotowała dla nas Marta Dymek z Jadłonomii:
Komentarze