[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Sałatka z grillowanych warzyw [zdrowe przepisy]

Przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na pyszną sałatkę z pomidorami cherry, cykorią, sałatą rzymską, czosnkiem, szparagami i chili. Rozgrzej grilla, przygotuj potrzebne składniki i do dzieła!

fot. shutterstock.com

Składniki (6 porcji)

  • 1 szklanka oliwy extra-virgin,
  • 5 ząbków czosnku, posiekane,
  • 1/2 łyżeczki płatków chili,
  • sól,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • 3 główki sałaty rzymskiej, średniej wielkości, połówki,
  • 2 główki cykorii sałatowej, połówki,
  • 12 pomidorków cherry, połówki,
  • 6 dymek, zielone części,
  • 12 szparagów,
  • 1/2 łyżeczki kaparów, posiekanych,
  • 2 łyżeczki tymianku, posiekanego,
  • 2 anchovies, opłukane, osuszone, posiekane,
  • 1/4 szklanki białego octu winnego,
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon,
  • 100 g parmezanu w kawałkach,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie

REKLAMA

1. Rozgrzej grilla.

2.  Do dużej miski wlej oliwę, dodaj połowę czosnku, ½ łyżeczki płatków chili, sól i pieprz. Wymieszaj.

3. Wysmaruj oliwą połówki sałat i cukinii od strony cięcia. Wyłóż na aluminiową tackę połówki pomidorów, pokrojone dymki, szparagi i skrop je oliwą. Resztę oliwy pozostaw w misce do dressingu.

4. Grilluj pod przykryciem – sałaty przeciętą stroną do dołu około 4-5 minut, pozostałe warzywa nieco dłużej.

5. Wrzuć do miski z oliwą resztę czosnku, kapary, tymianek, anchovies i wymieszaj. Połącz ocet z musztardą i dopraw solą z pieprzem.

6. Wsyp do miski warzywa z tacki, posiekaj zgrillowane sałaty i dorzuć je do środka, skrop całość sokiem z cytryny, wlej winegret i starannie wymieszaj. Posyp kawałkami parmezanu.

W jednej porcji: 510 kcal, 44 g tłuszcze (9 g tłuszcze nasycone), 19 g węglowodany, 9 g błonnik, 13 g białko.

Wypróbuj także nasze przepisy na sałatki z niskim IG oraz sałatki z gwiazdkami Michelina

WH 05/2016

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij