Młode liście łodygi i korzenie buraka ćwikłowego znane pod nazwą botwinka mają wiele cennych właściwości odżywczych, zdrowotnych a także urodowych. Warzywo to warto wdrożyć do wiosennego jadłospisu.
Spis treści:
- Właściwości botwinki
- Dania z botwinki
- Sałatka z botwinki, migdałami i sezamem
- Sałatka z botwinki i wiosennych warzyw
- Sałatka z botwinki, gruszką i serem pleśniowym
- Sałatka z botwinki, czerwonych pomarańczy i fenkuła
- Sałatka z botwinki na ciepło z morelami i włoskimi orzechami
- Sałatka z botwinki, pieczonym burakiem i pack choi
Właściwości botwinki
Botwinka jest niskokaloryczna, bogata w błonnik zapewniający uczucie sytości, poprawiający pracę jelit i usprawiający trawienie. Jest też pełna witamin: A, C, D, z grupy B (B1, B2, B6), i K. Warzywo to jest także świetnym źródłem magnezu, żelaza, miedzi i wapnia.
Botwinka słynna jest także z właściwości urodowych – wzmacnia włosy i paznokcie. Sprawdza się także w walce z tłustą skórą, a to dzięki zawartości biotyny i cząsteczek siarki, dzięki którym reguluje pracę gruczołów łojowych.
Botwinka zawiera także przeciwutleniacze, chroniące nasz organizm przed wieloma chorobami, w tym nowotworowymi i układu krążenia. Obniża także „zły” cholesterol w organizmie. Wspomaga pracę wątroby i sprawdza się także, jako naturalny lek na zgagę. Koi nerwy, poprawia koncentrację i pamięć. Jest pomocna w problemach z bezsennością.
Dania z botwinki
Liście i łodygi botwinki można dodawać do wielu dań i stworzyć np. popularną zupę – chłodnik z botwinki. Przygotować farsz do pierogów czy naleśników. Botwinka jest też świetnym dodatkiem do tart, dań z ryżu czy kasz. Można z niej zrobić również gołąbki i jeść ją na surowo. Botwinka świetnie sprawdza się także, jako dodatek do koktajli i jest rewelacyjnym składnikiem wielu wiosennych sałatek. Jej smak dobrze komponuje się m.in. z cytrusami, serami i orzechami.
Oto kilka sprawdzonych przepisów na sałatkę z botwinki:
Sałatka z botwinki, migdałami i sezamem
Ta wersja sałatki z botwinki jest banalnie prosta i szybka w przygotowaniu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników i około 10 minut na jej przyrządzenie. Możesz jeść ją solo, jako drugie śniadanie, lunch albo w towarzystwie dania głównego. Dodane do niej migdały będą pozytywnie wpływać na układ krążenia oraz pracę serca.
Składniki:
Pęczek botwinki
Siekane migdały (2 łyżki)
Sezam (2 łyżki)
Sok z limonki (2 łyżki)
Sos sojowy (2 łyżki)
Olej sezamowy (1 łyżeczka)
Cukier (1 łyżeczka)
Sposób przygotowania:
Opłucz i dokładnie osusz liście botwinki a następnie porwij je na mniejsze kawałki. Osobno zarumień migdały i sezam a w miseczce wymieszaj sok z limonki, sos sojowy, olej sezamowy i cukier. Botwinkę ułóż na talerzu, polej przygotowanym sosem i posyp migdałami i sezamem.
Sałatka z botwinki i wiosennych warzyw
To lekka i orzeźwiająca wersja ze świeżymi, chrupiącymi warzywami pełnymi witamin. Rzodkiewka, posiada związki siarki, chroni więc przed nowotworami. Przyspiesza też przemianę materii. Zielony ogórek natomiast zawiera jod i witaminę A. Ma mało kalorii i delikatnie pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu.
Składniki:
Młode listki botwinki (pęczek)
Czerwone i żółte pomidorki koktajlowe (po 5 sztuk z każdego koloru)
Zielony, świeży ogórek (1 sztuka)
Rzodkiewka (pęczek)
Bazylia (kilka listków)
Cytryna (1 sztuka)
Natka pietruszki (2-3 gałązki)
Koperek (gałązka)
Czerwona papryka (połówka)
Oliwa
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Dobrze wymyj cytrynę, zetrzyj skórkę a z połówki owocu wyciśnij sok. Paprykę, ogórki, pomidorki i rzodkiewkę pokrój na małe kawałki. Następnie przygotuj sos – wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj posiekaną bazylię, natkę pietruszki, koperek i skórkę z cytryny. Ułóż na talerzu poszarpane liście botwinki, dodaj warzywa i całość polej sosem. Wymieszaj warzywa z sosem i dopraw solą i pieprzem. Udekoruj listkami bazylii, pietruszką i plasterkami cytryny.
Sałatka z botwinki, gruszką i serem pleśniowym
Jeśli lubisz sałatki z owocami i serami pleśniowymi, to zapewne zostaniesz fanką tej sałatki z botwinki. Sery pleśniowe to skarbnica łatwo przyswajalnego przez nasz organizm białka. Zawierają również tyrozynę, czyli aminokwas, który odpowiada za nasze dobre samopoczucie.
Składniki:
Liście botwinki (pęczek)
Ser pleśniowy - błękitny (60 g)
Pomidorki koktajlowe (10 sztuk)
Gruszka (1 sztuka)
Ocet balsamiczny
Sposób przygotowania:
Umyj dokładnie liście botwinki, osusz, porwij i wrzuć do miski. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, pokrojony w kostkę ser i plasterki gruszki. Całość polej octem balsamicznym (ilość według uznania) i wymieszaj. Gotowe!
Sałatka z botwinki, czerwonych pomarańczy i fenkuła
Botwinka jest pełna przeciwutleniaczy, które mogą obniżyć ciśnienie krwi i wspierać starania o zdrowie serca. Fenkuł natomiast dzięki zawartości rutyny, kwercetyny oraz fitoskładników działa przeciwzapalnie, a nawet przeciwnowotworowo.
Składniki:
Botwinka (pęczek)
Fenkuł (główka)
Czerwona papryczka chili (połówka)
Czerwone pomarańcze (2 sztuki)
Ocet z cydru (1 łyżeczka)
Oliwa
Sposób przygotowania:
Buraki z botwinki gotuj (przez godzinę) w osolonej wodzie – liście trzymaj poza garnkiem. Obierz fenkuła, pokrój w plastry i włóż do miski z wodą z kostkami lodu. Ugotowane buraki obierz i pokrój w łódeczki a liście botwinki posiekaj. Wymieszaj oliwę z posiekaną papryczką chili, dodaj wyciśnięty sok z pomarańczy i ocet cydrowy. Polej buraki połową dipu i wymieszaj. Dodaj do nich osuszone plasterki fenkuła, liście botwinki, cząstki pomarańczy i wymieszaj z resztą dressingu.
Sałatka z botwinki na ciepło z morelami i włoskimi orzechami
Botwinka bogata jest w witaminę K oraz magnez, a składniki te są niezbędne dla zdrowia naszych kości. Orzechy włoskie natomiast gwarantują dostawę dobrych tłuszczów ułatwiających transport całego botwinkowego dobra do naszego organizmu. Sałatka na ciepło jest idealnym pomysłem na obiad czy kolację.
Składniki:
Botwinka razem z łodygami (200 g)
Orzechy włoskie (40 g)
Czerwona cebula (1 sztuka)
Morela, świeża lub z syropu (1 sztuka)
Oliwa (2 łyżki)
Sól i pieprz (szczypta)
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Wrzuć wszystkie składniki do żaroodpornego naczynia: drobno posiekaną botwinkę razem z łodygami, przekrojone na pół orzechy włoskie, cebulę pokroją w piórka i morelę pokroją w łódeczki. Skrop oliwą, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Piecz 20 minut, aż botwinka będzie lekko chrupiąca. Po wyjęciu z piekarnika skrop oliwą i podawaj.
Sałatka z botwinki, pieczonym burakiem i pack choi
Chińska kapusta pack choi jest niskokaloryczna, bogata w witaminę C, kwas foliowy, potas i wapń. Podobnie jak botwinka jest źródłem błonnika, a więc śmiało możesz ją jeść, zwłaszcza gdy chcesz zrzucić kilka kilogramów.
Składniki:
Buraki z łodygami i liśćmi botwinki (500 g)
Czosnek (1 główka)
Pak choi (2 sztuki)
Cytryna (połówka)
Pełnotłusty jogurt (200 g)
Oliwa (3 łyżki)
Kumin (szczypta)
Sezam (1 łyżka)
Kmin rzymski (szczypta)
Sposób przygotowania:
Nagrzej piekarnik do 180 °C. Buraki pokrój w łódeczki i w wymieszaj z dwoma łyżkami oliwy, pieprzem i solą, a następnie wyłóż je na blachę do pieczenia. Przykryj papierem do pieczenia i wsadź do piekarnika. Po półgodzinie dodaj ząbki czosnku i piecz całość jeszcze przez 20 minut.
W międzyczasie podsmaż w woku (około 1-2 min.) pak choi i botwinkę pociętą na kawałki. Dodaj odrobinę soku wyciśniętego z połówki cytryny i przypraw. Zdejmij z ognia.
Jogurt dopraw pozostałym sokiem z cytryny, dodaj łyżeczkę startej skórki z cytryny, łyżkę oliwy, sól, pieprz i odrobinę kuminu do smaku.
Pieczone buraki wymieszaj z pak choi i botwinką. Polej łyżką jogurtu i posyp sezamem podprażonym na złoto oraz kminem rzymskim.