Sałatka nicejska - prosty przepis

Sałatka nicejska to jeden z kulinarnych symboli południa Francji i chyba najbardziej znana sałatka na świecie. Zobacz, jak przygotować ją w szybki i łatwy sposób.

| Data aktualizacji: 2020-08-21
Sałatka nicejska Shutterstock.com
Sałatka nicejska

Niestety, to właśnie ta popularność sałatki nicejskiej i serwowanie jej w restauracjach pod każdą szerokością i długością geograficzną sprawiły, że oryginalny przepis nieco się zamazał. Gdzie kucharek 6, to wiadomo, co się będzie działo, ale, gdy kucharek jest 600 i gdy każda coś zmieni lub dorzuci do przepisu nie ma już mowy o oryginale.

REKLAMA

Sałatka nicejska - historia

Dieta południowej Francji była dietą ludzi niezamożnych, ba, często ubogich, więc na kanoniczną wersję sałatki składały się jedynie pomidory, listki rukoli, anchois i oliwa. Potem dopiero pojawiły się jajko na twardo, tuńczyk, zielona papryka i winegret, a na początku XX wieku ostateczny kształt nadał naszej bohaterce, dorzucając ugotowane ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową, Auguste Escoffier - jeden z najsłynniejszych francuskich gastronomów.

Przed Tobą przepis na sałatkę nicejską dla 4 osób do zrobienia w 20 minut.

REKLAMA

REKLAMA

Sałatka nicejska - składniki

  • 1 sałata masłowa
  • 3  ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidory
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej
  • 1 puszka zielonej fasolki szparagowej
  • 4 jajka na twardo
  • 12 filetów anchois
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czerwonego, winnego octu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka nicejska - sposób przygotowania

  1. Rozpocznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Odsącz i zalej zimną wodą, by je schłodzić. Jajka ugotuj na twardo i zimne pokrój na ćwiartki. Umyj i osusz liście sałaty. Ziemniaki (bez skórki) pokrój w talarki, cebulę również. Paprykę oczyść z białych błon i pokrój w pierścienie. Pomidory pokrój w ósemki.
  2. Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Odsącz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki - oprócz jajek - wymieszaj w salaterce. Opłucz w zimnej wodzie filety anchois osusz papierowym ręcznikiem. Teraz dodaj do salaterki ćwiartki jajek, anchois i czarne oliwki.
  3. Wymieszaj starannie ze sobą oliwę, ocet winny, musztardę, zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowanym winegretem polej sałatę na chwilę przed podaniem.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe i proste dania z tuńczyka

Zobacz również:
Nie brakuje Ci żadnych supermocy, tylko treningu mocy. Zobacz, jak ćwiczyć, żeby mieć power.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA