[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ

Sałatka nicejska

Jeden z kulinarnych symboli południa Francji i chyba najbardziej znana sałatka na świecie - la salade nicoise - to eksplozja smaków i kolorów. Przeprowadzamy domowy wybuch kontrolowany.

Sałatka nicejska Sałatka nicejska

Niestety, to właśnie ta popularność sałatki nicejskiej i serwowanie jej w restauracjach pod każdą szerokością i długością geograficzną sprawiły, że oryginalny przepis nieco się zamazał. Gdzie kucharek 6, to wiadomo, co się będzie działo, ale, gdy kucharek jest 600 i gdy każda coś zmieni lub dorzuci do przepisu nie ma już mowy o oryginale.

Dieta południowej Francji była dietą ludzi niezamożnych, ba, często ubogich, więc na kanoniczną wersję sałatki składały się jedynie pomidory, listki rukoli, anchois i oliwa. Potem dopiero pojawiły się jajko na twardo, tuńczyk, zielona papryka i winegret, a na początku XX wieku ostateczny kształt nadał naszej bohaterce, dorzucając ugotowane ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową, Auguste Escoffier - jeden z najsłynniejszych francuskich gastronomów.

Przed wami przepis króla kucharzy dla 4 osób do zrobienia w 20 minut.

REKLAMA

REKLAMA

SKŁADNIKI

  • 1 sałata masłowa

  • 3  ziemniaki

  • 1 cebula

  • 1 zielona papryka

  • 4 pomidory

  • 1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej

  • 1 puszka zielonej fasolki szparagowej

  • 4 jajka na twardo

  • 12 filetów anchois

  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek

  • 3 łyżki oliwy

  • 1 łyżka czerwonego, winnego octu

  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon

  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku

  • sól, pieprz

SPOSÓB

  1. Rozpocznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Odsącz i zalej zimną wodą, by je schłodzić. Jajka ugotuj na twardo i zimne pokrój na ćwiartki. Umyj i osusz liście sałaty. Ziemniaki (bez skórki) pokrój w talarki, cebulę również. Paprykę oczyść z białych błon i pokrój w pierścienie. Pomidory pokrój w ósemki.
  2. Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Odsącz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki - oprócz jajek - wymieszaj w salaterce. Opłucz w zimnej wodzie filety anchois osusz papierowym ręcznikiem. Teraz dodaj do salaterki ćwiartki jajek, anchois i czarne oliwki.
  3. Wymieszaj starannie ze sobą oliwę, ocet winny, musztardę, zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowanym winegretem polej sałatę na chwilę przed podaniem.

Więcej przepisów w zakładce Przepisy

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij