Niestety, to właśnie ta popularność sałatki nicejskiej i serwowanie jej w restauracjach pod każdą szerokością i długością geograficzną sprawiły, że oryginalny przepis nieco się zamazał. Gdzie kucharek 6, to wiadomo, co się będzie działo, ale, gdy kucharek jest 600 i gdy każda coś zmieni lub dorzuci do przepisu nie ma już mowy o oryginale.
Sałatka nicejska - historia
Dieta południowej Francji była dietą ludzi niezamożnych, ba, często ubogich, więc na kanoniczną wersję sałatki składały się jedynie pomidory, listki rukoli, anchois i oliwa. Potem dopiero pojawiły się jajko na twardo, tuńczyk, zielona papryka i winegret, a na początku XX wieku ostateczny kształt nadał naszej bohaterce, dorzucając ugotowane ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową, Auguste Escoffier - jeden z najsłynniejszych francuskich gastronomów.
Przed Tobą przepis na sałatkę nicejską dla 4 osób do zrobienia w 20 minut.
Komentarze
~Renata, 2018-03-07 08:54:44
~monia, 2018-02-18 22:52:14
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?