Sałatka nicejska - prosty przepis

Sałatka nicejska to jeden z kulinarnych symboli południa Francji i chyba najbardziej znana sałatka na świecie. Zobacz, jak przygotować ją w szybki i łatwy sposób.

| Data aktualizacji: 2020-08-21
Sałatka nicejska Shutterstock.com
Sałatka nicejska

Niestety, to właśnie ta popularność sałatki nicejskiej i serwowanie jej w restauracjach pod każdą szerokością i długością geograficzną sprawiły, że oryginalny przepis nieco się zamazał. Gdzie kucharek 6, to wiadomo, co się będzie działo, ale, gdy kucharek jest 600 i gdy każda coś zmieni lub dorzuci do przepisu nie ma już mowy o oryginale.

REKLAMA

Sałatka nicejska - historia

Dieta południowej Francji była dietą ludzi niezamożnych, ba, często ubogich, więc na kanoniczną wersję sałatki składały się jedynie pomidory, listki rukoli, anchois i oliwa. Potem dopiero pojawiły się jajko na twardo, tuńczyk, zielona papryka i winegret, a na początku XX wieku ostateczny kształt nadał naszej bohaterce, dorzucając ugotowane ziemniaki i zieloną fasolkę szparagową, Auguste Escoffier - jeden z najsłynniejszych francuskich gastronomów.

Przed Tobą przepis na sałatkę nicejską dla 4 osób do zrobienia w 20 minut.

REKLAMA

REKLAMA

Sałatka nicejska - składniki

  • 1 sałata masłowa
  • 3  ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 zielona papryka
  • 4 pomidory
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie naturalnej
  • 1 puszka zielonej fasolki szparagowej
  • 4 jajka na twardo
  • 12 filetów anchois
  • 100 g czarnych oliwek, bez pestek
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka czerwonego, winnego octu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Sałatka nicejska - sposób przygotowania

  1. Rozpocznij od ugotowania ziemniaków w osolonej wodzie. Odsącz i zalej zimną wodą, by je schłodzić. Jajka ugotuj na twardo i zimne pokrój na ćwiartki. Umyj i osusz liście sałaty. Ziemniaki (bez skórki) pokrój w talarki, cebulę również. Paprykę oczyść z białych błon i pokrój w pierścienie. Pomidory pokrój w ósemki.
  2. Odsącz i rozdrobnij tuńczyka. Odsącz fasolkę szparagową. Wszystkie składniki - oprócz jajek - wymieszaj w salaterce. Opłucz w zimnej wodzie filety anchois osusz papierowym ręcznikiem. Teraz dodaj do salaterki ćwiartki jajek, anchois i czarne oliwki.
  3. Wymieszaj starannie ze sobą oliwę, ocet winny, musztardę, zmiażdżony ząbek czosnku, dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowanym winegretem polej sałatę na chwilę przed podaniem.

ZOBACZ TEŻ: Zdrowe i proste dania z tuńczyka

Zobacz również:
Te ćwiczenia na korpus są dużo skuteczniejsze niż upomnienia naszych babć: „Nie garb się!”. Poprawiają siłę core’u i jego wytrzymałość. Wykonuj je 3 razy w tygodniu, by mięśnie posturalne naprawdę poczuły się zaopiekowane. Ukończ podaną liczbę powtórzeń każdego ruchu, przechodząc bez przerw między kolejnymi ćwiczeniami. Po skończonym obwodzie powtórz całość dwukrotnie (w sumie robisz trzy rundy). Skup się na ściąganiu łopatek w tył i w dół, „wydłużaniu kręgosłupa” i utrzymywaniu go w neutralnej pozycji – łącznie z szyją.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 (2)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA