1. Radicchio
Wygląd: ciemnoczerwona główka z białymi żyłkami.
Smak: słodko-gorzki, ma kruche listki.
Składniki odżywcze: zwiera dużą ilość kwasu foliowego, który poprawia działanie układu nerwowego i mózgu. Jest też bardzo istotny dla prawidłowego rozwoju płodu.
Supersałatka: połącz cykorię z endywią, pokrojoną w plastry czerwoną cebulą, kawałkami orzechów włoskich i rodzynkami. Całość polej sosem o składzie: mieszanka oliwy z oliwek i octu sherry w stosunku 3:1, musztarda Dijon, świeżo posiekany rozmaryn, sól i pieprz do smaku.
Alternatywa: możesz też używać cykorii jako dodatku do bruschetty. Podsmaż cebulę na oliwie z oliwek, dodaj pokrojoną cykorię. Zalej octem balsamicznym i podgrzej. Na kromkach podpieczonego chleba pokrusz ser kozi, a następnie polej mieszanką z patelni.
2. Rukola
Wygląd: drobne, jaskrawozielone listki.
Smak: ostry i bogaty, z musztardową nutą.
Składniki odżywcze: zawiera glukozynolany, które mogą wspierać organizm w pozbywaniu się szkodliwych toksyn.
Supersałatka: jej charakterystyczny, ostry smak aż domaga się zrównoważenia słodkim dodatkiem. Dlatego warto połączyć ją z cząstkami pomarańczy, fenkułem pokrojonym w drobne plasterki i ziarnkami granatu.
Wymieszaj z wersją sosu winegret, składającą się z soku pomarańczowego, octu sherry, drobno pokrojonej szalotki, oliwy z oliwek, odrobiny miodu i szczypty soli.
Alternatywa: lekko słodkawe krewetki dobrze pasują do ostrej rukoli. Podsmaż drobno pokrojony czosnek na oliwie z oliwek, dodaj krewetki, sok i skórkę z cytryny, odrobinę bulionu drobiowego oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj z ugotowanym makaronem penne lub białą fasolą, dorzuć garść liści rukoli i zapiekaj.
Komentarze