Składniki (na 2 porcje)
- 1 szklanka ryżu basmati
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 gałązka rozmarynu
- świeże kiełki
- kilkanaście kaparów
- garść natki pietruszki
- 1⁄2 łyżeczki kuminu
- prażony słonecznik
- oliwa
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła klarowanego
Sposób przygotowania
1. Ryż z warzywami na ciepło można podać również na śniadanie, połączyć z jajkiem w koszulce i dodać awokado – wtedy wyczarujemy posiłek jeszcze bardziej sycący. Nie zapominajmy o świeżych zielonych dodatkach, na przykład pietruszce, która nada jeszcze więcej smaku, aromatu i zdrowia.
2. W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła klarowanego, wsyp opłukany i odsączony ryż, mieszaj przez chwilę i wlej gorącą wodę. Dopraw solą i gotuj pod przykryciem, nie mieszając.
3. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wsyp 1⁄2 łyżeczki kuminu, posiekany rozmaryn i pokrojone w kostkę warzywa: cukinię, cebulę i paprykę. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Wymieszaj i podsmażaj, aż warzywa będą miękkie. Warzywa wymieszaj z ryżem, skrop oliwą i podawaj ciepłe z kiełkami, pietruszką, kaparami i prażonym słonecznikiem.
Agnieszka Cegielska - „Naturalnie w kuchni"
Wegetarianie z tej książki się ucieszą, bo każde nowe połączenie warzywnych smaków jest warte uwagi, ale to nie znaczy, że mięsożerni nie mają czego w niej szukać. Przeciwnie, właśnie oni powinni z niej korzystać, bo bogactwo smaków i aromatów, które Agnieszka przed nami otwiera, będzie dla nich kulinarnym objawieniem. Mamy do wyboru 60 pozycji w menu, w którym każdy znajdzie coś dla siebie: począwszy od koktajli i śniadań, przez przekąski, zupy i dania główne, na deserach kończąc. A wszystko testowane na sobie, rodzinie i przyjaciołach.
ZOBACZ TEŻ: 6 dietetycznych zasad, o których powinnaś zapomnieć