Ryż parboiled – spis treści
- Ryż parboiled – co to?
- Ryż parboiled – wartości odżywcze
- Ryż parboiled – indeks glikemiczny
- Ryż parboiled – właściwości
- Ryż parboiled – przeciwwskazania
- Ryż parboiled – zastosowanie
- Ile gotować ryż parboiled?
- Czy ryż parboiled jest zdrowy?
Ryż parboiled – co to?
Ryż parboiled, często nazywany również parabolicznym, od innych rodzajów ryżu różni się przede wszystkim tym, że po ugotowaniu zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykły biały ryż. Wynika to z procesu obróbki, któremu zostały poddane ziarna przed zapakowaniem. W tym przypadku ziarna poddawane są bardzo krótkiej obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem, która sprawia, że składniki odżywcze wnikają do wnętrza ziaren z jego zewnętrznych części, co podwyższa jego walory zdrowotne. W dodatku dzięki tym procesom ryż podczas gotowania nie skleja się i nie pęcznieje, co nie zawsze umożliwiają nawet specjalne techniki gotowania innych rodzajów ryżu.
Ryż parboiled – wartości odżywcze
Ryż parboiled, tak jak inne gatunki ryżu, nie zawiera glutenu. Natomiast bogaty jest w składniki odżywcze i witaminy.
Ryż parboiled – wartości odżywcze (w 100g) |
|
Wartość energetyczna |
374 kcal (przed ugotowaniem)* |
Białko |
7,5 g |
Tłuszcz |
1 g |
Węglowodany |
81 g |
Błonnik |
1,8 g |
Składniki mineralne |
|
Wapń |
71 mg |
Żelazo |
0,7 mg |
Potas |
174 mg |
Fosfor |
153 mg |
Cynk |
1 mg |
Mangan |
1 mg |
Witaminy |
|
Witamina B1 (tiamina) |
0,2 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) |
0,1 mg |
Witamina B3 (niacyna) |
5 mg |
Witamina B6 (pirydoksyna) |
0,5 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
8 mg |
*100 g ugotowanego ryżu parboiled to około 140 kcal.
Ryż parboiled – indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny ryżu parboiled wynosi między 39 a 46 IG w zależności od sposobu otrzymywania ryżu.
Ryż parboiled – właściwości
Wspomaga układ pokarmowy
Jest lekkostrawny, więc nie obciąża układu pokarmowego (idealny na potreningowy posiłek). Ze względu na zawartość skrobi opornej poprawia perystaltykę jelit i sprzyja wzrostowi dobrych bakterii jelitowych. „Jednak, żeby skrobia oporna została wytworzona, ryż musi być najpierw ugotowany, a później schłodzony”– dodaje dietetyk sportowy, Paweł Szewczyk. Poza tym zapobiega pojawieniu się wrzodów, zgagi czy biegunki, ponieważ nie zwiększa wydzielania kwasu żołądkowego.
Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia
Ryż parboiled zawiera znacznie większe ilości witamin z grupy B, kóre przede wszystkim odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, ale nie tylko. Niacyna (witamin B3) bierze udział w syntezie hormonów płciowych, reguluje poziom cholesterolu i jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Kwas foliowy (witamina B9) również działa krwiotwórczo i jest niezwykle ważny w kształtowaniu się cewy nerwowej u dziecka, dlatego jego suplementacja jest tak istotna szczególnie w okresie ciąży. Pirydoksyna, czyli witamina B6, ale także zawarty w ryżu parboiled potas regulują ciśnienie krwi i zwiększają odporność organizmu.
Wzmacnia kości
W ryżu parboiled znajduje się nawet siedmiokrotnie więcej wapnia niż w zwykłym białym ryżu. Ten składnik mineralny jest przede wszystkim podstawowym elementem tkanki łącznej, kości i zębów. 100 g ryżu parboiled może i nie wypełnia dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej (około 1000 mg) na ten składnik, ale z pewnością stanowi dobre uzupełnienie zbilansowanej diety.
Wspomaga pracę mięśni
Potas, który odgrywa kluczową rolę w gospodarce elektrolitowej i w wyznaczaniu rytmu dobowego czerwonych krwinek, wpływa także na pracę mięśni – bierze udział w procesie przekształcania glukozy w glikogen, który między innymi magazynowany jest właśnie w mięśniach.
SPRAWDŹ: Ziemniaki – czy są zdrowe, czy warto je jeść i jak je podawać, by się nie znudziły