Ryż parboiled - indeks glikemiczny, kcal, zastosowanie

Ryż parboiled to rodzaj, który został poddany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem jeszcze przed zapakowaniem. Jest sypki, nie skleja się po gotowaniu, a w dodatku zachowuje więcej składników mineralnych niż tradycyjny biały ryż. Oto dlaczego warto włączyć go do codziennej diety.

Ryż parboiled fot.shutterstock.com

Ryż parboiled – spis treści

Ryż parboiled – co to?

Ryż parboiled, często nazywany również parabolicznym, od innych rodzajów ryżu różni się przede wszystkim tym, że  po ugotowaniu zachowuje znacznie więcej wartości odżywczych niż zwykły biały ryż. Wynika to z procesu obróbki, któremu zostały poddane ziarna przed zapakowaniem. W tym przypadku ziarna poddawane są bardzo krótkiej obróbce termicznej przy użyciu pary wodnej pod wysokim ciśnieniem, która sprawia, że składniki odżywcze wnikają do wnętrza ziaren z jego zewnętrznych części, co podwyższa jego walory zdrowotne. W dodatku dzięki tym procesom ryż podczas gotowania nie skleja się i nie pęcznieje, co nie zawsze umożliwiają nawet specjalne techniki gotowania innych rodzajów ryżu.

Ryż parboiled – wartości odżywcze

Ryż parboiled, tak jak inne gatunki ryżu, nie zawiera glutenu. Natomiast bogaty jest w składniki odżywcze i witaminy.

Ryż parboiled – wartości odżywcze (w 100g)

Wartość energetyczna

374 kcal (przed ugotowaniem)*

Białko

7,5 g

Tłuszcz

1 g

Węglowodany

81 g

Błonnik

1,8 g

Składniki mineralne

Wapń

71 mg

Żelazo

0,7 mg

Potas

174 mg

Fosfor

153 mg

Cynk

1 mg

Mangan

1 mg

Witaminy

Witamina B1 (tiamina)

0,2 mg

Witamina B2 (ryboflawina)

0,1 mg

Witamina B3 (niacyna)

5 mg

Witamina B6 (pirydoksyna)

0,5 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

8 mg 

*100 g ugotowanego ryżu parboiled to około 140 kcal.

Ryż parboiled – indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny ryżu parboiled wynosi między 39 a 46 IG w zależności od sposobu otrzymywania ryżu.

Ryż parboiled – właściwości

Wspomaga układ pokarmowy

Jest lekkostrawny, więc nie obciąża układu pokarmowego (idealny na potreningowy posiłek). Ze względu na zawartość skrobi opornej poprawia perystaltykę jelit i sprzyja wzrostowi dobrych bakterii jelitowych. „Jednak, żeby skrobia oporna została wytworzona, ryż musi być najpierw ugotowany, a później schłodzony”– dodaje dietetyk sportowy, Paweł Szewczyk. Poza tym zapobiega pojawieniu się wrzodów, zgagi czy biegunki, ponieważ nie zwiększa wydzielania kwasu żołądkowego.

Pozytywnie wpływa na układ nerwowy i układ krążenia

Ryż parboiled zawiera znacznie większe ilości witamin z grupy B, kóre przede wszystkim odpowiadają za prawidłową pracę układu nerwowego, ale nie tylko. Niacyna (witamin B3) bierze udział w syntezie hormonów płciowych, reguluje poziom cholesterolu i jest niezbędna do produkcji czerwonych krwinek. Kwas foliowy (witamina B9) również działa krwiotwórczo i jest niezwykle ważny w kształtowaniu się cewy nerwowej u dziecka, dlatego jego suplementacja jest tak istotna szczególnie w okresie ciąży. Pirydoksyna, czyli witamina B6, ale także zawarty w ryżu parboiled potas regulują ciśnienie krwi i zwiększają odporność organizmu.

Wzmacnia kości

W ryżu parboiled znajduje się nawet siedmiokrotnie więcej wapnia niż w zwykłym białym ryżu. Ten składnik mineralny jest przede wszystkim podstawowym elementem tkanki łącznej, kości i zębów. 100 g ryżu parboiled może i nie wypełnia dziennego zapotrzebowania osoby dorosłej (około 1000 mg) na ten składnik, ale z pewnością stanowi dobre uzupełnienie zbilansowanej diety.

Wspomaga pracę mięśni

Potas, który odgrywa kluczową rolę w gospodarce elektrolitowej i w wyznaczaniu rytmu dobowego czerwonych krwinek, wpływa także na pracę mięśni – bierze udział w procesie przekształcania glukozy w glikogen, który między innymi magazynowany jest właśnie w mięśniach.

SPRAWDŹ: Ziemniaki – czy są zdrowe, czy warto je jeść i jak je podawać, by się nie znudziły

Ryż parboiled – przeciwwskazania

„Ryż jest produktem odżywczym, który wydaje się nie prezentować istotnych przeciwwskazań do spożycia. Warto jednak pamiętać o konieczności urozmaicania diety i sięgania po różne grupy produktów. Mono-dieta oparta o ryż i produkty z niego pozyskiwane może skutkować wzrostem stężenia metali ciężkich (głównie kadmu) w organizmie”– mówi dietetyk, Paweł Szewczyk.

Ryż parboiled – zastosowanie

Sypki ryż parboiled znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Sprawdzi się w sałatkach, jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych, a także w zupach. Ryż o złocistych ziarnach i wyrazistym aromacie nadaje się również do ciast i deserów na zimno.

Ile gotować ryż parboiled?

Ryżu parboiled nie musisz płukać ani moczyć przed gotowaniem. Wystarczy, że od razu wsypiesz go do zimnej wody w proporcjach 1:2 (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody). Możesz dodać odrobinę soli. Przykryj garnek dopiero w momencie, kiedy woda zarznie wrzeć. Zmniejsz wtedy również ogień i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut  (zgodnie z zaleceniami podanymi przez producenta na opakowaniu) – do momentu aż ryż wchłonie większość wody. Po tym czasie ściągnij naczynie z ognia i odstaw jeszcze przykryty garnek na około 10 minut. Następnie warto jeszcze przecedzić ryż i przelać zimną wodą. Ryż parboiled po ugotowaniu powinien być sypki.

Czy ryż parboiled jest zdrowy?

Jest bogatszy w składniki mineralne od białego ryżu, ale wciąż właściwościami nie przebija ryżu brązowego. „Stanowi ciekawe i bardzo wdzięczne kulinarnie urozmaicenie diety, zawierające więcej składników odżywczych, przy niższym indeksie glikemicznym. Ryż paraboiled może stanowić ciekawy i wartościowy element zbilansowanej diety, warto jednak pamiętać o tym, że nie należy bazować na wąskiej grupie produktów spożywczych, a z różnorodności żywności czerpać całymi garściami”– wyjaśnia dietetyk, Paweł Szewczyk.

ZOBACZ TEŻ: Ryż brązowy – wartości odżywcze, zastosowanie, ig

REKLAMA