Ryż jaśminowy - wartości odżywcze, zastosowanie, ig

Ryż jaśminowy to wysokiej jakości, długoziarnisty (chociaż nieco krótszy od ziaren basmati) ryż, o śnieżnobiałym kolorze i słodkawym aromacie. Po ugotowaniu staje się lepki, ale nie skleja się tak bardzo, jak odmiany japońskie i włoskie. Poza tym w miarę szybko się gotuje, nie zawiera glutenu, jest łatwo dostępny i pasuje do wielu dań. Oto co jeszcze warto wiedzieć o ryżu jaśminowym.

Ryż jaśminowy fot.shutterstock.com

Ryż jaśminowy – spis treści

Skąd pochodzi ryż jaśminowy?

Ryż jaśminowy uprawia się głównie w Tajlandii, gdzie nazywany jest Thai Hom Mali i właśnie w kuchni tego kraju używa się go najczęściej. Jednak nie jest to jedyne miejsce uprawy tego rodzaju ryżu, ponieważ plantacje jaśminowego ryżu znajdują się także w Kambodży, Laosie, czy południowym Wietnamie.

REKLAMA

Ryż jaśminowy – wartości odżywcze

Wartości odżywcze ryżu jaśminowego (w 100 g)

Wartość energetyczna

355 g

Białko

6,7 g

Tłuszcz

0,7 g

Węglowodany

w tym cukry

79 g

0,2 g

Błonnik

2,4 g

Minerały

Wapń

28 mg

Żelazo

0,8 mg

Magnez

25 mg

Potas

115 mg

Fosfor

163 mg

Cynk

1,42 mg

Miedź

0,2 mg

Sód

5 mg

Mangan

1 mg

Selen

15 µg

Witaminy

Witamina E

0,11 mg

Witamina B1

0,07 mg

Witamina B2

0,049 mg

Witamina B3 (PP)

1,6 mg

Witamina B5

1 mg

Witamina B6

0,16 mg

Witamina B9 (kwas foliowy)

8 µg

Witamina K

0,1 µg

Ryż jaśminowy – indeks glikemiczny

Poza wartościami odżywczymi warto także przyjrzeć się wskaźnikowi, który informuje nas o tym, jak szybko wzrośnie poziom stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku lub produktu spożywczego, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę i nie tylko. W przypadku ryżu jaśminowego indeks glikemiczny nie jest ani bardzo wysoki, ani też nie zalicza się do najniższych, ponieważ wynosi 60.

PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Przepisy WH: sałatki z niskim indeksem glikemicznym

REKLAMA

REKLAMA

Ryż jaśminowy – właściwości

Łagodzi układ pokarmowy

Ryż jaśminowy jest lekkostrawny, dlatego warto po niego sięgać w momencie pojawienia się biegunki lub innych dolegliwości związanych z zaburzoną pracą jelit lub żołądka. Poza tym można go bezpiecznie spożywać na diecie bezglutenowej, a także przez osoby z celiakią.

Wspomaga pracę układu nerwowego

W ryżu jaśminowym zawarte są przede wszystkim witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Jest lekki, sycący i dodaje energii

Dzięki zawartości błonnika na dłużej utrzymuje się uczucie sytości po ryżowym obiedzie, czy deserze. Z tego względu warto wprowadzić go do jadłospisu diety redukcyjnej. Poza tym jest rewelacyjnym źródłem energii, więc śmiało sięgaj po niego na przykład po intensywnym treningu.

Pozytywnie wpływa na pracę nerek i reguluje ciśnienie

Może poprawiać pracę nerek, jeśli wybierzesz go zamiast pszennego pieczywa, w którym znajduje się sól – nie bez powodu znana jako „biała śmierć”. Ten polepszacz smaku nie tylko szkodzi układowi krążenia, ale także negatywnie wpływa na pracę nerek. Poza tym ryż jaśminowy zawiera potas, który dodatkowo wspomaga nerki i reguluje ciśnienie tętnicze krwi.

Ryż jaśminowy – zastosowanie

Ryż jaśminowy ze względu na swój słodki, lekko miodowy smak i aromat świetnie pasuje przede wszystkim do deserów. Jednak nie jest to jego jedyne zastosowanie, ponieważ rewelacyjnie komponuje się także z azjatyckimi (głównie tajskimi) daniami z warzywami, rybą, kurczakiem oraz tych przygotowanych na bazie mleka kokosowego.

SPRAWDŹ: Przepis na nowalijki od Agnieszki Cegielskiej [ryż jaśminowy z kiełkami, batatem i awokado]

Ryż jaśminowy – jak gotować?

Proporcje: 1,3 (wody): 1 (ryżu)

Zacznij od przepłukania ryżu zimną wodą – powtórz tę czynność dwa razy. Wsyp ryż jaśminowy do garnka, zalej zimną wodą w proporcjach 1,3:1 (1,3 wody na 1 porcję ryżu). Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj ryż przez około 15-20 minut. Czas gotowania może różnić się w zależności od mocy kuchenki, dlatego najlepiej zerkaj na niego przez przezroczystą pokrywkę. Jeżeli nie masz przezroczystej pokrywki, będziesz musiała zaufać swojej intuicji i sprawdzić, jak długo gotuje się ryż na Twojej kuchence, używając tzw. metody prób i błędów.

Nie mieszaj ryżu w trakcie gotowania, ponieważ zacznie się sklejać i przypalać. Poza tym nie powinno się w ogóle podnosić pokrywki, ponieważ woda za szybko odparowuje, co często skutkuje przypalonym (od dołu) ryżem i niedogotowanymi (od góry) ziarnami. Po ugotowaniu warto odstawić przykryty garnek z ryżem jeszcze na kilka minut.

ZOBACZ TEŻ: Ryż basmati – wartości odżywcze, zastosowanie, ig

Zobacz również:
Treningi często są nieprzyjemne, ale szczęście dają nam ich efekty. Ten został tak zaprogramowany, by sprawiać prawdziwą rozkosz.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA