Ryż jaśminowy – spis treści
- Skąd pochodzi ryż jaśminowy?
- Ryż jaśminowy – wartości odżywcze
- Ryż jaśminowy – indeks glikemiczny
- Ryż jaśminowy – właściwości
- Ryż jaśminowy – zastosowanie
- Ryż jaśminowy – jak gotować?
Skąd pochodzi ryż jaśminowy?
Ryż jaśminowy uprawia się głównie w Tajlandii, gdzie nazywany jest Thai Hom Mali i właśnie w kuchni tego kraju używa się go najczęściej. Jednak nie jest to jedyne miejsce uprawy tego rodzaju ryżu, ponieważ plantacje jaśminowego ryżu znajdują się także w Kambodży, Laosie, czy południowym Wietnamie.
Ryż jaśminowy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze ryżu jaśminowego (w 100 g) |
|
Wartość energetyczna |
355 g |
Białko |
6,7 g |
Tłuszcz |
0,7 g |
Węglowodany w tym cukry |
79 g 0,2 g |
Błonnik |
2,4 g |
Minerały |
|
Wapń |
28 mg |
Żelazo |
0,8 mg |
Magnez |
25 mg |
Potas |
115 mg |
Fosfor |
163 mg |
Cynk |
1,42 mg |
Miedź |
0,2 mg |
Sód |
5 mg |
Mangan |
1 mg |
Selen |
15 µg |
Witaminy |
|
Witamina E |
0,11 mg |
Witamina B1 |
0,07 mg |
Witamina B2 |
0,049 mg |
Witamina B3 (PP) |
1,6 mg |
Witamina B5 |
1 mg |
Witamina B6 |
0,16 mg |
Witamina B9 (kwas foliowy) |
8 µg |
Witamina K |
0,1 µg |
Ryż jaśminowy – indeks glikemiczny
Poza wartościami odżywczymi warto także przyjrzeć się wskaźnikowi, który informuje nas o tym, jak szybko wzrośnie poziom stężenia glukozy we krwi po spożyciu danego posiłku lub produktu spożywczego, co jest szczególnie istotne dla osób chorujących na cukrzycę i nie tylko. W przypadku ryżu jaśminowego indeks glikemiczny nie jest ani bardzo wysoki, ani też nie zalicza się do najniższych, ponieważ wynosi 60.
PRZECZYTAJ KONIECZNIE: Przepisy WH: sałatki z niskim indeksem glikemicznym