Ryż brązowy – spis treści
- Ryż brązowy a biały
- Ryż brązowy – wartości odżywcze
- Ryż brązowy – indeks glikemiczny
- Ryż brązowy – właściwości
- Czy ryż może być szkodliwy?
- Ryż brązowy – przeciwwskazania
- Ryż brązowy – zastosowanie
- Jak gotować ryż brązowy?
Ryż brązowy a biały
Ryż brązowy wcale nie rośnie gdzie indziej niż biały – to jest dokładnie ta sama odmiana zboża. Różnią się od siebie głównie sposobem obróbki, przygotowania do sprzedaży i spożycia. Przede wszystkim brązowy ryż nie jest poddawany tak wielu procesom oczyszczania, jak biały, z którego usuwane są dokładnie wszystkie warstwy zewnętrznej łuski wraz z niektórymi składnikami odżywczymi. Z tego względu brązowy ryż jest bogatszy w witaminy i składniki mineralne, jest twardszy, dłużej się gotuje, ale jest również wolniej trawiony przez nasz organizm.
Czy brązowy ryż jest zdrowszy? „Zdrowszy to pojęcie względne. Owszem brązowy ryż zawiera znacznie więcej witamin, składników mineralnych, a także błonnika, więc syci na dłużej, co jednak w przypadku sportowców może okazać się problemem – mówi dietetyk sportowy, Paweł Szewczyk i dodaje – To czy po niego sięgać powinniśmy więc uwarunkować sytuacją, pora dnia oraz naszym celem, czy zaangażowaniem w sport”.
Ryż brązowy – wartości odżywcze
Wartości odżywcze ryżu brązowego (w 100 g) |
|
Wartość energetyczna |
335 kcal |
Białko |
7,1 g |
Tłuszcz |
1,9 g |
Węglowodany przyswajalne |
68,1 g |
Błonnik |
8,7 g |
Składniki mineralne |
|
Wapń |
32 mg |
Żelazo |
1,3 mg |
Potas |
260 mg |
Fosfor |
250 mg |
Cynk |
1,5 mg |
Mangan |
2,4 mg |
Sód |
10 mg |
Witaminy |
|
Witamina E |
0,7 mg |
Witamina B1 (tiamina) |
0,5 mg |
Witamina B2 (ryboflawina) |
0,1 mg |
Witamina B3 (niacyna) |
4,7 mg |
Ryż brązowy – indeks glikemiczny
Warto zauważyć też, że indeks glikemiczny brązowego ryżu, który wynosi 50-55 IG, jest niższy niż w przypadku ryżu białego 62, więc po jego spożyciu nie dojdzie do tak gwałtownego wzrostu poziomu glukozy, następnie wydzielenia dużych dawek insuliny, a finalnie szybkiego spadku stężenia glukozy we krwi. Z tego względu cukrzycy i osoby z insulinoopornością powinni sięgać po brązową odmianę ryżu. „Warto pamiętać, że na IG produktu istotnie wpływa też jego obróbka termiczna – im bardziej rozgotujesz ryż, tym będzie on miał wyższy indeks glikemiczny” – dodaje dietetyk, Paweł Szewczyk.
SPRAWDŹ: Czy otyłość wpływa na pracę mózgu?