Ryż basmati – spis treści
- Skąd pochodzi ryż basmati?
- Ryż basmati – odmiany
- Ryż basmati – wartości odżywcze
- Ryż basmati – indeks glikemiczny
- Ryż basmati – właściwości
- Ryż basmati – zastosowanie
- Ryż basmati – jak gotować?
Skąd pochodzi ryż basmati?
Uprawa ryżu basmati zaczęła się wiele lat temu u podnóży Himalajów. Dziś rośnie w Pakistanie, Nepalu i Indiach. Nazwa tego rodzaju ryżu pochodzi z połącznia dwóch słów: „vas”, które oznacza aromat oraz „mati”, czyli zakorzeniony. Właśnie ten zakorzeniony orzechowy aromat jest cechą charakterystyczną tego rodzaju ryżu, więc nazwa wcale nie jest przypadkowa.
Ryż basmati – odmiany
Ryż basmati występuje w odmianie białej i brązowej. Pierwszy rodzaj przechodzi więcej procesów oczyszczania oraz przetwarzania, dlatego ma mniej substancji odżywczych niż brązowy, który dodatkowo zawiera rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Ponadto brązowy ryż basmati charakteryzuje się bardziej intensywnym, lekko orzechowym aromatem, a po ugotowaniu jest bardziej chrupiący niż biały. Poza podziałem ryżu na biały i brązowy istnieje jeszcze wiele odmian ryżu basmati i każda z nich charakteryzuje się odmiennym smakiem oraz strukturą. Oto kilka przykładów.
- 1121 Ryż Basmati Steam – jedna z najpopularniejszych odmian o długich, białych i miękkich (po ugotowaniu) ziarnach.
- Biały ryż Sella Basmati – rzadko spotykany, lekkostrawny ryż o żółtawych ziarnach, który uprawiany jest głównie w Indiach i Pakistanie.
- Pusa Basmati Rice (Pusa 1121) – sypki, nawet po ugotowaniu, ryż o bardzo długich ziarnach.
- Ryż Tukda Basmati – z języka hindi oznacza „kawałek” i jak sama nazwa wskazuje, ten rodzaj ryżu występuje w kawałkach – jest połamany.
- 1121 Ryż Basmati Sella – wysokiej jakości biała odmiana ryżu basmati, którego ziarna po ugotowaniu rozciągają się dwukrotnie.
- Basmati D-98 (zwany też PK-198 lub D-98 Basmati) – aromatyczny, biały ryż nazywany takżeSindhi Basmati, który produkuje się prowincji Sindh w Pakistanie.
Ryż basmati – wartości odżywcze
Wartości odżywcze brązowego ryżu basmati (w 100g) |
|
Wartość energetyczna |
355 kcal |
Białko |
8,9 g |
Tłuszcz |
3,1 g |
Węglowodany |
79,8 g |
Cukry |
0 g |
Błonnik |
2,2 g |
Minerały |
|
Wapń |
9 g |
Żelazo |
3 mg |
Miedź |
0,4 mg |
Cynk |
1,9 mg |
Fosfor |
309 mg |
Potas |
226 g |
Mangan |
1,6 g |
Magnez |
119 mg |
Witaminy |
|
Witamina E |
0,6 mg |
Witamina B1(tiamina) |
0,4 mg |
Witamina B3 (niacyna) |
6,9 mg |
Witamina B6 |
0,1 mg |
Witamina B9 (foliany) |
29 mg |
Ryż basmati zawiera witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, ale nie tylko, ponieważ każda z nich charakteryzuje się indywidualnymi właściwościami.
- Witamina B1 (tiamina) – wzmacnia kości i wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego.
- Witamina B3 (niacyna, witamina PP) – poprawia odporność, obniża poziom cholesterolu we krwi, bierze udział w syntezie hormonów płciowych.
- Witamina B6 (pirydoksyna) – niezbędna do produkcji hemoglobiny, reguluje ciśnienie krwi, a także łagodzi skurcze mięśni.
- Witamina B9 (kwas foliowy) – pobudza produkcję czerwonych krwinek, bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których kształtuje się DNA oraz zapobiega pojawieniu się wad cewy nerwowej (struktury, z której kształtuje się układ nerwowy), dlatego jest niezwykle ważna na początku życia płodowego dziecka.
Ryż basmati – indeks glikemiczny
Ryż basmati będzie lepszym wyborem dla diabetyków i osób z insulinoopornością niż ryż biały, ponieważ jego średni indeks glikemiczny (IG) wynosi około 50. Należy pamiętać, aby gotować go zgodnie z instrukcją, aby nie doprowadzić do rozgotowania.
SPRAWDŹ: Jak gotować ryż, by pozbyć się z niego szkodliwego arsenu