1. Naleśnik z rukwią, jajecznicą i awokado na śniadanie
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- kcal: 780
- tłuszcze nasycone: 18,7 g
- cukier: 5,6 g
Składniki na 1 porcję:
- 3 jajka, rozmieszane
- 10 g masła
- 50 ml mleka
- 50 g rukwi wodnej
- 1 awokado, plasterki
- sok z 1 limonki
- listki kolendry, posiekane
- 10 g pestek granatu
Naleśniki:
- 22 g mąki z ciecierzycy
- 45 ml wody
- szczypta kuminu
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
- Zrób ciasto naleśnikowe z mąki, wody i kuminu. Dodaj szczyptę soli i wylej na rozgrzaną, teflonową patelnię z olejem kokosowym. Usmaż naleśnik i odstaw do ostudzenia.
- Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną wymieszaną z mlekiem. Mieszaj, aż jajka się lekko zetną, dorzuć listki rukwi, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż jajecznicę na naleśnik.
- Połóż obok plastry awokado, skrop je sokiem z limonki i posyp kolendrą. Dorzuć pestki granatu i zroluj.
Zwykła jajecznica jest spoko, ale skoro jadłaś ją już pewnie setki raz, nim znów wbijesz jajko na patelnię, wypróbuj któryś z naszych 5 niecodziennych przepisów na jajecznicę. Warto!

2. Kanapka z kurczakiem i rukwią na lunch
Wartości odżywcze w 1 porcji:
- kcal: 650
- tłuszcze nasycone: 6,2 g
- cukier: 8,3 g
Składniki na 1 porcję:
- 2 kromki chleba na zakwasie
- 1 pierś z kurczaka, ugotowana i pokrojona
- pęczek rukwi wodnej
Pasta buraczana:
- 1 burak, ugotowany
- 1/2 łyżki ziarnistej musztardy
- 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego
- 1,5 łyżki oliwy
Tapenada:
- 25 g czarnych oliwek
- 1/2 ząbka czosnku*
- szczypta płatków chili
- 3 g kaparów
- 3 g anchois
- 50 ml oliwy
Sposób przygotowania:
- Podpiecz kromki w tosterze.
- Zblenduj wszystkie składniki pasty buraczanej, dopraw solą i pieprzem.
- Zblenduj wszystkie składniki tapenady.
- Rozsmaruj obie pasty na chlebie, połóż na wierzch plasterki ugotowanego kurczaka i posyp listkami rukwi. Gotowe.
*Aby czosnek nie zdominował smaku, wrzuć go do garnuszka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i wyciągnij.
Komentarze