[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.0

Rukiew wodna - 4 przepisy na zdrowe dania

Rukiew wodna znalazła się na pierwszym miejscu wśród przebadanych przez naukowców owoców i warzyw pod względem największej gęstości składników odżywczych. Dodajmy do tego, że ma przyjemnie pikantny smak i już mamy główną gwiazdę 4 przepisów na zdrowe dania na cały dzień.

naleśniki z rukwią jajecznica i awokado Naleśniki z rukwią, jajecznicą i awokado (fot. Agata Pec przy Hearst Studios).

1. Naleśnik z rukwią, jajecznicą i awokado na śniadanie

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • kcal: 780
  • tłuszcze nasycone: 18,7 g
  • cukier: 5,6 g

Składniki na 1 porcję:

  • 3 jajka, rozmieszane
  • 10 g masła
  • 50 ml mleka
  • 50 g rukwi wodnej
  • 1 awokado, plasterki
  • sok z 1 limonki
  • listki kolendry, posiekane
  • 10 g pestek granatu

Naleśniki:

  • 22 g mąki z ciecierzycy
  • 45 ml wody
  • szczypta kuminu
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

Sposób przygotowania:

  1. Zrób ciasto naleśnikowe z mąki, wody i kuminu. Dodaj szczyptę soli i wylej na rozgrzaną, teflonową patelnię z olejem kokosowym. Usmaż naleśnik i odstaw do ostudzenia.
  2. Na patelni rozgrzej masło i wlej masę jajeczną wymieszaną z mlekiem. Mieszaj, aż jajka się lekko zetną, dorzuć listki rukwi, dopraw solą i pieprzem. Wyłóż jajecznicę na naleśnik.
  3. Połóż obok plastry awokado, skrop je sokiem z limonki i posyp kolendrą. Dorzuć pestki granatu i zroluj.

Zwykła jajecznica jest spoko, ale skoro jadłaś ją już pewnie setki raz, nim znów wbijesz jajko na patelnię, wypróbuj któryś z naszych 5 niecodziennych przepisów na jajecznicę. Warto!

Kanapka z kurczakiem i rukwią (fot. Agata Pec przy Hearst Studios).

2. Kanapka z kurczakiem i rukwią na lunch

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • kcal: 650
  • tłuszcze nasycone: 6,2 g
  • cukier: 8,3 g

Składniki na 1 porcję:

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • 1 pierś z kurczaka, ugotowana i pokrojona
  • pęczek rukwi wodnej

Pasta buraczana:

  • 1 burak, ugotowany
  • 1/2 łyżki ziarnistej musztardy
  • 1/2 łyżeczki czerwonego octu winnego
  • 1,5 łyżki oliwy

Tapenada:

  • 25 g czarnych oliwek
  • 1/2 ząbka czosnku*
  • szczypta płatków chili
  • 3 g kaparów
  • 3 g anchois
  • 50 ml oliwy

Sposób przygotowania:

  1. Podpiecz kromki w tosterze.
  2. Zblenduj wszystkie składniki pasty buraczanej, dopraw solą i pieprzem.
  3. Zblenduj wszystkie składniki tapenady.
  4. Rozsmaruj obie pasty na chlebie, połóż na wierzch plasterki ugotowanego kurczaka i posyp listkami rukwi. Gotowe.

*Aby czosnek nie zdominował smaku, wrzuć go do garnuszka z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i wyciągnij. 

REKLAMA

pesto z rukwi i szpinaku z warzywami Pesto z rukwi i szpinaku z warzywami (fot. Agata Pec przy Hearst Studios).

3. Pesto z rukwi i szpinaku z warzywami na przekąskę

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • kca:l 460
  • tłuszcze nasycone: 6 g
  • cukier: 13,6 g

Składniki na 2 porcje:

  • szklanka szpinaku
  • 20 ml wody
  • 1 ząbek czosnku, podgotowany
  • 10 g płatków migdałów
  • 1 garść rukwi
  • 150 ml oliwy
  • 4 marchewki
  • 2 łodygi selera
  • kilka różyczek brokułów
  • 2 łódeczki cytryny

Sposób przygotowania:

  1. W garnku uduś szpinak z wodą, odsącz i ostudź.
  2. Zblenduj podgotowany czosnek, migdały i rukiew. Dodaj szpinak, zblenduj i powoli wlewaj oliwę, nie przerywając blendowania. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Obierz i pokrój warzywa mniejsze kawałki. Podawaj pesto i łódeczkami cytryny.
bulion z shiitake i rukwią Bulion z shiitake i rukwią (fot. Agata Pec przy Hearst Studios).

4. Bulion z grzybami shiitake i rukwią na kolację

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • kcal: 490
  • tłuszcze nasycone: 2 g
  • cukier: 8,3 g

Składniki na 2 porcje:

  • 1 kg pomidorów, pokrojonych w kostki
  • 1 łodyga trawy cytrynowej
  • 2-3 ziarna pieprzu
  • 100 g imbiru, startego
  • 1 czerwone chili, posiekane
  • 2 liście limonki kaffi r •
  • 500 ml gazowanej wody
  • 100 g grzybów shiitake, połówki
  • 150 g makaronu soba, ugotowanego
  • 1 garść rukwi
  • 4 liście kolendry, posiekane
  • 50 g płatków migdałów

Sposób przygotowania:

  1. Do metalowej miski wrzuć pokrojone pomidory, zmiażdżoną trawę cytrynową, pieprz, imbir, chili, liście limonki i zalej wszystko gazowaną wodą. Postaw miskę na garnku wypełnionym wodą i zrób 2-godzinną kąpiel wodną na małym gazie. Przelej wywar przez drobne sito do garnka.
  2. Dorzuć pokrojone na pół grzyby, dopraw solą, pieprzem i gotuj na małym ogniu, aż zmiękną.
  3. Dodaj ugotowany makaron gryczany, rukiew i posiekaną kolendrę. Podgrzewaj jeszcze kilka minut.
  4. Przelej do misek i posyp płatkami migdałów. Możesz włożyć do środka jajko ugotowane w koszulce – pasuje doskonale!

Lubisz grzyby? Bez względu na odpowiedź poznaj 5 najzdrowszych grzybów i sprawdź, dlaczego te superfoods zasługują na stałe miejsce w Twojej kuchni

WH 06/2017

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij