Roślinna Wigilia - przepis na wegańską rybę z selera

Choć jest to dzień, w którym całe menu jest bezmięsne, od wersji roślinnej dzieli je kilka dań. Jednym z nich jest tradycyjny karp.

Roślinna wigilia FOT. WOJCIECH MAŁKOWICZ/MPP

Chyba nie ma takiej potrawy, która nie została jeszcze zweganizowana. Ryba nie jest tu wyjątkiem. I choć na co dzień można  z niej zrezygnować, trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez chrupiącego, delikatnego fileta. Święta to również dobra okazja, by przekonać najbliższych, że dieta wegańska może być różnorodna, a roślinne smaki zaskakujące. W tym roku zaserwuj im selerybę – być może zapoczątkujesz tym nową, wegańską tradycję.

REKLAMA

Wegańska ryba z selera

Składniki:

  • 1 duży seler korzeniowy
  • 1 opakowane glonów nori (takich jak do sushi)
  • 1 litr esencjonalnego bulionu warzywnego
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 15 łyżek ciepłej wody
  • sól i pieprz
  • olej roślinny, do smażenia
  • bułka tarta, do panierowania
  • przyprawa do ryb, opcjonalnie

Sposób przygotowania:

  1. Bulwę selera obierz ze skóry i pokrój na równe półplastry o grubości około 1 cm.
  2. W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj do niego 2 arkusze nori pocięte na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Następnie wrzuć pokrojonego w półplastry selera, przykryj i gotuj, aż seler będzie miękki, ale nadal nierozpadający się.
  3. Ugotowane plastry selera wyjmij, odsącz z nadmiaru płynu i pozostaw do ostudzenia.
  4. W międzyczasie przygotuj panierkę. Siemię lniane wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstaw na kilkanaście minut: całość powinna zgęstnieć i stać się kleista. Jeśli siemię zgęstniało zbyt mocno, możesz dodać nieco więcej wody.
  5. Arkusze nori potnij na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Ostudzone plastry selera owiń paskami glonów i każdy z nich wykąp z miksturze z siemienia lnianego, a następnie obtocz w bułce tartej.
  6. Zapanierowane kawałki selera smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Następnie przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Tradycyjne produkty

Wersja wegańska

Karp

Seler i nori

Jajko

Mielone siemię lniane

Masło

Olej roślinny

ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegański bigos [odstawiamy mięso]

Zobacz również:
Tkanka tłuszczowa gromadząca się w okolicach brzucha i talii jest wyjątkowo oporna, dlatego do jej zrzucenia same brzuszki nie wystarczą. Żeby wysmuklić  talię musimy zaangażować wszystkie mięśnie, które tworzą gorset wokół pasa. Bonus: przestaną cię boleć plecy.
ZOBACZ WIĘCEJ
REKLAMA