Chyba nie ma takiej potrawy, która nie została jeszcze zweganizowana. Ryba nie jest tu wyjątkiem. I choć na co dzień można z niej zrezygnować, trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez chrupiącego, delikatnego fileta. Święta to również dobra okazja, by przekonać najbliższych, że dieta wegańska może być różnorodna, a roślinne smaki zaskakujące. W tym roku zaserwuj im selerybę – być może zapoczątkujesz tym nową, wegańską tradycję.
Wegańska ryba z selera
Składniki:
- 1 duży seler korzeniowy
- 1 opakowane glonów nori (takich jak do sushi)
- 1 litr esencjonalnego bulionu warzywnego
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki mielonego siemienia lnianego + 15 łyżek ciepłej wody
- sól i pieprz
- olej roślinny, do smażenia
- bułka tarta, do panierowania
- przyprawa do ryb, opcjonalnie
Sposób przygotowania:
- Bulwę selera obierz ze skóry i pokrój na równe półplastry o grubości około 1 cm.
- W garnku zagotuj bulion warzywny, dodaj do niego 2 arkusze nori pocięte na mniejsze kawałki oraz sos sojowy. Następnie wrzuć pokrojonego w półplastry selera, przykryj i gotuj, aż seler będzie miękki, ale nadal nierozpadający się.
- Ugotowane plastry selera wyjmij, odsącz z nadmiaru płynu i pozostaw do ostudzenia.
- W międzyczasie przygotuj panierkę. Siemię lniane wymieszaj z wodą, solą, pieprzem i przyprawą do ryb. Odstaw na kilkanaście minut: całość powinna zgęstnieć i stać się kleista. Jeśli siemię zgęstniało zbyt mocno, możesz dodać nieco więcej wody.
- Arkusze nori potnij na paski o szerokości ok. 4-5 cm. Ostudzone plastry selera owiń paskami glonów i każdy z nich wykąp z miksturze z siemienia lnianego, a następnie obtocz w bułce tartej.
- Zapanierowane kawałki selera smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Następnie przełóż je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tradycyjne produkty |
Wersja wegańska |
Karp |
Seler i nori |
Jajko |
Mielone siemię lniane |
Masło |
Olej roślinny |
ZOBACZ TEŻ: Przepis na wegański bigos [odstawiamy mięso]