Chili
Mocno pikantna, a zarazem lekko słodka papryczka chili stanowi świetny dodatek do sosów, zwłaszcza tych o azjatyckim zacięciu. Możesz używać jej po obróbce lub na surowo.

Poblano
To łagodna odmiana o wytrawnym smaku, która po upieczeniu zyskuje lekką słodycz. Mięsista struktura sprawia, że papryczka poblano świetnie sprawdza się do faszerowania.

Shishito
Stanowi smaczny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla, ale można traktować ją również jako samodzielną przekąskę: wystarczy podsmażyć ją na sporym ogniu na oliwie i posypać solą. Podobnie można traktować papryczkę padrón.

Habanero
Uważaj, jest wyjątkowo ostra! Śmiało dodawaj ją do słodkich chutneyów, na przykład z mango lub ananasem.

Serrano
To ostrzejsza wersja papryczki jalapeño. Sprawdzi się w daniach typu stir-fry.

Sprawdź nasze przepisy na dania z dodatkiem papryki: