I see fire: rodzaje pikantnych papryczek

Nie tylko w kuchni, ale i w sypialni. Kapsaicyna zawarta w pikantnych papryczkach poprawia bowiem krążenie krwi i wzmaga popęd seksualny. Wcinaj śmiało – podziękujesz później.

Papryczki FOT. CHELSEA KYLE

Chili

Mocno pikantna, a zarazem lekko słodka papryczka chili stanowi świetny dodatek do sosów, zwłaszcza tych o azjatyckim zacięciu. Możesz używać jej po obróbce lub na surowo.

papryczkifot. CHELSEA KYLE

Poblano

To łagodna odmiana o wytrawnym smaku, która po upieczeniu zyskuje lekką słodycz. Mięsista struktura sprawia, że papryczka poblano świetnie sprawdza się do faszerowania.

papryczkifot. CHELSEA KYLE

Shishito

Stanowi smaczny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza z grilla, ale można traktować ją również jako samodzielną przekąskę: wystarczy podsmażyć ją na sporym ogniu na oliwie i posypać solą. Podobnie można traktować papryczkę padrón.

papryczkifot. CHELSEA KYLE

Habanero

Uważaj, jest wyjątkowo ostra! Śmiało dodawaj ją do słodkich chutneyów, na przykład z mango lub ananasem.

papryczkifot. CHELSEA KYLE

Serrano

To ostrzejsza wersja papryczki jalapeño. Sprawdzi się w daniach typu stir-fry.

papryczkifot. CHELSEA KYLE

Sprawdź nasze przepisy na dania z dodatkiem papryki:

REKLAMA