Bardzo często pierwszym elementem wyłączanym z jadłospisu podczas diety redukcyjnej jest właśnie pieczywo, ponieważ uważane jest za kaloryczne i tuczące, co nie musi być wcale prawdą. Jeśli wybierzesz odpowiedni chleb i będziesz jadła go z umiarem, utrzymując odpowiednie proporcje z białkiem i innymi składnikami odżywczymi (np. z warzyw), nie będziesz musiała się z nim żegnać. Oczywiście w niektórych przypadkach spożywanie pieczywa może nie być wskazane ze względu na różnego rodzaju problemy zdrowotne. Jeśli masz wątpliwości i zastanawiasz się czy rezygnować z pieczywa czy nie skonsultuj się z dietetykiem.
Najpopularniejsze rodzaje pieczywa
Mąka, woda, sól i drożdże lub zakwas to bazowe składniki w przepisie na chleb. Jednak wybór pieczywa w piekarni to wcale nie jest taka bułka z masłem, bo ogrom dostępnych odmian może przerastać. Przygotowałyśmy dla Ciebie listę najpopularniejszych rodzajów chleba, tabele z ich wartościami odżywczymi, a także odpowiedzi na pytanie: Dla kogo dany chleb będzie najlepszy?
ZOBACZ TEŻ: 13 produktów, które wspomagają odchudzanie
Chleb pszenny (oczyszczony)
Najpopularniejszy chleb wypiekany z „białej” mąki, czyli tej wysoko przetworzonej, oczyszczonej. W wyniku czego pozbawiony jest wielu składników odżywczych. Niemniej jednak zawiera witaminy z grupy B, mikro i makroelementy takie jak: wapń, żelazo, magnez, potas oraz fosfor.
Chleb pszenny – wartości odżywcze (w 100 g) |
|
Wartość energetyczna (kcal) |
267 kcal |
Węglowodany w tym cukry |
48,7 g 5,9 g |
Błonnik |
4 g |
Białko |
10, 7 g |
Tłuszcz |
3,2 g |
Sól |
1,1 g |
Dla kogo?
Po oczyszczony chleb z mąki pszennej powinny sięgać przede wszystkim osoby o wrażliwym przewodzie pokarmowym, z niektórymi problemami żołądkowo-jelitowymi, a także osoby, którym lekarz zalecił dietę lekkostrawną.
„Niestety ten chleb jest najsmaczniejszy, więc często i z ochotą po niego sięgamy, ale uważam, że jeśli jest to jedna kromka od czasu do czasu na śniadanie, to jak najbardziej można sobie na to pozwolić” – mówi dr Superson.
Chleb żytni (pełnoziarnisty)
Uważany jest za bardzo wartościowy chleb, ponieważ jest bogatym źródłem błonnika, witamin z grupy B, selenu, manganu, miedzi, magnezu, żelaza, a także kwasu foliowego. Ten rodzaj pieczywa jest dużo bardziej sycący, dlatego prawdopodobnie zjesz go mniej niż w przypadku chleba pszennego. Z tego względu sprawdzi się podczas diet redukcyjnych. „Chleb żytni przygotowywany jest zwykle na zakwasie, dzięki czemu, w wyniku fermentacji zmniejszana jest ilość kwasu fitynowego, który ogranicza wchłanianie żelaza magnezu, cynku i innych składników mineralnych” – mówi dietetyczka.
Chleb żytni – wartości odżywcze (w 100 g) |
|
Wartość energetyczna (kcal) |
259 g |
Węglowodany w tym cukry |
53,9 g 5,9 g |
Błonnik |
6,1 g |
Białko |
6,7 g |
Tłuszcz |
1,8 g |
Sól |
1,5 g |
Dla kogo?
Dla wszystkich z wyjątkiem osób, które borykają się z dolegliwościami i chorobami układu pokarmowego. Ponadto chleb żytni polecany jest również diabetykom, ze względu na niski indeks glikemiczny tego pieczywa.
Komentarze
~jury, 2021-01-29 18:03:20
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?