Kasze to genialne źródła węglowodanów złożonych i białka. Idealne dla aktywnych dziewczyn. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze posiadają quinoa, kasza gryczana, kuskus, kasza manna i pozostałe gatunki.
WH2016-02-08
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Quinoa
REKLAMA
Inaczej zwana komosą ryżową, jest zaliczana przez WHO do tzw. superżywności. Nie jest zbożem, choć jest do niego porównywana i tę rywalizację wygrywa przez nokaut.
Porcja 100 g to aż 14 g wysokiej jakości białka podobnego w składzie do białek zwierzęcych, dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych, 64 g węglowodanów złożonych oraz 50% dziennego zapotrzebowania na magnez i fosfor.
Powstaje z prażonych ziaren gryki zwyczajnej i uchodzi za jedną z najzdrowszych. Zawiera wysoko wartościowe białko (podobne do tego w jajkach), kwas foliowy, magnez, potas, fosfor i cynk oraz, co bardzo ważne, nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu.
Przeciwutleniacze, których jest pełna, wzmacniają naczynia krwionośne i dbają o lepsze ukrwienie naszych mięśni.
Czyli tzw. grysik, powstaje z ziaren pszenicy i jako jedyna z kasz zawiera jód, z którego cieszy się nasza tarczyca. Zawiera też witaminy grupy B i PP, potas, cynk, żelazo, magnez i kwas foliowy.
Jest dość kaloryczna, ale ze względu na wysoki poziom błonnika, dietetycy polecają ją osobom na diecie. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie przesadzaj z jednorazową dawką.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Kuskus
Przygotowuje się ją z twardej pszenicy durum. Kasza jest lekkostrawna, bogata w niealergizujące białko i węglowodany złożone, ale z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zawiera błonnika i ma też nieco mniej witamin i minerałów niż jej kuzynki.
Pod względem wartości odżywczych przypomina bardziej makaron i w menu powinna być bardziej uzupełnieniem, niż bazą.
Owies jemy głównie w postaci płatków – teraz pora wypróbować kaszę. Mniej przetworzona niż płatki będzie zawierać jeszcze więcej dobra. Owsiana, pod względem zawartości przeciwutleniaczy, bije na głowę większość warzyw, owoców i zbóż.
Pełno w niej białka, węglowodanów złożonych, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiega skokom cukru we krwi.
REKLAMA
REKLAMA
fot. shutterstock.com
fot. shutterstock.com
Kasza orkiszowa
Ten podgatunek pszenicy, zwany jęczmieniem dwurzędowym, przeżywa swoje wielkie dni. Orkisz świetnie robi naszemu układowi krążenia, pokarmowemu i faktycznie pęka od witamin i minerałów.
Dostarcza też aż 15 g dobrze przyswajalnego białka oraz egzogenne aminokwasy. Zapewnia dobry wygląd skórze, włosom, paznokciom i wzmacnia odporność.
WH 11/2015
Komentarze
(1)
ZOBACZ KOMENTARZE
Ja każdy posiłek buduje od kaszy, jest bardzo pożywny oraz posiada dużo białka oraz błonnika. Najbardziej smakuje mi od melvit.pl
~Dominika, 2016-07-01 13:59:53
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Do rozpoczęcia sezonu bikini zostało już niewiele czasu. Ale bez paniki, jeszcze zdążmy ujędrnić ...
REKLAMA
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze
~Dominika, 2016-07-01 13:59:53
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?