Kasze to genialne źródła węglowodanów złożonych i białka. Idealne dla aktywnych dziewczyn. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze posiadają quinoa, kasza gryczana, kuskus, kasza manna i pozostałe gatunki.
WH2016-02-08
fot. shutterstock.com
Quinoa
Inaczej zwana komosą ryżową, jest zaliczana przez WHO do tzw. superżywności. Nie jest zbożem, choć jest do niego porównywana i tę rywalizację wygrywa przez nokaut.
Porcja 100 g to aż 14 g wysokiej jakości białka podobnego w składzie do białek zwierzęcych, dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych, 64 g węglowodanów złożonych oraz 50% dziennego zapotrzebowania na magnez i fosfor.
Powstaje z prażonych ziaren gryki zwyczajnej i uchodzi za jedną z najzdrowszych. Zawiera wysoko wartościowe białko (podobne do tego w jajkach), kwas foliowy, magnez, potas, fosfor i cynk oraz, co bardzo ważne, nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu.
Przeciwutleniacze, których jest pełna, wzmacniają naczynia krwionośne i dbają o lepsze ukrwienie naszych mięśni.
Czyli tzw. grysik, powstaje z ziaren pszenicy i jako jedyna z kasz zawiera jód, z którego cieszy się nasza tarczyca. Zawiera też witaminy grupy B i PP, potas, cynk, żelazo, magnez i kwas foliowy.
Jest dość kaloryczna, ale ze względu na wysoki poziom błonnika, dietetycy polecają ją osobom na diecie. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie przesadzaj z jednorazową dawką.
fot. shutterstock.com
Kuskus
Przygotowuje się ją z twardej pszenicy durum. Kasza jest lekkostrawna, bogata w niealergizujące białko i węglowodany złożone, ale z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zawiera błonnika i ma też nieco mniej witamin i minerałów niż jej kuzynki.
Pod względem wartości odżywczych przypomina bardziej makaron i w menu powinna być bardziej uzupełnieniem, niż bazą.
Owies jemy głównie w postaci płatków – teraz pora wypróbować kaszę. Mniej przetworzona niż płatki będzie zawierać jeszcze więcej dobra. Owsiana, pod względem zawartości przeciwutleniaczy, bije na głowę większość warzyw, owoców i zbóż.
Pełno w niej białka, węglowodanów złożonych, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiega skokom cukru we krwi.
fot. shutterstock.com
Kasza orkiszowa
Ten podgatunek pszenicy, zwany jęczmieniem dwurzędowym, przeżywa swoje wielkie dni. Orkisz świetnie robi naszemu układowi krążenia, pokarmowemu i faktycznie pęka od witamin i minerałów.
Dostarcza też aż 15 g dobrze przyswajalnego białka oraz egzogenne aminokwasy. Zapewnia dobry wygląd skórze, włosom, paznokciom i wzmacnia odporność.
WH 11/2015
PODZIEL SIĘ
OCEŃ
3.1
Komentarze
(1)
ZOBACZ KOMENTARZE
Ja każdy posiłek buduje od kaszy, jest bardzo pożywny oraz posiada dużo białka oraz błonnika. Najbardziej smakuje mi od melvit.pl
~Dominika, 2016-07-01 13:59:53
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?
Ups... widzimy, że masz AdBlocka.
Nasz serwis jest dostępny całkowicie bezpłatnie, ale żeby taki mógł pozostać, musimy wyświetlać na nim reklamy. Jeśli cenisz naszą pracę, dodaj tę stronę do wyjątków. Nie musisz wchodzić w ustawienia przeglądarki. Wystarczy kliknąć poniżej.
Komentarze
~Dominika, 2016-07-01 13:59:53
Potwierdzenie zgłoszenia naruszenia regulaminu
Czy zgłoszony wpis zawiera treści niezgodne z regulaminem?