[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
3.2

Rodzaje kasz: 6 gatunków i ich właściwości

Kasze to genialne źródła węglowodanów złożonych i białka. Idealne dla aktywnych dziewczyn. Sprawdzamy, jakie wartości odżywcze posiadają quinoa, kasza gryczana, kuskus, kasza manna i pozostałe gatunki.

kasze fot. shutterstock.com

Quinoa

Inaczej zwana komosą ryżową, jest zaliczana przez WHO do tzw. superżywności. Nie jest zbożem, choć jest do niego porównywana i tę rywalizację wygrywa przez nokaut.

Porcja 100 g to aż 14 g wysokiej jakości białka podobnego w składzie do białek zwierzęcych, dawka nienasyconych kwasów tłuszczowych, 64 g węglowodanów złożonych oraz 50% dziennego zapotrzebowania na magnez i fosfor.

Przygotowaliśmy dla Ciebie garść pomysłów na włączenie tej zdrowej kaszy do codziennego menu. Przetestuj nasz przepis na słodko-ostrą quinoe z batatem oraz pozostałe przepisy z komosą na każdą okazję.

REKLAMA

REKLAMA

kasze fot. shutterstock.com

Kasza gryczana

Powstaje z prażonych ziaren gryki zwyczajnej i uchodzi za jedną z najzdrowszych. Zawiera wysoko wartościowe białko (podobne do tego w jajkach), kwas foliowy, magnez, potas, fosfor i cynk oraz, co bardzo ważne, nie zakwasza organizmu i nie zawiera glutenu.

Przeciwutleniacze, których jest pełna, wzmacniają naczynia krwionośne i dbają o lepsze ukrwienie naszych mięśni.  

REKLAMA

kasze fot. shutterstock.com

Kasza manna

Czyli tzw. grysik, powstaje z ziaren pszenicy i jako jedyna z kasz zawiera jód, z którego cieszy się nasza tarczyca. Zawiera też witaminy grupy B i PP, potas, cynk, żelazo, magnez i kwas foliowy.

Jest dość kaloryczna, ale ze względu na wysoki poziom błonnika, dietetycy polecają ją osobom na diecie. Ma wysoki indeks glikemiczny, więc nie przesadzaj z jednorazową dawką.

REKLAMA

REKLAMA

kasze fot. shutterstock.com

Kuskus

Przygotowuje się ją z twardej pszenicy durum. Kasza jest lekkostrawna, bogata w niealergizujące białko i węglowodany złożone, ale z wysokim indeksem glikemicznym. Nie zawiera błonnika i ma też nieco mniej witamin i minerałów niż jej kuzynki.

Pod względem wartości odżywczych przypomina bardziej makaron i w menu powinna być bardziej uzupełnieniem, niż bazą.

REKLAMA

kasze fot. shutterstock.com

Kasza owsiana

Owies jemy głównie w postaci płatków – teraz pora wypróbować kaszę. Mniej przetworzona niż płatki będzie zawierać jeszcze więcej dobra. Owsiana, pod względem zawartości przeciwutleniaczy, bije na głowę większość warzyw, owoców i zbóż.

Pełno w niej białka, węglowodanów złożonych, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zapobiega skokom cukru we krwi.

REKLAMA

REKLAMA

kasze fot. shutterstock.com

Kasza orkiszowa

Ten podgatunek pszenicy, zwany jęczmieniem dwurzędowym, przeżywa swoje wielkie dni. Orkisz świetnie robi naszemu układowi krążenia, pokarmowemu i faktycznie pęka od witamin i minerałów.

Dostarcza też aż 15 g dobrze przyswajalnego białka oraz egzogenne aminokwasy. Zapewnia dobry wygląd skórze, włosom, paznokciom i wzmacnia odporność.  

WH 11/2015

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij