[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
REKLAMA
PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.1

Rodzaje i gatunki serów

Wzięliśmy pod lupę ementalera, goudę, roqueforta oraz inne rodzaje i gatunki serów. Zobacz, jakie mają właściwości i czym się charakteryzują.

sery fot. shutterstock.com

Bardzo twarde: parmigiano

To oczywiście znany wszystkim parmezan, ale na zakupach nie kierujmy się tą nazwą. Prawdziwy musi nazywać się Parmigiano-Reggiano, a nazwa „parmezan” na etykiecie mówi, że kupujemy produkt „parmigianopodobny”. W tej kategorii serów bardzo twardych o podobnych wartościach znajdziemy jeszcze m.in. Romano, Sapsago, Grana Lodigiano.

REKLAMA

Twarde: ementaler

Do tej rodziny twardych, podpuszczkowych możemy jeszcze zaliczyć m.in: gruyere, cheddar, radamer i królewski. Wszystkie te sery mają doskonały stosunek wapnia do fosforu, co ułatwia nam lepsze wchłanianie tego pierwszego, dużo sodu oraz znaczące ilości witamin A i B12.

Półtwarde: gouda

W tej kategorii tzw. żółtych serów znajdziemy ok. 4000 odmian – w tym 90 produkowanych w Polsce. Najbardziej popularne to: edamski, salami, tylżycki, morski, podlaski czy zamojski. W nich także znajdziemy bogactwo wapnia, witaminy A i sodu. Pakowane są zazwyczaj w folię termokurczliwą – należy ją w domu ściągnąć i przełożyć ser do jakiegoś naczynia (najlepiej ceramicznego z drewnianym wieczkiem).

Półmiękkie: roquefort

To najstarszy znany nam francuski ser. Robiony z owczego mleka z czterech ściśle określonych ras, od 2000 lat dojrzewa w wapiennych jaskiniach Cambalou, słynących z unoszących się w powietrzu pleśni. 100 gramów zapewnia ponad połowę naszego dziennego zapotrzebowania na wapń. Do kategorii serów półmiękkich należą jeszcze np.: gorgonzola, danablu, stilton, munster, limburski, trapistów, brick, bundz owczy i bryndza.

Miękkie: camembert

Camembert jest najchętniej kupowanym na świecie francuskim serem (choć nie w samej Francji) i jego smak nadąża za legendą. Do rodziny miękkich możemy zaliczyć jeszcze m.in.: brie, sekret mnicha, turek, cottage, twaróg i ricotta. Przy zakupie warto patrzeć na datę przydatności do spożycia i wybierać te z najdłuższą, bo ten rodzaj ma tendencję do rozwoju drożdży, które psują smak.

WH 10/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij