Lista korzyści, płynących z picia herbaty, co chwila się potwierdza. Tym razem do pracy przyłożyli się uczeni z Akademii Nauk Medycznych w Pekinie, którzy przez 7 lat monitorowali stan zdrowia 100 902 osób, przyjmując za kryterium picie lub nie przez nich herbaty, a za pijących uznano tych, którzy sięgali po nią trzy razy w tygodniu i częściej. Wyniki opublikowano w „European Journal of Preventive Cardiology” i wynika z nich, że herbaciarze obniżyli ryzyko chorób serca lub udaru o 39%, a ryzyko śmierci z powodu tych schorzeń o 56% w stosunku do drugiej grupy – herbacianych abstynentów.
ZOBACZ TEŻ: Cheese tea, czyli serowa herbata
Dodatkowo wyliczono, że osoby pijące regularnie herbatę żyją średnio 1,26 roku dłużej niż niepijący. Dr Xinyan Wang, autor badania, nie wiąże tych wyników jedynie z obecnością polifenoli w herbacie. Istotny także jest fakt używania powszechnie w Chinach liściastej herbaty, nie w torebkach, oraz pewnej celebracji obrządku zaparzania, która pozwala na zwolnienie tempa, chwilę relaksu i odstresowanie w ciągu dnia.
Liściasta herbata jest też bardziej eko. Okazuje się, że niektóre torebki, zwłaszcza tzw. piramidki, zawierają plastik. Pisaliśmy o tym tutaj.
ZOBACZ TEŻ: Biała herbata - właściwości prozdrowotne i urodowe