10 pytań do dietetyczki: Q&A z Anią Regułą z @niekoniecznie_dietetycznie

Jak wybrać zdrowy sok? Czy należy myć cytrusy? Jakich produktów unikać przy niedoczynności tarczycy? Na te i inne pytania zadawane na Instagramie przez nasze Czytelniczki odpowiedziała dietetyczka Anna Reguła (@niekoniecznie_dietetycznie).

Anna Reguła MPP

Pytania od Czytelniczek:

  1. Czy jedzenie czterech mniejszych posiłków jest bardziej obciążające dla organizmu niż trzy większe posiłki?
  2. Czy parówki wegańskie są zdrowe?
  3. Czy możesz polecić trzy zdrowe słodziki?
  4. Co jest zdrowsze dla osoby z IBS - syrop klonowy czy miód akacjowy?
  5. Jak wybrać sok? Mam wątpliwości, czy ten w "100% naturalny" rzeczywiście jest naturalny skoro się nie psuje.
  6. Czy sok z koncentratu jest OK?
  7. Czy należy myć/szorować cytrusy?
  8. Czy można smażyć na oliwie z oliwek? A jeśli nie - to na czym smażyć?
  9. Czego unikać przy niedoczynności tarczycy?
  10. Których "E" nie trzeba się bać?

1. Czy jedzenie czterech mniejszych posiłków jest bardziej obciążające dla organizmu niż trzy większe posiłki?

Ilość posiłków w ciągu dnia powinniśmy dobierać indywidualnie, inaczej bowiem wygląda nasz tryb życia. Niektórzy muszą wstać z samego rana, niektórzy mogą pospać dłużej, jedni kładą się wieczorem wcześniej, a  inni zarywają nocki. Pulę kalorii danego dnia możemy podzielić na dowolną ilość posiłków. Należy jednak pamiętać, że im wyższa kaloryczność diety, tym podzielenie jej na mniej posiłków, może spowodować, że będą one większe objętościowo i przez to też nieco bardziej ciężkostrawne.

2. Czy parówki wegańskie są zdrowe?

Parówki wegańskie, tak jak i parówki mięsne, są produktem wysokoprzetworzonym. Oznacza to, że dostarczają nam mało witamin, składników mineralnych oraz błonnika, a jednocześnie są dosyć obfitym źródłem sodu. Dlatego parówki należy traktować jako produkt rekreacyjny, a nie podstawę naszej diety, a poza tym warto zadbać o dobre dodatki, chociażby kolorowe kanapki z dużą ilością warzyw.

3. Czy możesz polecić trzy zdrowe słodziki?

Słodziki to produkty, których zdecydowanie nie trzeba się obawiać - są świetną alternatywą dla zwykłego cukru. Jeżeli miałabym polecić jakieś trzy, to chyba poszłabym w te popularne i najlepiej oswojone, czyli:

  • erytrytol (ma 0 kcal - dobra wiadomość dla osób, które aktualnie są na diecie odchudzającej)
  • ksylitol
  • stewia

Pierwsze dwa zdecydowanie nie będą najlepszym wyborem dla osób z zespołem jelita drażliwego. W ich przypadku lepiej może sprawdzić się aspartam.

4. Co jest zdrowsze dla osoby z IBS - syrop klonowy czy miód akacjowy?

Przy zespole jelita drażliwego lepszym zamiennikiem zwykłego cukru będzie syrop klonowy niż miód akacjowy. Dobrze może się sprawdzić także stewia czy aspartam.

ZOBACZ KONIECZNIE: Dieta FODMAP - co jeść, gdy cierpisz na IBS (zespół jelita drażliwego)

5. Jak wybrać sok? Mam wątpliwości, czy ten w "100% naturalny" rzeczywiście jest OK skoro się nie psuje.

Hasło „naturalny” to w przypadku sok tylko zwykły chwyt marketingowy, dlatego nie za bardzo należy się nim sugerować. Podobnie jak adnotacją „bez dodatku cukrów”, bo według prawa praktycznie żaden sok nie powinien takiego cukru zawierać  (z minimalnymi wyjątkami). Pod kątem wyboru soku zdecydowanie najbardziej wartościowa opcją będzie sok jednodniowy niepasteryzowany.

6. Czy sok z koncentratu jest OK?

Sok z koncentratu to produkt, z którego została usunięta woda, tak żeby producentowi łatwiej było go magazynować czy też transportować. Później ta woda zostaje z powrotem dodana razem z naturalnym aromatem, który został usunięty. Takiego produktu naprawdę nie trzeba się bać. Producenci nie ładują do nich żadnej chemii, nie dosładzają sztucznie tych soków. Oczywiście będą one nieco mniej wartościowe niż soki tłoczone na świeżo czy też jednodniowe niepasteryzowane, ale wciąż soki z koncentratów nie są złem wcielonym.

ZOBACZ KONIECZNIE: Przepisy na zdrowe soki i koktajle: 10 propozycji

7. Czy należy myć/szorować cytrusy?

Skórki z cytrusów mogą mieć na sobie różne substancje, dlatego jak każde warzywo i jak każdy owoc należy je przed spożyciem umyć, nawet jeżeli potem usuwamy z nich cała skórkę.

8. Czy można smażyć na oliwie z oliwek? A jeśli nie - to na czym smażyć?

Badania pokazują, że oliwa jest naprawdę dobrym wyborem do smażenia w warunkach domowych. Dlatego śmiało można ją wykorzystywać zarówno na ciepło, jak i na zimno i nie trzeba się jej obawiać. Oprócz korzystnego profilu lipidowego zawiera także dużo polifenoli, czyli substancji antyoksydacyjnych, które wymiatają wolne rodniki, dzięki czemu są jak najbardziej pożądane w naszej diecie

ZOBACZ TEŻ: Najgorsze jedzenie. Tych produktów lepiej unikać

9. Czego unikać przy niedoczynności tarczycy?

W kontekście chorób tarczycy największa kontrowersje budzą takie składniki jak: soja, laktoza i gluten.

Soja

Nie trzeba jej całkiem eliminować, ale warto zachować odstęp między porannym przyjęciem leku a jedzeniem produktów na jej bazie. Tofu, napój sojowy i inne produkty na bazie soi lepiej włączyć do obiadu niż do śniadania.

Laktoza

Laktozę eliminujemy tylko jeśli mamy stwierdzoną nietolerancję tego cukru.

Gluten

Podobnie z glutenem – eliminację należy poprzedzić badaniami w kierunku celiakii, alergii na gluten czy też nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten.

Produkty wysokoprzetworzone

W kierunku eliminacji lepiej pomyśleć o żywności wysokoprzetworzonej, która jest uboga w błonnik, składniki mineralne i odżywcze, a oprócz tego stanowi źródło kwasów nasyconych, tłuszczów trans oraz dużej zawartości cukru i soli.

Goitrogeny

Warto też uważać na tak zwane goitrogeny, które mogą zaburzać wchłanianie jodu. Znajdziemy je w warzywach krzyżowych, dobrym przykładem jest tutaj brukselka czy brokuł. Warzywa te należy gotować bez przykrycia, tak żeby jak najwięcej tych substancji zostało w tym czasie z nich usuniętych.

10. Których "E" nie trzeba się bać?

Dodatkami do żywności, które należy zdecydowanie odczarować z ich złej sławy, są gumy, czyli frakcje błonnika często wykorzystywane jako dobre zagęstniki, np. guma gellan, guma guar czy skrobie modyfikowane (uwaga: nie zostały modyfikowane genetycznie). Kolejnym dodatkiem, którego często się obawiamy są np. konserwanty, które czasami mogą uchronić nas przed spożyciem pleśni, a mykotoksyny wytwarzane przez pleśń są dla nas rakotwórcze nawet w małej ilości, więc jeżeli jakieś produkt chcemy przechowywać dłużej , to dodatek konserwantu może być dla nas wręcz korzystny.

Ekspertka - Anna Reguła

Dyplomowana dietetyczka, edukatorka żywieniowa, autorka szkoleń i e-booków, autorka książek „Ach, ten cukier” i "Zdrowo przez supermarket" (którą WH objęło swoim patronatem), ekspertka magazynu "Women's Health". Największa przeciwniczka celebrity based medicine i wszystkiego co przyczynia się do nieuzasadnionego detoksu portfela. Założycielka jednego z najbardziej popularnych profili na instagramie o tematyce dietetycznej w Polsce (@niekoniecznie_dietetycznie). W jej spiżarni zawsze znajdzie się zapas masła orzechowego żeby zalepić usta tym, którzy będą twierdzić, że są w deficycie i nie chudną. Absolwentka Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie na kierunku dietetyka.

Książkę "Zdrowo przez supermarket" kupisz na stronie: zdrowoprzezsupermarket.pl 

REKLAMA