Pytania od Czytelniczek:
- Czy jedzenie czterech mniejszych posiłków jest bardziej obciążające dla organizmu niż trzy większe posiłki?
- Czy parówki wegańskie są zdrowe?
- Czy możesz polecić trzy zdrowe słodziki?
- Co jest zdrowsze dla osoby z IBS - syrop klonowy czy miód akacjowy?
- Jak wybrać sok? Mam wątpliwości, czy ten w "100% naturalny" rzeczywiście jest naturalny skoro się nie psuje.
- Czy sok z koncentratu jest OK?
- Czy należy myć/szorować cytrusy?
- Czy można smażyć na oliwie z oliwek? A jeśli nie - to na czym smażyć?
- Czego unikać przy niedoczynności tarczycy?
- Których "E" nie trzeba się bać?
1. Czy jedzenie czterech mniejszych posiłków jest bardziej obciążające dla organizmu niż trzy większe posiłki?
Ilość posiłków w ciągu dnia powinniśmy dobierać indywidualnie, inaczej bowiem wygląda nasz tryb życia. Niektórzy muszą wstać z samego rana, niektórzy mogą pospać dłużej, jedni kładą się wieczorem wcześniej, a inni zarywają nocki. Pulę kalorii danego dnia możemy podzielić na dowolną ilość posiłków. Należy jednak pamiętać, że im wyższa kaloryczność diety, tym podzielenie jej na mniej posiłków, może spowodować, że będą one większe objętościowo i przez to też nieco bardziej ciężkostrawne.
2. Czy parówki wegańskie są zdrowe?
Parówki wegańskie, tak jak i parówki mięsne, są produktem wysokoprzetworzonym. Oznacza to, że dostarczają nam mało witamin, składników mineralnych oraz błonnika, a jednocześnie są dosyć obfitym źródłem sodu. Dlatego parówki należy traktować jako produkt rekreacyjny, a nie podstawę naszej diety, a poza tym warto zadbać o dobre dodatki, chociażby kolorowe kanapki z dużą ilością warzyw.
3. Czy możesz polecić trzy zdrowe słodziki?
Słodziki to produkty, których zdecydowanie nie trzeba się obawiać - są świetną alternatywą dla zwykłego cukru. Jeżeli miałabym polecić jakieś trzy, to chyba poszłabym w te popularne i najlepiej oswojone, czyli:
- erytrytol (ma 0 kcal - dobra wiadomość dla osób, które aktualnie są na diecie odchudzającej)
- ksylitol
- stewia
Pierwsze dwa zdecydowanie nie będą najlepszym wyborem dla osób z zespołem jelita drażliwego. W ich przypadku lepiej może sprawdzić się aspartam.
4. Co jest zdrowsze dla osoby z IBS - syrop klonowy czy miód akacjowy?
Przy zespole jelita drażliwego lepszym zamiennikiem zwykłego cukru będzie syrop klonowy niż miód akacjowy. Dobrze może się sprawdzić także stewia czy aspartam.
ZOBACZ KONIECZNIE: Dieta FODMAP - co jeść, gdy cierpisz na IBS (zespół jelita drażliwego)
5. Jak wybrać sok? Mam wątpliwości, czy ten w "100% naturalny" rzeczywiście jest OK skoro się nie psuje.
Hasło „naturalny” to w przypadku sok tylko zwykły chwyt marketingowy, dlatego nie za bardzo należy się nim sugerować. Podobnie jak adnotacją „bez dodatku cukrów”, bo według prawa praktycznie żaden sok nie powinien takiego cukru zawierać (z minimalnymi wyjątkami). Pod kątem wyboru soku zdecydowanie najbardziej wartościowa opcją będzie sok jednodniowy niepasteryzowany.
6. Czy sok z koncentratu jest OK?
Sok z koncentratu to produkt, z którego została usunięta woda, tak żeby producentowi łatwiej było go magazynować czy też transportować. Później ta woda zostaje z powrotem dodana razem z naturalnym aromatem, który został usunięty. Takiego produktu naprawdę nie trzeba się bać. Producenci nie ładują do nich żadnej chemii, nie dosładzają sztucznie tych soków. Oczywiście będą one nieco mniej wartościowe niż soki tłoczone na świeżo czy też jednodniowe niepasteryzowane, ale wciąż soki z koncentratów nie są złem wcielonym.
ZOBACZ KONIECZNIE: Przepisy na zdrowe soki i koktajle: 10 propozycji