Przepis na pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną
Ilość porcji
- 2
Czas
- 30 minut
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia - 392 kcal
- Białko - 30 g
- Tłuszcze - 16 g
- Węglowodany (og.) - 34,4 g
- Błonnik - 7,2 g
- Wapń - 138,5 mg
Pulpety
- 100 oczyszczonego filetu z dorsza
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżeczka koperku
Sos
- 2-3 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 słoika passaty pomidorowej
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka mąki
- 2-3 gałązki bazylii
Sposób
Dorsza pokrój w drobniejsze kawałki i zblenduj. Dopraw, dodaj koperek, jajko oraz bułkę tartą i uformuj małe pulpety. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj passatę i czosnek, przesmaż krótko. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie na łyżce delikatnie układaj pojedynczo pulpety – zanim wrzucisz, zaczekaj, aż się zetną. Gotuj 30-40 minut. Na koniec zagęść mąką.
Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.