Pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną

Dieta przeciwzapalna powinna obfitować w ryby morskie, ponieważ są one cennym źródłem kwasów omega-3, które zmniejszają stany zapalne w naszym organizmie. Dorsz dodatkowo jest dobrym źródłem białka, selenu oraz witaminy D, której poziom, jak wynika z badań, koreluje z aktywnością choroby (niski poziom witaminy = wysoka aktywność choroby). Likopen zawarty w passacie pomidorowej będzie hamował tworzenie się reaktywnych form tlenu.

Pulpety z dorsza fot. Katarzyna Olejniczak

Przepis na pulpety z dorsza w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną niepaloną

Ilość porcji

  • 2

Czas

  • 30 minut

Wartość odżywcza 1 porcji:

  • Energia - 392 kcal
  • Białko - 30 g
  • Tłuszcze - 16 g
  • Węglowodany (og.) - 34,4 g
  • Błonnik - 7,2 g
  • Wapń - 138,5 mg

Pulpety

  • 100 oczyszczonego filetu z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 łyżeczka koperku

Sos

  • 2-3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 słoika passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka mąki
  • 2-3 gałązki bazylii

Sposób

Dorsza pokrój w drobniejsze kawałki i zblenduj. Dopraw, dodaj koperek, jajko oraz bułkę tartą i uformuj małe pulpety. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj passatę i czosnek, przesmaż krótko. Wlej bulion i dokładnie wymieszaj. Następnie na łyżce delikatnie układaj pojedynczo pulpety – zanim wrzucisz, zaczekaj, aż się zetną. Gotuj 30-40 minut. Na koniec zagęść mąką.

REKLAMA

Przepis pochodzi z książki „S.O.S. dla stawów” autorstwa Katarzyny Olejniczak i Anny Piekarczyk.

Zobacz również:
Nie musisz od razu rzucać się na głęboką wodę i ścigać największe fale, by czerpać korzyści z wodnych aktywności. Niezależnie od Twoich umiejętności, jeden z poniższych sportów wodnych z pewnością przypadnie Ci do gustu. I wiesz co? Zamiast zastanawiać się, czy warto spróbować, po prostu to zrób. To lato może być Twoje!
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA