[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
4.8

Pucharek lodowy w wersji fit: lody bananowe i kokosowe

Jeśli latem Twoje wewnętrzne dziecko dałoby wszystko za solidny, kolorowy pucharek lodowy – nie odmawiaj mu. I nie musisz tego robić kosztem swojej sylwetki.

pucharek lodowy fot. shutterstock

KALORYCZNE POZORY

Niskokaloryczne wafelki mogą wydawać się lepszą opcją niż te klasyczne, jednak oszczędność kaloryczna jest pozorna. Jedzenie, które zawiera sacharynę, wpływa na zdolność oceny ilości spożywanych kalorii, co sprawi, że najprawdopodobniej zjesz więcej niż potrzebujesz.

NA SUROWO

Czekolada jest z kakao, które rośnie na drzewie kakaowca; drzewo jest rośliną, więc czekolada jest sałatką. Sorry, dziewczyny, niestety, dementujemy tego newsa. Ale mamy też dobrą wiadomość. Surowe kakao w proszku dodane do domowego czekoladowego sosu pomoże obniżyć ciśnienie krwi i dostarczy Ci solidną dawkę witamin.

SŁODKI BŁONNIK

By uniknąć używania białego cukru, do sosu czekoladowego dodaj namoczone daktyle. Są napakowane potasem oraz żelazem i zapewnią Ci porcję błonnika, który – zgodnie z badaniami – pomoże zapobiegać alergiom.

BEZ STRESU

Nałóż sobie gałkę bananowych lodów i wrzuć na luz. Banany są często demonizowane ze względu na wysoką zawartość cukru. Mimo to biją na głowę sklepowe lody na śmietance i tonie białego cukru. Poza tym banany są bogatym źródłem błonnika i potasu, który – jak donosi „British Journal of Nutrition” – pomaga redukować stres.

CHRUP ORZECHY

Szukasz naturalnych probiotyków? Sięgnij po paczkę migdałów. Ostatnie wyniki badań, opublikowane w „Applied and Environmental Microbiology”, dowodzą, że jedzenie migdałów wpływa na wzrost ilości dobrych bakterii w jelitach o 8%, co przyspiesza spalanie tłuszczu o 31%. Posiekaj, posyp, voilà!

JEDZ TŁUSZCZ, SPALAJ TŁUSZCZ

Zastąpienie lodów na bazie nabiału wersją na mleku kokosowym pomoże Ci zrzucić zbędne kilogramy. Serio, to nie ściema. Średniołańcuchowe trójglicerydy zawarte w miąższu kokosa dadzą Ci natychmiastowy zastrzyk energii, co przełoży się na utratę tkanki tłuszczowej.

Wypróbuj także nasz przepis na odchudzone brownie z buraka.

PRZEPIS

SKŁADNIKI:

Na lody bananowe i kokosowe:

  • 8 dużych, dojrzałych bananów
  • 3 łyżki mleka migdałowego
  • 400ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki wiórków
    kokosowych
  • 3 łyżki miodu
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 50 g prażonych płatków migdałów

Na sos czekoladowy:

  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 50 g drylowanych daktyli
  • 125 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżki surowego kakao w proszku
  • szczypta soli morskiej

Na sos malinowy:

  • 150 g malin
  • 2 łyżki miodu 
  • 40 ml wody

SPOSÓB:

  1. Mleko kokosowe, miód, wanilię i wiórki kokosowe wrzuć do misy blendera i zblenduj. Przełóż do pudełka i umieść w zamrażalniku na 4 godziny.
  2. 7 bananów obierz ze skóry, pokrój na grube plastry i przełóż do pudełka lub woreczka. Całość umieść w zamrażalniku na 2-3 godziny. Zamrożone banany umieść w misie robota kuchennego, dolej mleko migdałowe i zblenduj na gładką masę. W razie potrzeby dolej więcej mleka. Gotowe lody przełóż do pudełka i schowaj do zamrażalnika.
  3. Daktyle zalej wodą i odstaw na 10 minut. Po tym czasie odsącz je i wrzuć do misy blendera wraz z resztą składników. Zblenduj na gładką masę.
  4. Do małego garnuszka wsyp maliny, dodaj miód i wodę. Gotuj na małym ogniu, aż maliny się rozpadną, a całość nieco zgęstnieje.
  5. Do pucharka włóż po jednej gałce lodów, całość polej malinami, sosem czekoladowym i posyp płatkami migdałów oraz pokrojonym bananem.

WIĘCEJ SMAKÓW Podczas blendowania możesz dodać do lodów kakao lub dowolne owoce, by stworzyć nowe smaki.

KALORIE: 536 kcal | TŁUSZCZE NASYCONE: 2,2 g | BIAŁKO: 8,2 g | PORCJE: 5

ZOBACZ TEŻ: Przepisy na zdrowe sorbety owocowe oraz na fit budyń z kaszy jaglanej od Jadłonomii.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij