Przypalone potrawy z grilla - dlaczego szkodzą?

Zapytaliśmy o to dietetyka z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, doktora Marka Szołtysika.

| Data aktualizacji: 2021-04-29
spalony grill fot. shutterstock
fot. shutterstock

Dlaczego przypalone potrawy szkodzą?

„Tworząca się podczas grillowania przypalona warstwa zawiera szereg szkodliwych substancji o silnym działaniu rakotwórczym i mutagennym. Powstają one w wyniku niepełnego spalania białka i tłuszczu, w które obfitują ryby (oczywiście nie wszystkie) i mięsa (np. karkówka). Dlatego, aby ograniczyć ich występowanie, grilluj je w folii aluminiowej lub na specjalnych tackach” – mówi Marek Szołtysik, dietetyk, doktor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

REKLAMA

Jeśli mimo wszystko trochę się przypalą, oskrob sczerniałe fragmenty. Pamiętaj też, aby regularnie czyścić ruszt, bo przypalone resztki z poprzedniego grillowania przenikają do przygotowywanych potraw. Do rozpalania grilla nie używaj drewna z drzew iglastych czy suchych igieł, które zawierają dużo substancji żywicznych – podczas ich spalania tworzy się masa substancji rakotwórczych. Dbaj też o to, by grill nie był za bardzo rozpalony, a mięso dochodziło do siebie powoli i nie w płomieniach. Grillowanie nad otwartym ogniem to nie jest najlepszy sposób na przygotowanie potraw, ale okazjonalny grill u znajomych nie jest jeszcze wyrokiem śmierci!

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze, zdrowe przepisy na dania z grilla.

Zobacz również:
Sięgnięcie małpy okaże się wyzwaniem dla całego Twojego ciała, a zwłaszcza dla poczucia równowagi. To ćwiczenie, które świetnie nadaje się na rozgrzewkę przed przysiadami z naprawdę ciężką sztangą albo sprintem, ale też jest doskonałe samo w sobie – bo pozytywnie wpływa na koordynację ruchową, propriocepcję oraz zakresy ruchu w całym niemal ciele.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA