[ X ]

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu), wyrażasz zgodę na przetwarzanie Twoich danych osobowych na zasadach wskazanych w "Polityce prywatności"

Kontynuuj przeglądanie

REKLAMA
PODZIEL SIĘ


OCEŃ
5.0

Przypalone potrawy z grilla - dlaczego szkodzą?

Dlaczego nie wolno przypalać potraw podczas ich grillowania?

spalony grill fot. shutterstock

„Tworząca się podczas grillowania przypalona warstwa zawiera szereg szkodliwych substancji o silnym działaniu rakotwórczym i mutagennym. Powstają one w wyniku niepełnego spalania białka i tłuszczu, w które obfitują ryby (oczywiście nie wszystkie) i mięsa (np. karkówka). Dlatego, aby ograniczyć ich występowanie, grilluj je w folii aluminiowej lub na specjalnych tackach” – mówi Marek Szołtysik, dietetyk, doktor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.

Jeśli mimo wszystko trochę się przypalą, oskrob sczerniałe fragmenty. Pamiętaj też, aby regularnie czyścić ruszt, bo przypalone resztki z poprzedniego grillowania przenikają do przygotowywanych potraw. Do rozpalania grilla nie używaj drewna z drzew iglastych czy suchych igieł, które zawierają dużo substancji żywicznych – podczas ich spalania tworzy się masa substancji rakotwórczych. Dbaj też o to, by grill nie był za bardzo rozpalony, a mięso dochodziło do siebie powoli i nie w płomieniach. Grillowanie nad otwartym ogniem to nie jest najlepszy sposób na przygotowanie potraw, ale okazjonalny grill u znajomych nie jest jeszcze wyrokiem śmierci!

ZOBACZ TEŻ: Najlepsze, zdrowe przepisy na dania z grilla.

Komentarze

 (1)
ZOBACZ KOMENTARZE

REKLAMA

REKLAMA
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij