Przetwory z dyni - 6 przepisów, które umilą jesień

Dżem z dyni, konfitura, puree, czy dynia marynowana na słodko i ostro. Dynię możesz przetwarzać dowolnie, na wiele sposobów. Najlepiej, jeśli zrobisz to od razu po zbiorach, kiedy owoc jest jeszcze świeży. Co można przygotować z dyni? Zerknij na nasze przepisy. 

| Data aktualizacji: 2021-08-16
przetwory z dyni fot. shutterstock.com

Przetwory z dyni – przepisy

  1. Dżem z dyni i jabłek
  2. Konfitura z dyni i pomarańczy
  3. Dynia marynowana – ostra
  4. Dynia marynowana – słodka
  5. Kompot z dyni
  6. Puree z dyni

Przetwory z dyni

Dynia to produkt, który bez najmniejszej wątpliwości wypisujemy na listę jesiennych superfoods. Pękate kabaczki o różnych wielkościach, kształtach i kolorach poza tym, że zawierają beta-karoten, są pełne witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Choć sezon na dynie trwa tylko od września do listopada, powinnaś spożywać je przez cały rok. Jak to zrobić? Wystarczy odpowiednio przygotować zapasy, najlepiej w postaci przetworów. Oto kilka przepisów na przetwory z dyni. 

REKLAMA

1. Dżem z dyni i jabłek

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka wody
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

Dynię podziel na mniejsze kawałki, usuń miąższ (razem z pestkami) i obierz ze skóry. Pokrój warzywo (z botanicznego punktu widzenia dynia jest owocem) w niedużą kostkę. Obierz jabłka, podziel na mniejsze kawałki i usuń gniazda nasienne. Również pokrój je w kostkę. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cukier oraz dynię. Gotuj przez około 10 minut. Po tym czasie dorzuć jabłka i dokładnie wymieszaj. Gotuj składniki do momentu, kiedy ich konsystencja będzie przypominała dżem. W międzyczasie dodaj cynamon i wymieszaj. Gotową marmoladę przełóż do szklanych słoików. Zakręć je szczelnie, a następnie postaw do góry dnem i odczekaj około 30 minut. Po tym czasie zakrętki się powinny się zassać.

ZOBACZ TEŻ: Rodzaje dyni, których musisz spróbować

Możesz także wykorzystać inną metodę zabezpieczenia przetworów na zimę – pasteryzacja jest bardzo prosta. Wystarczy, że do garnka włożysz słoiki tak, aby nie się ze sobą nie stykały (zakrętką do góry), a następnie wlejesz wodę tak, aby sięgała maksymalnie do ¾ wysokości słoików. Całość gotuj przez około 20 minut.  

2. Konfitura z dyni i pomarańczy

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 3 pomarańcze
  • sok z 1 cytryny
  • 700 ml wody
  • 700 g cukru
  • 2 łyżeczki startego imbiru

Sposób przygotowania:

Zacznij od przekrojenia dyni – pozbądź się miąższu wraz z pestkami, obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Przełóż warzywo do miski i wsyp do niej także cukier. Odstaw naczynie na około 2 godziny.

W tym czasie dynia powinna zacząć puszczać soki. Przejdź do przygotowania pomarańczy (zanim zaczniesz ją obierać i kroić, możesz także zetrzeć skórkę i wykorzystać ją jako dodatek do konfitury). Pomarańcze, bez skóry, pokrój w kostkę. Do dużego garnka przełóż dynię, razem z powstałym syropem, pomarańcze i skórkę (jeśli zdecydowałaś się na wykorzystanie jej), imbir oraz sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Konfitura będzie gotowa, kiedy zgęstnieje. Tak przygotowaną konfiturę przełóż do słoika i zabezpiecz poprzez pasteryzację lub zakręcenie słoika i odstawienie na 30 minut do góry dnem. 

ZOBACZ TEŻ: Arbuz i melon - smaki wakacji

REKLAMA

REKLAMA

3. Dynia marynowana – ostra

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • ½ l wody
  • ½ l octu spirytusowego
  • 1 łyżka soli
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka ostrej papryki

Sposób przygotowania:

Dynię obierz i pokrój w kostkę, usuń także ze środka miąższ z pestkami. Duży garnek wypełnij do połowy wodą, dodaj do niej sól i zagotuj. Następnie dodaj dynię i gotuj przez około 4 minuty. Odlej wodę, a dynię przełóż do miski lub sięgnij po kolejny garnek, w którym będziesz przygotowywała zalewę.

Przygotowanie zalewy: W garnku zagotuj wodę z octem i cukrem. Następie dodaj liście laurowe, ziele angielskie, miód, paprykę oraz musztardę. Do gotującej marynaty dodaj dynię i pozostaw jeszcze na kilka minut. Dynię razem z zalewą przełóż do słoików i przejdź do pasteryzowania.

4. Dynia marynowana – słodka

Składniki:

  • ok. 1,5 kg dyni
  • ¼ szklanki octu spirytusowego
  • 1 szklanka cukru
  • 5 goździków
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Zacznij od przygotowania dyni w ten sam sposób, co w przypadku marynowanej dyni na ostro. Gotuj obraną i pokrojoną w kostkę przez około 4 minuty.

Przygotowanie zalewy: Do garnka wlej 3 szklanki wody, ocet i cukier. Całość zagotuj, dodaj szczyptę soli, goździki i cynamon. Dynię dodaj dopiero w momencie, gdy zalewa zacznie wrzeć – wszystko razem gotuj maksymalnie 10 minut, a następnie przekładaj kawałki dyni do wyparzonych wcześniej słoików. Dolej zalewy tak, aby przykryła dynię. Teraz wystarczy wszystko poddać pasteryzacji i gotowe.

5. Kompot z dyni

Składniki:

  • ½ kg dyni
  • 1l wody
  • 1 cytryna lub pomarańcza
  • 3 łyżki miodu
  • 5 goździków

Sposób przygotowania:

Obraną dynię pokrój w nieduże kostki, usuwając przy okazji miąższ i pestki. Do garnka wlej wodę, dodaj sok z jednej cytryny lub pomarańczy oraz miód, wymieszaj i zagotuj. Następnie dorzuć dynię oraz goździki. Gotuj do momentu, aż warzywo będzie miękkie i puści soki. Taki kompot świetnie sprawdzi się na chłodne, zimowe wieczory.

6. Puree z dyni

Składniki:

  • dynia – w dowolnej ilości

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Wydrąż środek wraz z pestkami. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika włóż blachę, na której rozłożyłaś dynię (skórką do dołu). Piecz przez około 45 minut – do miękkości. Czas pieczenia może się zmieniać w zależności od rodzaju dyni, ale zwykle trwa od 30 minut do godziny. Kiedy dynia będzie już miękka i ostudzona, obierz ją ze skóry zmiksuj blenderem. Nadmiar wody możesz odcisnąć lub zagotować całość w garnku, żeby mogła swobodnie odparować. Puree z dyni przełóż do słoików i zabezpiecz poprzez pasteryzację. Taki rodzaj przetworu z dyni wykorzystasz do wielu dań i deserów.

 

Pro tip: Nie wyrzucaj pestek z dyni! Lepiej upraż je w piekarniku (piecz przez około 20 minut w temperaturze 75 stopni Celsjusza). To rewelacyjna przekąska, dodatek do sałatek i domowego pieczywa. Poza tym pestki dyni zawierają, korzystne dla organizmu człowieka, kwasy tłuszczowe i są źródłem witamin: B6, C oraz E, a także cynku, wapnia, żelaza, czy magnezu.

 

Zobacz też: Dynia hokkaido - jak przygotować? Czym różni się od zwykłej dyni?

Zobacz również:
Wybuch pandemii przez ograniczone możliwości treningowe i utrudniony dostęp do sprzętu sprawił, że pojawił się boom na skakankę. Wcześniej kojarzona z treningiem bokserskim albo rozgrzewką, teraz pokazała się jako pełnoprawne narzędzie treningowe.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
REKLAMA