Przepisy zero waste – obiad z pieczonego bakłażana

Wypróbuj nasze przepisy zero waste i oszczędź sobie – nerwów, pieniędzy, wyrzucania jedzenia i zastanawiania się, co zrobić dziś na obiad.

zero waste bakłażan 1826914532

To miejsce, w którym roślinna kuchnia spotyka się z koncepcją zero waste. To też namacalny dowód na to, że wegańskie gotowanie nie musi być drogie i skomplikowane. Podrzucamy dwa pomysły na obiady z tego samego zestawu składników: na ratunek dla planety i portfela

Przepisy zero waste – Pieczeń z bakłażana i stir-fry z algami

Składniki:

  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżeczki bezsmakowego oleju (słonecznikowy/rzepakowy)
  • 15 g miękkiego masła
  • 1 łyżka pasty miso paste
  • 1 łyżka suszonych alg wakame
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżka wina mirin
  • 3 łyżki sosu tamari
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 100 g brązowego ryżu (lub 250 g ugotowanego ryżu)
  • 1⁄2 dużego ogórka
  • 1 czerwone chili, posiekane (bez pestek) lub 1⁄2-1 łyżeczki płatków chili
  • 3 cebulki dymki, drobno posiekane
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Bakłażana ponakrajaj w plastry (mniej więcej do 3/4 wysokości). Każdy plaster natrzyj z obu stron olejem (1 łyżeczka powinna wystarczyć), a następnie ułóż bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Masło dokładnie połącz z pastą miso i rozłóż między nakrojone plasterki bakłażana. Blachę wstaw do piekarnika na mniej więcej godzinę.
  3. Glony wakame włóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 10 minut. W osobnej misce połącz czosnek, ocet, mirin, tamari i olej sezamowy.
  4. Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 10 minut przed końcem gotowania podziel ogórka na 3 części, a następnie pokrój go w słupki.
  5. Łyżeczkę o leju rozgrzej w woku lub na dużej patelni. Wrzuć ogórka i podsmażaj go przez kilka minut lub do momentu, aż lekko się zezłoci. Wrzuć chili oraz dymkę i kontynuuj smażenie. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i całość podgrzewaj przez kilka minut. Namoczone glony odciśnij z nadmiaru wody i dodaj je na patelnię. Na koniec wrzuć ugotowany ryż, wymieszaj i smaż, aż z patelni wyparuje nadmiar płynu. Gotowe danie przełóż na talerze i serwuj z bakłażanową pieczenią.

Przepisy zero waste – Bakłażan w glazurze miso z ryżem i ogórkiem

Składniki:

  • 1⁄2 dużego ogórka
  • 1⁄2 łyżeczki soli
  • 1 duży bakłażan
  • 2 łyżeczki bezsmakowego oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 150 g brązowego ryżu lub pozostała część ryżu z przepisu obok
  • 1 łyżka suszonych alg wakame
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu
  • 1 cebulka dymka, drobno posiekana
  • Na dressing:
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka wina mirin
  • 1 łyżka tamari
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1⁄2 łyżeczki cukru
  • Na glazurę:
  • 2 łyżki pasty miso
  • 3 łyżki wina mirin
  • 1 łyżeczka cukry trzcinowego

Metoda:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 °C. W międzyczasie ogórka przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki. Przełóż je na sitko, zasyp solą i odstaw nad miskę na mniej więcej 30 minut.
  2. Bakłażana przekrój na pół, a następnie przy użyciu ostrego noża środek każdej z przekrojonych połówek natnij płytko w kratkę. Wymieszaj zwykły olej z sezamowym i wysmaruj porządnie obie połówki. Ułóż je na blaszce przeciętą stroną ku górze i piecz ok. 20 minut.
  3. W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  4. Algi wakame umieść w misce, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 10 minut. W tym czasie przygotuj dressing – wystarczy, że w większej misce wymieszasz wszystkie składniki. Ogórki wypłucz z nadmiaru soli i wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Wrzuć je do miski z dressingiem. Dodaj odciśnięte z nadmiaru wody glony oraz sezam i wymieszaj.
  5. Podpieczonego bakłażana wyjmij z piekarnika. Składniki na glazurę umieść na patelni i podgrzewaj, mieszając, aż rozpuści się cukier. Gotowa glazura powinna mieć konsystencję rzadkiej pasty. Posmaruj nią podpieczone połówki bakłażanów i wstaw do piekarnika, nastawionego na tryb grillowy, na kilka minut. Bakłażan powinien być ładnie przypieczony, ale uważaj, by się nie przypalił.
  6. Upieczonego bakłażana wyłóż na talerz, posyp dymką i 1⁄2 łyżki sezamu. Serwuj z ugotowanym ryżem oraz z sałatką z ogórka i wakame.
REKLAMA