To miejsce, w którym roślinna kuchnia spotyka się z koncepcją zero waste. To też namacalny dowód na to, że wegańskie gotowanie nie musi być drogie i skomplikowane. Podrzucamy dwa pomysły na obiady z tego samego zestawu składników: na ratunek dla planety i portfela
Przepisy zero waste – Pieczeń z bakłażana i stir-fry z algami
Składniki:
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżeczki bezsmakowego oleju (słonecznikowy/rzepakowy)
- 15 g miękkiego masła
- 1 łyżka pasty miso paste
- 1 łyżka suszonych alg wakame
- 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka wina mirin
- 3 łyżki sosu tamari
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 100 g brązowego ryżu (lub 250 g ugotowanego ryżu)
- 1⁄2 dużego ogórka
- 1 czerwone chili, posiekane (bez pestek) lub 1⁄2-1 łyżeczki płatków chili
- 3 cebulki dymki, drobno posiekane
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Bakłażana ponakrajaj w plastry (mniej więcej do 3/4 wysokości). Każdy plaster natrzyj z obu stron olejem (1 łyżeczka powinna wystarczyć), a następnie ułóż bakłażana na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Masło dokładnie połącz z pastą miso i rozłóż między nakrojone plasterki bakłażana. Blachę wstaw do piekarnika na mniej więcej godzinę.
- Glony wakame włóż do miski i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na 10 minut. W osobnej misce połącz czosnek, ocet, mirin, tamari i olej sezamowy.
- Ryż ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Na 10 minut przed końcem gotowania podziel ogórka na 3 części, a następnie pokrój go w słupki.
- Łyżeczkę o leju rozgrzej w woku lub na dużej patelni. Wrzuć ogórka i podsmażaj go przez kilka minut lub do momentu, aż lekko się zezłoci. Wrzuć chili oraz dymkę i kontynuuj smażenie. Następnie wlej przygotowany wcześniej sos i całość podgrzewaj przez kilka minut. Namoczone glony odciśnij z nadmiaru wody i dodaj je na patelnię. Na koniec wrzuć ugotowany ryż, wymieszaj i smaż, aż z patelni wyparuje nadmiar płynu. Gotowe danie przełóż na talerze i serwuj z bakłażanową pieczenią.
Przepisy zero waste – Bakłażan w glazurze miso z ryżem i ogórkiem
Składniki:
- 1⁄2 dużego ogórka
- 1⁄2 łyżeczki soli
- 1 duży bakłażan
- 2 łyżeczki bezsmakowego oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 150 g brązowego ryżu lub pozostała część ryżu z przepisu obok
- 1 łyżka suszonych alg wakame
- 1 łyżka prażonych nasion sezamu
- 1 cebulka dymka, drobno posiekana
- Na dressing:
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka wina mirin
- 1 łyżka tamari
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1⁄2 łyżeczki cukru
- Na glazurę:
- 2 łyżki pasty miso
- 3 łyżki wina mirin
- 1 łyżeczka cukry trzcinowego
Metoda:
- Piekarnik rozgrzej do 200 °C. W międzyczasie ogórka przekrój na pół wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki. Przełóż je na sitko, zasyp solą i odstaw nad miskę na mniej więcej 30 minut.
- Bakłażana przekrój na pół, a następnie przy użyciu ostrego noża środek każdej z przekrojonych połówek natnij płytko w kratkę. Wymieszaj zwykły olej z sezamowym i wysmaruj porządnie obie połówki. Ułóż je na blaszce przeciętą stroną ku górze i piecz ok. 20 minut.
- W międzyczasie ugotuj ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Algi wakame umieść w misce, zalej zimną wodą i pozostaw do namoczenia na 10 minut. W tym czasie przygotuj dressing – wystarczy, że w większej misce wymieszasz wszystkie składniki. Ogórki wypłucz z nadmiaru soli i wytrzyj ręcznikiem kuchennym. Wrzuć je do miski z dressingiem. Dodaj odciśnięte z nadmiaru wody glony oraz sezam i wymieszaj.
- Podpieczonego bakłażana wyjmij z piekarnika. Składniki na glazurę umieść na patelni i podgrzewaj, mieszając, aż rozpuści się cukier. Gotowa glazura powinna mieć konsystencję rzadkiej pasty. Posmaruj nią podpieczone połówki bakłażanów i wstaw do piekarnika, nastawionego na tryb grillowy, na kilka minut. Bakłażan powinien być ładnie przypieczony, ale uważaj, by się nie przypalił.
- Upieczonego bakłażana wyłóż na talerz, posyp dymką i 1⁄2 łyżki sezamu. Serwuj z ugotowanym ryżem oraz z sałatką z ogórka i wakame.