Przepisy z komosą ryżową [na słono i słodko]

Złoto Inków – Tym mianem określa się quinoę (komosę ryżową) nie bez przyczyny. Wybierz się z nami na poszukiwanie skarbów i daj się porwać tej kulinarnej gorączce złota.

komosa ryżowa fot. Shutterstock.com

Przepisy z komosą ryżową

Przez cywilizację Inków komosa ryżowa traktowana była jak świętość. Trudno im się dziwić: w końcu to wartościowe źródło białka i błonnika bogate w przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, kwasy tłuszczowe omega-3 i żelazo. W dodatku to wyjątkowo smaczne zboże (a właściwie pseudozboże) można jeść na słono i na słodko, na śniadanie, obiad oraz na kolację. I w każdej odsłonie wypada naprawdę świetnie.

Przepis z komosą ryżową: Dyniowe quinotto

Quinotto – czyli wariacja na temat risotto, na widok której każdy Włoch złapałby się za głowę. Całkiem niesłusznie, bo nasze quinotto to, oprócz świetnego smaku, niezła porcja białka i wzmacniającej kościec witaminy D.

Składniki:

  • 80 g mieszanej komosy (czarnej i białej)
  • 120 g dyni, pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula, posiekana
  • 1/2 ząbka czosnku, posiekanego
  • chlust oleju rzepakowego
  • 200 g grzybów leśnych
  • 250 ml śmietany crème fraiche
  • 4 łyżki tartego parmezanu

Metoda:

  1. Zacznij od ugotowania komosy razem z dynią – 15 minut powinno wystarczyć. Następnie całość od- cedź i odstaw na bok.
  2. Cebulę podsmaż razem z czosnkiem na oleju rzepakowym. Następnie dodaj pokrojone grzyby i smaż jeszcze przez minutę. Na koniec na patelnię wrzuć komosę z dynią i całość dopraw solą oraz pieprzem.
  3. Do gotowego quinotto dodaj crème fraiche i całość wymieszaj. Serwuj od razu.

Przepis z komosą ryżową: Jajka po benedyktyńsku z pstrągiem i quinoą

Porcja 100 g pstrąga, zjadana dwa razy w tygodniu, dostarczy Twojemu mózgowi odpowiednią ilość kwasów omega-3, które pozytywnie wpłyną na pracę mózgu i wesprą, gdy deadline goni deadline.

Składniki:

  • 120 g białej i czerwonej komosy ryżowej
  • 40 g mąki
  • 3 jajka, 1 rozkłócone
  • 500 ml mleka
  • szczypta cukru
  • kapka oliwy
  • 2 wędzone filety pstrąga (ok.160 g)
  • 4 szparagi
  • 80 g szpinaku
  • 4 chili, posiekane
  • 1 dymka, drobno posiekana (opcjonalnie)

Metoda:

  1. Komosę gotuj przez 12 minut, a następnie odcedź i przełóż do miski. Dodaj 20 g mąki, rozkłócone jajko, 250 ml mleka, szczyptę soli oraz cukru i wymie- szaj do połączenia.
  2. Z powstałej masy uformuj 2 bułeczki na wzór angielskich muf- finów (okrągłe i płaskie w obu stron). Możesz użyć do tego metalowej foremki. Usmaż je na wysmarowanej oliwą patelni z obu stron na złoto.
  3. Filety z pstrąga podgrzej krótko (powinny tylko złapać temperaturę). Na patelni podsmaż szpinak i szparagi. Dopraw je solą i pieprzem.
  4. By przygotować sos, podsmaż drobno posiekane papryczki chili, dodaj pozostałe mleko i mąkę. Podgrzewaj,
    aż całość zgęstnieje, a następnie zblenduj na gładko i dopraw do smaku.
  5. Na koniec ugotuj jajka w koszulkach i złóż danie. Na spodzie ułóż muffiny, zieleninę, filet z pstrąga i jajko, a całość polej sosem i posyp dymką.

Przepis z komosą ryżową: Miodowe pankejki z komosy ryżowej

Porcja komosy (185 g) pokrywa 15% dziennego zapotrzebowania na żelazo. W połączeniu z solidną ilością białka czyni ją to idealnym uzupełnieniem diety dla osób walczących o zwiększenie masy mięśniowej.

Składniki:

  • 200 g komosy ryżowej
  • 40 g mąki
  • 4 łyżki mleka
  • 1 jajko, rozkłócone
  • szczypta cukru
  • kapka oliwy
  • 4 łyżki miodu, płynnego
  • 2 szczypty mielonego cynamonu
  • 80 g mieszanki owoców jagodowych

Metoda:

  1. Komosę wrzuć do wrzącej wody i gotuj około 12 minut.
  2. Odstaw ją do ostudzenia, a następnie odcedź z nadmiaru wody, wrzuć do miski i wymieszaj z mąką, jajkiem, mlekiem, czterema łyżkami wody i szczyptą soli oraz cukru.
  3. Gotową masę wykładaj na rozgrzaną patelnię posmarowaną odrobiną oliwy. Placuszki smaż z obu stron na złoty kolor.
  4. Gotowe pankejki rozdziel na dwie porcje. Polej je miodem, posyp szczyptą cynamonu i serwuj
    ze świeżymi owocami.

Przepis z komosą ryżową: Peruwiańska komosanka

Amarantus to starożytne zboże bogate w lizynę – aminokwas, który dostarcza sporą dawkę potasu i cynku. To właśnie one pomogą Ci utrzymać stały poziom energii przez cały dzień.

Składniki:

  • 140 g ugotowanej komosy ryżowej
  • 80 g ugotowanego amarantusa
  • 250 ml dowolnego napoju roślinnego
  • 2 łyżki miodu, plus nieco do polania
  • 80 g mieszanki owoców jagodowych
  • 10 miechunek (znajdziesz je w większych martketach)
  • 2 figi, pokrojone w ćwiartki

Metoda:

  1. Komosę wymieszaj z amarantusem, zalej mlekiem oraz miodem i gotuj około 10 minut na niewielkim ogniu.
  2. Gdy konsystencja potrawy będzie już kremowa, rozdziel ją między dwie miseczki, przybierz owocami i polej resztką miodu. Komosankę koniecz- nie serwuj na ciepło.
Zobacz również:
REKLAMA