[ X ]

Drogi Użytkowniku,

W związku z tym, że począwszy od dnia 25.05.2018 r. na terenie Polski obowiązują nowe przepisy regulujące kwestie ochrony Państwa danych osobowych, Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), (dalej zwane RODO), Motor-Presse Polska sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu (53-238) przy ul. Ostrowskiego 7, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Fabrycznej we Wrocławiu, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS: 0000151026, NIP: 8990026326, REGON: 930327847 o kapitale zakładowym w wysokości 2.860.000,00 złotych zachęcamy do zapoznania się ze zaktualizowaną treścią "Polityki prywatności" naszych Serwisów. Znajdują się w niej szczegółowe informacje na temat zasad przetwarzania danych osobowych na naszych stronach internetowych.

Kontynuując korzystanie z naszej strony internetowej (również poprzez zamknięcie tego komunikatu) z wykorzystaniem domyślnych ustawień przeglądarki internetowej w zakresie prywatności, wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych przez Motor-Presse Polska Sp. z o. o oraz naszych Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne. Możesz też odmówić zgody lub ograniczyć jej zakres zmieniając ustawienia plików cookies w przeglądarce.

Kontynuuj przeglądanie

PODZIEL SIĘ



OCEŃ
4.3

Przepisy na zupy [5 propozycji na obiad]

Zupa cebulowa, jarmużowa, dyniowa... Lekceważone przez niektórych i pomijane podczas obiadu zupy wracają w wielkim stylu do menu. Oto 5 prostych przepisów na zupy i 5 pomysłów na obiad.

„W zupie sama siła, kochanieńka” – tak mawiały nasze babcie i miały rację. Może nie oczywiście – bo i babciom zdarza się pleść androny – ale z zupami trafiły w punkt. Rozgrzewają, sycą na długo, pękają od wszystkiego dobra, świetnie smakują i pichci się je bez wysiłku.

W zasadzie to same się pichcą – trzeba tylko przygotować odpowiednie składniki. Niekoniecznie babcine, bo dorzuciłyśmy też trochę nowoczesności. Prezentujemy parujące miski do odtworzenia w swojej kuchni. Można siorbać.

Przepis na zupę z tofu i chili – na zdrowe serce

Porcji 4 | 890 kcal | 2,5 g tł. nasyc. | 34 g cukier | 1 h

Składniki:

  • 2 cebule, kostka
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki oleju
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 400 g kukurydzy
  • 400 g czerwonej fasoli
  • 400 g pomidorów
  • 1 liść laurowy
  • 500 g tofu, kostka
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 12 zielonych papryczek chili

Kanadyjscy uczeni twierdzą, że jedzenie czerwonej fasoli obniża ciśnienie krwi.

Sposób przygotowania:

W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek z 1 łyżką oleju. Dodaj przecier, smaż 2 min, wlej wino i gotuj, by trochę odparowało. Wsyp odsączoną kukurydzę, fasolę, pokrojone pomidory, liść laurowy, tofu i wlej bulion.

Gotuj na małym ogniu 30 min. W piekarniku 180 °C upiecz papryki na brązowo i wrzuć do misek z zupą.

Przepis na zupę cebulową – na życie bez raka

Porcji 4 | 520 kcal | 6,5 g tł. nasyc. | 14 g cukier | 3 h

Składniki:

  • 600 g gulaszowej wołowiny
  • 600 g cebuli
  • 4 czerwone papryki
  • 400 g przecieru pomidorowego
  • 300 ml czerwonego wina
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 2 ziemniaki, kostka
  • 1 łyżka kuminu
  • szczypiorek
  • 150 ml śmietany

Kwercetyna w cebuli hamuje rozwój komórek nowotworowych

Sposób przygotowania:

Obsmaż mięso i odstaw. W tym samym garnku podsmaż posiekaną cebulę, dorzuć paprykę i przecier – gotuj 2 min. Wlej wino i zredukuj objętość do połowy. Dodaj mięso, wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 2-3 godzin.

Na 20 min przed końcem wrzuć ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i kuminem. Na talerzu dodaj śmietanę i posiekany szczypiorek.

Przepis na zupę jarmużową – na mocne kości

Porcji 4 | 430 kcal | 2,3 g tł. nasyc. | 15 g cukier | 1 h

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, kostka
  • 3 marchewki, krążki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżki gałki muszkatołowej
  • 350 g jarmużu
  • 50 g orzechów włoskich
  • 2 jabłka
  • 1/4 selera, kostka
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta cynamonu

Jarmuż oczyści wątrobę i naładuje – dobrą dla kości i Twojej krwi – witaminą K.

Sposób przygotowania:

W garnku podsmaż ziemniaki, marchew, seler i posiekaną cebulę. Dopraw i wrzuć liść laurowy. Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj aż do miękkości warzyw. Zmiksuj blenderem i dopraw.

Dodaj gałkę z posiekanym jarmużem i gotuj jeszcze 10 min. Udekoruj orzechami, kostkami jabłek, cynamonem i wciśnij sok z cytryny.

Przepis na zupę buraczkową – na dłuższą wytrzymałość

Porcji 4 | 150 kcal | 0,5 g tł. nasyc. | 16 g cukier | 50 min

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 400 g buraków
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 liść laurowy
  • mały pęczek tymianku
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 400 g białej kapusty
  • natka pietruszki

Buraki są świetne przed treningiem lub ważnymi zawodami. Brytyjscy uczeni ustalili, że zwiększają wydolność organizmu o 16%.

Sposób przygotowania:

Podsmaż posiekaną cebulę, kostki marchwi i plasterki buraka, dopraw solą z pieprzem. Dorzuć liść laurowy, listki tymianku i zalej bulionem. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze ok. 30 min.

Na 5 min przed końcem wrzuć posiekaną białą kapustę. Udekoruj posiekaną natką.

Przepis na zupę dyniową – na piękny wygląd

Porcji 4 | 530 kcal | 7,8 g tł. nasyc. | 10 g cukier| 1,5 h

Składniki:

  • 1 dynia, kostka
  • 3 łyżki oleju z dyni
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 1 cebula korzeń imbiru
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 700 ml bulionu warzywnego
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 150 g śmietany

Z olejem dyniowym dostaniesz witaminy A, B i E, które upiększą włosy i skórę.

Sposób przygotowania:

Skrop kostki dyni olejem i wstaw do piekarnika 180°C na 40 min. Obsmaż piersi kurczaka i odstaw. Podsmaż posiekaną cebulę, imbir, pora i kostki marchwi, wsyp dynię, wlej bulion i gotuj ok. 20 min.

Dopraw i ostrożnie zmiksuj ręcznym blenderem. Wrzuć podsmażone mięso i gotuj jeszcze 10-15 min. Na talerzu dodaj łyżkę śmietany i posiekaną kolendrę.

WH 03/2016

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ
ZOBACZ RÓWNIEŻ Zamknij