„W zupie sama siła, kochanieńka” – tak mawiały nasze babcie i miały rację. Może nie oczywiście – bo i babciom zdarza się pleść androny – ale z zupami trafiły w punkt. Rozgrzewają, sycą na długo, pękają od wszystkiego dobra, świetnie smakują i pichci się je bez wysiłku.
W zasadzie to same się pichcą – trzeba tylko przygotować odpowiednie składniki. Niekoniecznie babcine, bo dorzuciłyśmy też trochę nowoczesności. Prezentujemy parujące miski do odtworzenia w swojej kuchni. Można siorbać.
Przepis na zupę z tofu i chili – na zdrowe serce
Porcji 4 | 890 kcal | 2,5 g tł. nasyc. | 34 g cukier | 1 h
Składniki:
- 2 cebule, kostka
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 2 łyżki oleju
- 400 g przecieru pomidorowego
- 300 ml czerwonego wina
- 400 g kukurydzy
- 400 g czerwonej fasoli
- 400 g pomidorów
- 1 liść laurowy
- 500 g tofu, kostka
- 800 ml bulionu warzywnego
- 12 zielonych papryczek chili
Kanadyjscy uczeni twierdzą, że jedzenie czerwonej fasoli obniża ciśnienie krwi.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku podsmaż cebulę i czosnek z 1 łyżką oleju. Dodaj przecier, smaż 2 min, wlej wino i gotuj, by trochę odparowało. Wsyp odsączoną kukurydzę, fasolę, pokrojone pomidory, liść laurowy, tofu i wlej bulion.
Gotuj na małym ogniu 30 min. W piekarniku 180 °C upiecz papryki na brązowo i wrzuć do misek z zupą.
Przepis na zupę cebulową – na życie bez raka
Porcji 4 | 520 kcal | 6,5 g tł. nasyc. | 14 g cukier | 3 h
Składniki:
- 600 g gulaszowej wołowiny
- 600 g cebuli
- 4 czerwone papryki
- 400 g przecieru pomidorowego
- 300 ml czerwonego wina
- 1 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki, kostka
- 1 łyżka kuminu
- szczypiorek
- 150 ml śmietany
Kwercetyna w cebuli hamuje rozwój komórek nowotworowych
Sposób przygotowania:
Obsmaż mięso i odstaw. W tym samym garnku podsmaż posiekaną cebulę, dorzuć paprykę i przecier – gotuj 2 min. Wlej wino i zredukuj objętość do połowy. Dodaj mięso, wlej bulion, doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj ok. 2-3 godzin.
Na 20 min przed końcem wrzuć ziemniaki, dopraw solą, pieprzem i kuminem. Na talerzu dodaj śmietanę i posiekany szczypiorek.