Autorskie przepisy na desery Anny Reguły i Kingi Syposz są kompromisem między wymogami smaku a wymogami zdrowego rozsądku. Tutaj określenie „zdrowe” nie oznacza restrykcji, a „dietetyczny” nie równa się jałowy. W dodatku, z wyjątkiem cukru, raczej nie używają zastępników, więc wygrywają batalię o smak. A to już niemało, bo desery mają uwodzić. Po to są.
ZOBACZ: Zdrowe desery [4 proste przepisy na słodko]
Zdrowe słodycze – spis treści
- Ciasto pomarańczowe
- Mus orzechowo-malinowy z tofu
- Ciasteczka owsiane z czekoladą
- Cytrynowy tofurnik z sosem truskawkowym
- Tartaletki z kremem różanym
Zdrowe słodycze – Ciasto pomarańczowe
Ciasto pomarańczowe to genialny sposób na niekończące się lato w domu. Aromatyczne, puszyste, lekko wilgotne - idealne na popołudniowy relaks.
10 porcji. W 1 porcji: kcal: 174 | białko: 3,9 g | tłuszcz: 9,6 g | węglowodany: 28,1 g | błonnik: 2,6 g
Składniki:
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 90 g mąki pszennej jasnej
- skórka starta z 1 pomarańczy
- 1⁄2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jajka
- 80 g erytrytolu
- 100 ml kefiru
- 125 ml oliwy lub oleju rzepakowego
- 80 ml soku z pomarańczy
- kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
Sposób:
- W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, skórkę z pomarańczy, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
- Jajka z erytrytolem zmiksuj do uzyskania jasnej, pienistej masy. Wlej kefir, oliwę lub olej, sok z pomarańczy oraz opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy i miksuj jeszcze przez 2 minuty.
- Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie je wymieszaj. Przełóż ciasto do formy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra – dół) przez 40-45 minut – do suchego patyczka. Ostudź.
Zdrowe słodycze – Mus orzechowo-malinowy z tofu
Dajcie się ponieść kulinarnej rozpuście, a rozgrzeszenie przyniesie pokaźna obecność białka z błonnikiem i dobre tłuszcze z orzechów, siemienia lnianego, bananów i tofu. Oraz – przede wszystkim – smak.
1 porcja. W 1 porcji: kcal: 558 | białko: 27 g | tłuszcz: 30,9 g | węglowodany: 100,3 g | błonnik: 19,0 g
Składniki:
- Frużelina:
- 200 g mrożonych malin
- 20 g erytrytolu
- 20 g mielonego siemienia lnianego
- Krem:
- 180 g naturalnego tofu
- 30 g masła orzechowego
- 60 g (1⁄2 szt.) banana
- 30 g erytrytolu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Dekoracja (opcjonalnie):
- maliny
- masło orzechowe
- prażone płatki migdałowe
Sposób:
- Przygotuj frużelinę. Mrożone maliny podgrzewaj w rondelku na małym ogniu. Kiedy się rozmrożą, dodaj erytrytol i siemię lniane, wymieszaj i gotuj około 7 minut. Zdejmij z ognia, po czym ostudź.
- Teraz przygotuj krem. Do blendera włóż tofu, masło orzechowe i banana, dodaj erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz sól i zmiksuj składniki na gładką masę.
- Do słoiczka (o pojemności 300 ml) nałóż na przemian krem orzechowy i frużelinę malinową. Deser podawaj schłodzony.