Przepisy na zdrowe słodycze – ciasta, ciasteczka i musy

Witajcie w raju, z którego nikt nas nie wygna, bo tutaj nie da się zgrzeszyć. Łasuchy wszystkich krajów – łączmy się w grzechu bez grzechu!

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości Anna Reguła, Kinga Syposz

Autorskie przepisy na desery Anny Reguły i Kingi Syposz są kompromisem między wymogami smaku a wymogami zdrowego rozsądku. Tutaj określenie „zdrowe” nie oznacza restrykcji, a „dietetyczny” nie równa się jałowy. W dodatku, z wyjątkiem cukru, raczej nie używają zastępników, więc wygrywają batalię o smak. A to już niemało, bo desery mają uwodzić. Po to są.

ZOBACZ: Zdrowe desery [4 proste przepisy na słodko]

Zdrowe słodycze – spis treści

  1. Ciasto pomarańczowe
  2. Mus orzechowo-malinowy z tofu
  3. Ciasteczka owsiane z czekoladą
  4. Cytrynowy tofurnik z sosem truskawkowym
  5. Tartaletki z kremem różanym

Zdrowe słodycze – Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe to genialny sposób na niekończące się lato w domu. Aromatyczne, puszyste, lekko wilgotne - idealne na popołudniowy relaks.

10 porcji. W 1 porcji: kcal: 174 | białko: 3,9 g | tłuszcz: 9,6 g | węglowodany: 28,1 g | błonnik: 2,6 g

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 90 g mąki pszennej jasnej
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 80 g erytrytolu
  • 100 ml kefiru
  • 125 ml oliwy lub oleju rzepakowego
  • 80 ml soku z pomarańczy
  • kilka kropel ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)

Sposób:

  1. W dużej misce wymieszaj oba rodzaje mąki, skórkę z pomarańczy, cynamon, proszek do pieczenia i sól.
  2. Jajka z erytrytolem zmiksuj do uzyskania jasnej, pienistej masy. Wlej kefir, oliwę lub olej, sok z pomarańczy oraz opcjonalnie ekstrakt pomarańczowy i miksuj jeszcze przez 2 minuty.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i delikatnie je wymieszaj. Przełóż ciasto do formy (o średnicy 20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra – dół) przez 40-45 minut – do suchego patyczka. Ostudź.

Zdrowe słodycze – Mus orzechowo-malinowy z tofu

Dajcie się ponieść kulinarnej rozpuście, a rozgrzeszenie przyniesie pokaźna obecność białka z błonnikiem i dobre tłuszcze z orzechów, siemienia lnianego, bananów i tofu. Oraz – przede wszystkim – smak.

1 porcja. W 1 porcji: kcal: 558 | białko: 27 g | tłuszcz: 30,9 g | węglowodany: 100,3 g | błonnik: 19,0 g

Składniki:

  • Frużelina:
  • 200 g mrożonych malin
  • 20 g erytrytolu
  • 20 g mielonego siemienia lnianego
  • Krem:
  • 180 g naturalnego tofu
  • 30 g masła orzechowego
  • 60 g (1⁄2 szt.) banana
  • 30 g erytrytolu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Dekoracja (opcjonalnie):
  • maliny
  • masło orzechowe
  • prażone płatki migdałowe

Sposób:

  1. Przygotuj frużelinę. Mrożone maliny podgrzewaj w rondelku na małym ogniu. Kiedy się rozmrożą, dodaj erytrytol i siemię lniane, wymieszaj i gotuj około 7 minut. Zdejmij z ognia, po czym ostudź.
  2. Teraz przygotuj krem. Do blendera włóż tofu, masło orzechowe i banana, dodaj erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz sól i zmiksuj składniki na gładką masę.
  3. Do słoiczka (o pojemności 300 ml) nałóż na przemian krem orzechowy i frużelinę malinową. Deser podawaj schłodzony.

SPRAWDŹ: Zdrowe słodycze, czyli owoce sezonowe

Zdrowe przepisy – Ciasteczka owsiane z czekoladą

Ciasteczka owsiane sprawdzają się jako świetny dodatek do śniadania, jako drugie śniadanie, przekąska lub podwieczorek. Zresztą, nie czarujmy się – są dobre o każdej porze dnia.

10 porcji. W 1 porcji: kcal: 137 | białko: 2,1 g | tłuszcz: 9,2 g | węglowodany: 17,6 g | błonnik: 1,5 g

Składniki:

  • 80 g płatków owsianych
  • 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 80 g masła
  • 50 g erytrytolu
  • 1 żółtko
  • 1⁄2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 40 g dropsów czekoladowych lub gorzkiej czekolady

Sposób:

  1. Wszystkie składniki, z wyjątkiem dropsów czekoladowych lub czekolady, umieść w mikserze i utrzyj na jednolitą masę.
  2. Dodaj dropsy czekoladowe lub posiekaną czekoladę, wymieszaj szpatułką.
  3. Z ciasta uformuj 10 kulek i ułóż je, spłaszczając, na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C (grzanie góra – dół) około 15 minut. Ciastka wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Zdrowe słodycze – Cytrynowy tofurnik z sosem truskawkowym

Sernik to sernik, a tofurnik to tofurnik – tu nikt nikogo nie udaje ani nie zastępuje. Choć smakiem i konsystencją kaszy jaglanej wymieszanej z tofu będziecie zaskoczone, a wszystkie weganki zachwycone.

12 porcji. W 1 porcji: kcal: 111 | białko: 4,1 g | tłuszcz: 3,9 g | węglowodany: 22,6 g | błonnik: 0,6 g

Składniki:

  • Spód:
  • 130 g (15 szt.) herbatników lub ciastek owsianych wegańskich
  • 40 g masła orzechowego
  • Masa z tofu:
  • 80 g kaszy jaglanej
  • 600-700 ml wody
  • 270 g naturalnego tofu
  • 70 g erytrytolu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka soli
  • Sos:
  • 150 g mrożonych truskawek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 g erytrytolu (opcjonalnie)
  • Do posypania (opcjonalnie):
  • płatki migdałowe

Sposób:

  1. Przygotuj spód. Ciastka utrzyj w blenderze na proszek. Dodaj masło orzechowe i ponownie zmiksuj. Masę ugnieć w formie (o śr. 22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki.
  2. Przygotuj masę z tofu. Kaszę jaglaną przepłucz na sitku, wsyp do rondelka, dodaj wodę. Gotuj ok. 20 minut, aż będzie bardzo miękka.
  3. Umieść w blenderze ostudzoną kaszę, tofu, erytrytol, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy oraz sól i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelej masę na schłodzony spód.
  4. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 °C (grzanie góra – dół) około 50 minut. Ostudź i umieść w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  5. Przed podaniem przygotuj sos. Truskawki podgrzej na małym ogniu. Kiedy się rozmrożą, dodaj sok z cytryny oraz erytrytol, jeśli owoce nie są słodkie, i podgrzewaj, ale nie za długo, by całkowicie się nie rozpadły. Tofurnik polej sosem.

Zdrowe słodycze – Tartaletki z kremem różanym

Prostota wykonania idzie tutaj w parze ze smakiem, ale za ten krem różany człowiek dałby się pokroić. Plan na weekend gotowy.

2 porcje. W 1 porcji: kcal: 674 | białko: 24,3 g | tłuszcz: 34,5 g | węglowodany: 86,7 g | błonnik: 14 g

Składniki:

  • Spody:
  • 50 g mąki kokosowej
  • 70 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 jajko
  • 50 g zimnego masła
  • 30 g erytrytolu
  • 1⁄2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Krem:
  • 250 g serka śmietankowego lekkiego
  • 50 g schłodzonego mleczka kokosowego lekkiego (stała część)
  • 70 g konfitury z płatków róż
  • garść malin lub 2-3 truskawki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • szczypta soli
  • Dekoracja (opcjonalnie):
  • suszone płatki róż
  • prażone płatki migdałowe

Sposób:

  1. Przygotuj spody. Oba rodzaje mąki, jajko, pokrojone w kostkę masło, erytrytol, ekstrakt waniliowy i sól zagnieć lub utrzyj w mikserze lub blenderze z ostrzem S na jednolite ciasto. Przełóż je do natłuszczonych foremek (o śr. 12 cm). Schłodź w lodówce ok. 30 minut.
  2. Po tym czasie spody ponakłuwaj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 °C przez 12-15 minut.
  3. Przygotuj teraz krem. Do blendera włóż serek śmietankowy, mleczko kokosowe, konfiturę i owoce, dodaj sok z limonki oraz sól i zmiksuj wszystko na idealnie gładką masę. Ostudzone spody napełnij kremem.

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkości

Nieprzyzwoicie zdrowe słodkościAnna Reguła, Kinga Syposz

Za sprawą Anny Reguły, Kingi Syposz i wydawnictwa Publicat dostajemy 100 przepisów na robione w domu słodkości. W książce znajdziemy wszystko, co łasuchom jest niezbędne do życia, ale za to z większości przepisów wypadł cukier, który jest naszym wrogiem nr 1. Spokojnie, spokojnie: to słodki smak nas kusi, a nie sam cukier, więc efekty będą słodkie i uwodzicielskie jak trzeba. Powyższe przepisy są z książki – same sprawdźcie.

ZOBACZ TEŻ: Cukier a skóra - jak jedzenie słodyczy wpływa na stan cery?

REKLAMA