Przepisy na tacosy [taco na 4 sposoby]

Lżejsze niż burrito, zdrowsze niż nachosy i szybsze w przygotowaniu niż quesadilla. Postaw na świeże, pełne warzyw przepisy na tacosy i poczuj wiosnę.

| Data aktualizacji: 2020-07-21
tacosy fot. Shutterstock.com

Tacosy to tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Ich podstawę stanowi kukurydziany placek. Do środka można wpakować dowolną mieszankę składników. Najczęściej nadzienie stanowi smażone z mieszanką przypraw mięso wołowe, czerwona cebula, awokado i czarna lub czerwona fasola bądź kukurydza. W Meksyku tacosy serwuje się jako przystawki, ale naszym zdaniem te małe, genialne placuszki równie świetnie sprawdzą się w roli obiadu. Na dobry początek przygotowałyśmy dla Was kilka prostych przepisów, ale zachęcamy do kulinarnych eksperymentów.

Przepisy na tacosy - lista

  1. Przepis na placki do tacos
  2. Przepis na taco z kurczakiem i fasolą
  3. Przepis na tacos z sashimi i awokado
  4. Przepis na taco z kapustą i awokado
  5. Przepis na taco na słodko - z czekoladą, bananem i truskawkami

Przepis na placki do tacos

Zacznijmy od podstaw. Bazą dobrych tacosów powinny być dobre placki kukurydziane. Możesz użyć kupnych, ale my zdecydowanie polecamy przygotowanie domowych tortilli. Przepis na placki do tacos jest banalny i błyskawiczny. Możesz przygotować więcej placków i zamrozić je na zapas.

Składniki:

  • 250 g mąki masa harina (ewentualnie wymieszanej pół na pół mąki kukurydzianej i pszennej)
  • ok. 350 ml gorącej wody
  • sól

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę oraz sól. Następnie wlej wodę i wymieszaj do połączenia składników. Wstępnie wymieszaną masę wyrabiaj przez ok 5 minut, aż będzie zwarta. Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i odłóż na 30 minut. Następnie podziel ciasto na równe kuleczki i rozwałkuj każdą na placek o średnicy 10-12 cm. Układaj je na mocno rozgrzanej suchej żeliwnej patelni i smaż minutę z każdej strony. Gotowe.

Przepis na taco z kurczakiem i fasolą

Znowu pierś z kurczaka? Nudy. Chyba że do kompletu dorzucisz pikantną papryczkę, wyrazistą cebulę, dodatkową porcję białka w postaci fasoli i chrupiącą kapustę. Taki zestaw wspomoże potreningową regenerację oraz trawienie.

Składniki:

  • ¼ awokado, rozgniecione
  • ½ ząbka czosnku, posiekanego
  • sok z ¼ limonki
  • sól i pieprz
  • 1 placek taco
  • ¼ upieczonej piersi z kurczaka, pokrojonej
  • 1 łyżka czarnej fasoli
  • ½ garści posiekanej czerwonej kapusty
  • kilka piórek czerwonej cebuli
  • 1 papryczka jalapeño, pokrojona

Przygotowanie:

  1. W miseczce wymieszaj awokado, czosnek, sok z limonki, sól oraz pieprz. Gotowe guacamole rozsmaruj na placku.
  2. Na wierzchu ułóż kapustę, kurczaka, fasolę, cebulę i jalapeño.

Przepis na tacos z sashimi i awokado

Do ich przygotowania potrzebujesz specjalnego łososia do sashimi, który przed użyciem jest zamrażany na co najmniej 30 godzin w temperaturze ok. -40 °C. Dzięki temu giną pasożyty bytujące w rybie.

Składniki:

  • ¼ awokado, pokrojone
  • 50 g specjalnego łososia do sashimi, pokrojonego
  • 1 dymka, pokrojona
  • sok z ½ limonki
  • ½ łyżeczki sezamu
  • kolendra
  • sól i pieprz
  • 1 placek taco

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki (oprócz placka) umieść w misce i dokładnie wymieszaj.
  2. Mieszankę wyłóż na taco, posyp świeżą kolendrą i skrop sokiem z limonki.

Przepis na taco z kapustą i awokado

Dzięki antocyjanom zawartym w czerwonej kapuście ta bogata w błonnik, wegańska wersja dostarczy Ci porcję antyoksydantów. Dodatkowo obie odmiany kapusty zawierają chroniące przed nowotworami związki zwane glukozynolanami. Kapusta górą!

Składniki:

  • 1 łyżka salsy
  • 1 placek taco
  • po małej garści czerwonej i białej kapusty
  • 1 papryczka jalapeño, pokrojona 
  • ⅛ awokado, pokrojone
  • ½ łyżeczki sezamu
  • kolendra, do posypania
  • odrobina soku z limonki

Przygotowanie:

  1. Placek wysmaruj salsą. Na wierzch wrzuć obie kapusty, jalapeño i awokado.
  2. Posyp sezamem oraz posiekaną kolendrą i skrop sokiem wyciśniętym z limonki.

Wypróbuj też inne przepisy z awokado w roli głównej.

Przepis na taco na słodko - z czekoladą, bananem i truskawkami

Nie w głowie Ci meksykańskie wariacje z kuminem, kolendrą, fasolą i mięsem? Ten niecodzienny placek zaspokoi nie tylko chętkę na coś słodkiego, ale – dzięki sporej zawartości błonnika – także głód.

Składniki:

  • 1 łyżka czekoladowego masła z migdałów
  • 1 placek taco
  • ½ banana, pokrojonego
  • 4 truskawki, pokrojone
  • płatki migdałów, do posypania

Przygotowanie:

  1. Placek posmaruj masłem migdałowym. 
  2. Na wierzchu ułóż plasterki banana oraz truskawek i posyp płatkami migdałów.

ZOBACZ TEŻ: Test WH - Co wiesz o kuchni meksykańskiej? 

REKLAMA