Pieczony indyk z solanki (12 porcji)
Solanka:
- 0,5 kg morskiej soli,
- 2 szklanki syropu klonowego,
- 1/4 szkl. pokruszonych ziaren czarnego pieprzu,
- 1 łyżka zmielonych goździków,
- 1 łyżka zmielonego cynamonu,
- 1 pęczek świeżej szałwii, grubo posiekanej.
Indyk:
- 1 indyk (5-6 kg), rozmrożony,
- 3 średnie cebule, grubo posiekane,
- 2 średnie marchewki, grubo posiekane,
- 2 łodygi selera, grubo posiekane,
- 3 łyżki masła, w pokojowej temperaturze,
- 6 gałązek tymianku.
ZOBACZ TEŻ: Jak nie przytyć w święta
1. Opłucz indyka z zewnątrz i wewnątrz, usuń szyję i podroby. Włóż go do dużego pojemnika i zalej wodą, tak by go całkowicie zakrywała. Wyjmij i wrzuć do wody składniki solanki (mieszaj, aż sól się rozpuści). Z powrotem włóż indyka i wstaw pojemnik do lodówki na nie mniej niż 12 godzin, ale nie więcej niż 24.
2. Wyjmij indyka, opłucz go, osusz papierowym ręcznikiem i wstaw bez przykrycia do lodówki na 8 do 12 godzin. Solankę wylej.
3. Rozgrzej piekarnik do 200 °C. Nadziej indyka 1/3 cebuli, marchewki, selera i 1 łyżką masła. Zwiąż nogi kuchennym sznurkiem. Do dużej brytfanny wrzuć pozostałe warzywa, gałązki tymianku i zalej je szklanką wody.
4. Rozsmaruj na indyku pozostałe 2 łyżki masła. Włóż ptaka do brytfanny piersiami do dołu i wstaw do piekarnika na 45 minut. Obróć go na bok, podlej sosem z dna i piecz 15 minut. Następnie obróć go na drugi bok, znowu podlej sosem i piecz kolejne 15 minut. Obróć teraz indyka piesiami do góry, wlej szklankę wody i dodaj kolejne 45 minut pieczenia. Mięso powinno mieć wewnętrzną temperaturę 71 °C.
5. Wyjmij brytfannę z piekarnika i odczekaj 15-20 minut, zanim zabierzesz się do porcjowania indyka. Mięso będzie bardziej soczyste.
Doskonałym dodatkiem będzie purée ziemniaczane i konfitura z borówek lub żurawiny.
W jednej porcji: 378 kcal, 11 g tłuszcze (4 g tł. nasyc.), 4 g węglowodany, 1 g błonnik, 61 g białko.
Świąteczny bonus
W indyku pełno jest witamin z grupy B, przeciwutleniaczy, minerałów i aminokwasów. Zwłaszcza jeden jest cenny, tryptofan, bo uspokaja i odstresowuje, co w rodzinne święta każdemu może się przydać.
Komentarze