Przepisy na soczyste dania z cytrusami

Po owocach je poznacie. Kogo? Cytrusy oczywiście. Cieszmy się nimi, bo – jak dotąd – ludzkość nie znalazła przyjemniejszego sposobu na zachowanie zdrowia i urody niż zajadanie się cytrusami.

cytrusy fot. Shutterstock.com

Znasz li ten kraj, gdzie cytryna dojrzewa? To pozazdrościć, bo to głównie Azja, Australia i wyspy Pacyfiku. Pewnie, że mamy swój basen Morza Śródziemnego, ale ojczyzna cytrusów jest właśnie tam. Chwalmy Pana za podróżników i zdobywców, którzy je do nas przywlekli, bo życie bez cytrusów byłoby bez smaku i koloru. A tak – same zobaczcie.

REKLAMA

ZOBACZ: Sok z cytrusów – wyciśnij zdrowie

Witaj w rodzinie cytrusów

Kumkwat

Cytrus, który jada się ze skórką, zawiera duże ilości beta-karotenu świetnego dla oczu i skóry.

Pomelo

Jest największym owocem ze wszystkich cytrusów i zawiera najwięcej witaminy C (ok. 61 mg/100 g).

Limonka

Ma w sobie bioflawonoidy, niszczące wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.

Cytryna

Zawiera limonen – silny przeciwutleniacz o właściwościach antyrakowych. Najwięcej jest go w skórce.

Grejpfrut

Powstał ze związku pomelo i pomarańczy. Zielona odmiana ma 25% więcej antyoksydantów niż czerwona.

Mandarynki

Każda cząstka dostarcza witaminę A, która służy odporności.

Klementynki

Bezpestkowa odmiana mandarynek pełna potasu i błonnika. No i smaku.

Czerwone pomarańcze

Swój krwisty kolor zawdzięczają antocyjanom, zwalczającym stany zapalne.

SPRAWDŹ: Cytrusy – nieznane gatunki i odmiany

Przepisy z cytrusami w roli głównej

Klementynki z gorzką czekoladą na ostro

Cząstki klementynek zanurz do połowy w roztopionej gorzkiej czekoladzie i wyłóż je na papierze do pieczenia. Posyp każdą szczyptą pieprzu cayenne, zmielonym cynamonem i gruboziarnistą morską solą. Wstaw do lodówki.

Salsa z ogórkiem i pomarańczami

W misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę startego, świeżego imbiru i 1 łyżeczkę miodu. Dodaj 2 dymki i 1 paprykę jalapeño (obie drobno pokrojone). Teraz wmieszaj 1⁄2 zielonego ogórka (pokrojonego w kostki) i 3 małe pomarańcze (rozdzielone na cząstki i pokrojone na mniejsze kawałki). Podawaj z pieczoną lub grillowaną białą rybą.

Słodko-gorzki i wstrząśnięty

Plasterki pomarańczy rzuć na grilla lub patelnię grillową, aż solidnie sczernieją. Wrzuć jeden plaster do szejkera, wlej 20 ml słodkiego wermutu i wymieszaj łyżką. Teraz wlej 20 ml ginu i 20 ml campari, uzupełnij kruszonym lodem i wstrząsaj, aż będzie zimne. Przesącz do szklanki z lodem, uzupełnij gazowaną wodą lub musującym winem, zamieszaj i wrzuć plaster pomarańczy z grilla.

Tosty z pomarańczą, miodem i ricottą

2 obrane pomarańcze pokrój na plastry i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop każdy plaster oliwą, kilkoma kroplami miodu i piecz 4-8 minut, aż pomarańcze zaczną czernieć. 1⁄2 szkl. ricotty rozsmaruj na 4 podpieczonych tostach. Wyłóż na wierzch plastry pomarańczy, posyp startą skórką cytryny, tłuczonym pieprzem i gruboziarnistą morską solą.

ZOBACZ TEŻ: Cytrusy – pyszne przepisy kulinarne

Zobacz również:
Powroty do ćwiczeń są równie trudne, co powroty do pracy po wakacjach życia. Spokojnie, nie będziemy Cię namawiać, żebyś na urlop zabrała ze sobą robotę, ale trening już tak. Wrócisz pełna energii i w formie lepszej niż kiedykolwiek.
ZOBACZ WIĘCEJ

Komentarze

 
DODAJ KOMENTARZ

REKLAMA

REKLAMA