Przepisy na soczyste dania z cytrusami

Po owocach je poznacie. Kogo? Cytrusy oczywiście. Cieszmy się nimi, bo – jak dotąd – ludzkość nie znalazła przyjemniejszego sposobu na zachowanie zdrowia i urody niż zajadanie się cytrusami.

cytrusy fot. Shutterstock.com

Znasz li ten kraj, gdzie cytryna dojrzewa? To pozazdrościć, bo to głównie Azja, Australia i wyspy Pacyfiku. Pewnie, że mamy swój basen Morza Śródziemnego, ale ojczyzna cytrusów jest właśnie tam. Chwalmy Pana za podróżników i zdobywców, którzy je do nas przywlekli, bo życie bez cytrusów byłoby bez smaku i koloru. A tak – same zobaczcie.

REKLAMA

ZOBACZ: Sok z cytrusów – wyciśnij zdrowie

Witaj w rodzinie cytrusów

Kumkwat

Cytrus, który jada się ze skórką, zawiera duże ilości beta-karotenu świetnego dla oczu i skóry.

Pomelo

Jest największym owocem ze wszystkich cytrusów i zawiera najwięcej witaminy C (ok. 61 mg/100 g).

Limonka

Ma w sobie bioflawonoidy, niszczące wolne rodniki tlenowe, odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.

Cytryna

Zawiera limonen – silny przeciwutleniacz o właściwościach antyrakowych. Najwięcej jest go w skórce.

Grejpfrut

Powstał ze związku pomelo i pomarańczy. Zielona odmiana ma 25% więcej antyoksydantów niż czerwona.

Mandarynki

Każda cząstka dostarcza witaminę A, która służy odporności.

Klementynki

Bezpestkowa odmiana mandarynek pełna potasu i błonnika. No i smaku.

Czerwone pomarańcze

Swój krwisty kolor zawdzięczają antocyjanom, zwalczającym stany zapalne.

SPRAWDŹ: Cytrusy – nieznane gatunki i odmiany

Przepisy z cytrusami w roli głównej

Klementynki z gorzką czekoladą na ostro

Cząstki klementynek zanurz do połowy w roztopionej gorzkiej czekoladzie i wyłóż je na papierze do pieczenia. Posyp każdą szczyptą pieprzu cayenne, zmielonym cynamonem i gruboziarnistą morską solą. Wstaw do lodówki.

Salsa z ogórkiem i pomarańczami

W misce wymieszaj 2 łyżki soku z limonki, 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę startego, świeżego imbiru i 1 łyżeczkę miodu. Dodaj 2 dymki i 1 paprykę jalapeño (obie drobno pokrojone). Teraz wmieszaj 1⁄2 zielonego ogórka (pokrojonego w kostki) i 3 małe pomarańcze (rozdzielone na cząstki i pokrojone na mniejsze kawałki). Podawaj z pieczoną lub grillowaną białą rybą.

Słodko-gorzki i wstrząśnięty

Plasterki pomarańczy rzuć na grilla lub patelnię grillową, aż solidnie sczernieją. Wrzuć jeden plaster do szejkera, wlej 20 ml słodkiego wermutu i wymieszaj łyżką. Teraz wlej 20 ml ginu i 20 ml campari, uzupełnij kruszonym lodem i wstrząsaj, aż będzie zimne. Przesącz do szklanki z lodem, uzupełnij gazowaną wodą lub musującym winem, zamieszaj i wrzuć plaster pomarańczy z grilla.

Tosty z pomarańczą, miodem i ricottą

2 obrane pomarańcze pokrój na plastry i wyłóż na blachę z papierem do pieczenia. Skrop każdy plaster oliwą, kilkoma kroplami miodu i piecz 4-8 minut, aż pomarańcze zaczną czernieć. 1⁄2 szkl. ricotty rozsmaruj na 4 podpieczonych tostach. Wyłóż na wierzch plastry pomarańczy, posyp startą skórką cytryny, tłuczonym pieprzem i gruboziarnistą morską solą.

ZOBACZ TEŻ: Cytrusy – pyszne przepisy kulinarne

Zobacz również:
Hannah Eden, certyfikowana trenerka CrossFitu i influencerka ułożyła dla Women’s Health intensywny trening będący połączeniem treningu funkcjonalnego, siłowego i HIIT. W 10 minut spalasz tłuszcz, budujesz mięśnie, poprawiasz mobilność i wydolność.
ZOBACZ WIĘCEJ

REKLAMA

REKLAMA